Denník N

Banky, Doprastav aj schránková firma hlasovali za odpis Širokého dlhov

Foto – TASR
Foto – TASR

Zhromaždenie všetkých veriteľov by malo hlasovať do mesiaca.

Plány Váhostavu Juraja Širokého na odpis 85 percent z toho, čo dlží svojim menším pomocníkom na stavbách diaľnic, sa priblížili k definitívnemu schváleniu. Zámery stavebného gigantu vo štvrtok odobril výbor, ktorý tvorí pätica kľúčových veriteľov firmy. Sú v ňom Slovenská sporiteľňa, ČSOB, Tatra banka, Doprastav a firma Lomark, ktorej oficiálnym vlastníkom je schránka vo Veľkej Británii.

Bez súhlasu tejto pätice by plán na odpis dlhov nemohol Váhostav posunúť ďalej na hlasovanie všetkých veriteľov.

Výbor dal Váhostavu plány najprv nakrátko prepracovať, no po dvoch dňoch ich upravené schválil. Na výške odpisu pohľadávok sa nič nezmenilo.

„Znamená to, že reštrukturalizačná správkyňa má teraz 30 dní na to, aby zvolala schôdzu veriteľov,“ citovala agentúra TASR šéfa Váhostavu Mariána Moravčíka. V prípade, že plán nepodporia, Váhostav skončí v konkurze.

Ak plány firmy prejdú, predostrie sa výsledok hlasovania súdu. Ten musí povedať posledné áno, ktoré býva už len formalitou.

Kto rozhodoval o všetkých

Päťčlenný výbor veriteľov sa tiež zrodil na spoločnom hlasovaní všetkých veriteľov. Od toho momentu až po dnešok zastupovala spomínaná pätica všetkých ostatných, čiže stovky firiem, ktoré sa budú musieť so svojimi peniazmi rozlúčiť.

K voľbe prišlo na druhý deň po Novom roku, keď sa viacerí z veriteľov na hlasovanie nedostavili. Niektorí upozorňovali, že Váhostav nachystal na túto príležitosť aj menej stoličiek – ako keby tušil, že si posviatočnú udalosť viacerí nevšimnú.

Samotné banky, ktoré sa do silnej päťky dostali, majú svoje peniaze poistené, a teda uvidia všetko, čo Váhostavu požičali. Vo výbore svoje zastúpenie musia mať zo zákona.

Doprastav sa len nedávno sám očistil, v podobnom výbore mu vtedy plány odhlasoval Váhostav.

Lomark je zasa jednou z viacerých schránkových firiem, ktoré cez úvery údajne zachraňovali Váhostav pred konkurzom. Táto firma spolu s ďalšími pôvodom z Cypru či Belize nepovažovali za nevyhnutné, aby im krvácajúca firma požičané peniaze poistila, ako by to nepochybne požadovali banky.

Zaradili sa tak medzi nezabezpečených veriteľov, ktorí musia mať vo výbore tiež dostatočné zastúpenie.

Vo finále bude záležať aj na Cypre a Belize

Váhostav nehovorí, kto stojí za schránkami. Vysvetľuje, že ochota cyperských bankárov spočívala v tom, že sa ich majitelia poznajú s akcionárom Váhostavu. Ten v tom čase nebol schopný úvery nijako poistiť majetkom.

Opozícia preto prichádza s podozreniami, či náhodou Váhostav krížom cez Cyprus nepožičal sám sebe. Vďaka tomu by podobne ako ostatní veritelia Váhostavu dostal späť 15 percent z výšky úverov, kým ako „spriaznení“ veritelia by schránkové firmy zrejme videli na účtoch napokon nulu.

Významnejšie je však to, že ak by sa sám dlžník dostal do radov svojich veriteľov, s ktorými by nemal byť majetkovo prepojený, hlasoval by spolu s nimi o tom, koľko bežným stavebným firmám Váhostav vyplatí.

Pritom platí, že pri tomto hlasovaní si môže dlžník nakloniť aj dôležitých dodávateľov pomocou prísľubu práce do budúcna.

Váhostav stále upozorňuje, že pri reštrukturalizácii vyplatí veriteľom viac, než keby skončil v konkurze. Umožňujú to štátne zákazky, ktoré povyhrával na stavbu diaľnic. Za tie inkasoval peniaze aj v minulosti, no ceny z tendrov boli prinízke, tvrdí firma.

Aj zákon pripúšťa takúto očistu firmy len vtedy, ak sa dá očakávať, že je pre veriteľov výhodnejšia ako krach.

Dôležité je, akými výpočtami sa porovnávajú výhody odpisu dlhov oproti konkurzu. Nie je napríklad jedno, či sa pri konkurze vypočítava výťažok z predaja jednotlivých kusov majetku firmy alebo sa kalkuluje s tým, koľko by vyniesol predaj celej firmy, čiže aj jej know-how či vytendrovaných štátnych zákaziek.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Dnes na dennike.sk

Kauza Váhostav

Problémy Doprastavu

Ekonomika

Teraz najčítanejšie