Denník N

Bratislava chce utajiť plány developerov aj platy manažérov

Developeri by si mohli vydýchnuť, bratislavský magistrát chce ich zámery pred širokou verejnosťou schovať. Ilustračné Foto N – Tomáš Benedikovič
Developeri by si mohli vydýchnuť, bratislavský magistrát chce ich zámery pred širokou verejnosťou schovať. Ilustračné Foto N – Tomáš Benedikovič

Magistrát chce oslabiť infozákon, developeri a štatutári mestských podnikov by boli pred verejnosťou viac skrytí. Viaceré mestá za súčasným zákonom vidia šikanovanie.

Verejnosť a aktivisti dnes môžu pomerne jednoducho kontrolovať skutočné zámery developerov.

Stačí, ak si cez infozákon vyžiadajú nahliadnutie do stavebnej dokumentácie, kde ľahko uvidia, či sľuby stavebníka platia aj na papieri. Vidia tak projekt a vedia napríklad naživo kontrolovať, či stavba načierno nerastie do výšky viac, ako by mala.

Magistrátu Bratislavy pod vedením nového primátora Iva Nesrovnala (nezávislý) sa však nepáči, k čomu všetkému sa verejnosť môže dostať. Infozákon by chcel v pripravovanej novele oslabiť.

Ak by jeho pripomienka prešla, k stavebným dokumentom by sa už hocikto nedostal. Žiadateľ by musel dostatočne zdôvodniť, prečo ich chce vidieť. Pre nedostatočné zdôvodnenie by informáciu mohli úradníci odoprieť. V praxi by sa tak kontrola developerov sťažila, čo sa nepáči aktivistom.

Matej Vagač z iniciatívy Bratislava otvorene už viackrát upozornil na nekalé praktiky developerov. Hovorí, že ani v súčasnosti nie je sprístupňovanie informácií dokonalé.

„Ak by sa mali ešte viac zneprístupniť, bude to nielen krok späť, ale aj signál, že záujmové skupiny potrebujú získavať pre seba neprimerané výhody na úkor verejnosti,“ povedal Vagač.

Utajovanie developerských projektov je dlhotrvajúci problém, hovorí zasa právnik Transparency International Pavel Nechala.

„Neschopnosť vyargumentovať vhodnosť stavby – čo sa týka umiestnenia, kvality prevedenia a funkcií – sa nedá nahradiť utajovaním informácií.“

Ochrana pred zločincami

Hovorkyňa magistrátu Ivana Skokanová reaguje, že verejnosť obmedzovať nechcú. Zároveň však mesto tvrdí, že príliš otvorené informovanie by mohlo pomáhať pri zločinoch. Cez novelu chcú vraj chrániť majetok a súkromie osôb.

„Zákon o územnom plánovaní, stavebnom poriadku a zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie dostatočne umožňujú oboznámenie sa so zámermi developerov,“ vraví hovorkyňa.

Nechala tvrdí, že úprava by bola neprijateľná a v rozpore s princípmi, na ktorých stojí zákon o slobodnom prístupe k informáciám.

Bratislava apeluje na ministerstvo spravodlivosti, pod ktoré zákon spadá, aby ju ochránila pred neprimeranými, až „šikanóznymi“ požiadavkami žiadateľov o informácie.

Rovnako sa na infozákon sťažovali v minulosti viaceré obce; starostovia a primátori chceli už skôr infozákon obmedzovať.

kanál, odpad, kanalizaèný systém , stoka, interiér Jarábek
Škandál museli naposledy hasiť bratislavskí vodári. SBS vymenili bez súťaže, do ktorej by sa mohol prihlásiť každý. Foto – TASR

 

Mesto chce tajiť aj odmeny vo svojich podnikoch

Ak by prešla aj ďalšia pripomienka z Bratislavy, obce by mohli navyše ukryť štatutárov svojich podnikov pred väčšou kontrolou verejnosti. Neverejné by boli aj ich platy či odmeny.

„Bez ich súhlasu bolo zverejňovanie nad rámec záverov Ústavného súdu, keďže nie sú verejnými funkcionármi. Musí k tomu však zaujať stanovisko vláda,“ vraví Skokanová.

Manažérov bratislavských mestských podnikov vyberajú miestni politici. Za Andreja Ďurkovského (vtedy KDH) mestské firmy viedli dokonca aj poslanci, napríklad Branislav Záhradník bol šéfom dopravného podniku.

Za Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru) boli poslanci už len v dozorných radách, manažéri však boli nominantmi politických strán.

Súčasný primátor Ivo Nesrovnal sľubuje odborné nominácie, aj tie však musí schvaľovať mestské zastupiteľstvo.

Nechala tvrdí, že verejné orgány majú pracovať tak, aby mali dôveru verejnosti – aj vďaka transparentnosti. „Mestské firmy Bratislavy ju veľmi nemajú, naopak sú spájané s kauzami. Teraz by mala byť snaha skôr o posilnenie transparentnosti a nie naopak.“

Hovorkyňa odkázala, že primátor Nesrovnal stále trvá na tom, aby bolo riadenie mestských podnikov transparentné, s čím súvisí aj zverejňovanie informácií zo životopisu.

Tak nech tam nejdú

Vagač hovorí, že verejnosť má právo vedieť o vedení mestských podnikov.

„Ak to niekomu prekáža, nemusí tam pracovať a byť tam menovaný. Skúsenosti s BVS sú také netransparentné, že by malo každému zo štatutárov záležať na tom, aby mu zostal čistý štít a nebol podozrivý.“

Medzirezortné pripomienkovanie k infozákonu je už ukončené. Ministerstvo spravodlivosti sa ku konkrétnym požiadavkám magistrátu zatiaľ nevyjadrilo, tvrdí, že každú pripomienku vyhodnotí a až potom zverejní závery.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie