Denník N

Kim Čong-un povýšil sestru do politbyra, myslí si, že ho nemôže ohroziť, lebo je žena

Kim Čong-un so svojou sestrou v roku 2015. Foto - AP
Kim Čong-un so svojou sestrou v roku 2015. Foto – AP

Severokórejský líder v minulosti robil čistky aj vo svojej rodine, chcel si tak upevniť moc. Svoju sestru povýšil do najmocnejšieho orgánu krajiny, naznačuje to, že jej dôveruje.

Severokórejské oficiálne noviny Rodong Sinmun zverejnili na začiatku týždňa fotografie predstaviteľov režimu, ktorých povýšili do najvyššieho a najmocnejšieho orgánu krajiny, 30- členného politbyra Robotníckej strany.

Boli to zväčša muži blízko dôchodkového veku. A medzi nimi jediná a oveľa mladšia žena. Jej výnimočné postavenie v tejto skupine ešte posilňoval fakt, že je mladšou sestrou lídra KĽDR Kim Čong-una. Volá sa Kim Jo-čong a má zrejme 30 rokov.

Analytici predpokladajú, že v politbyre nahradila svoju tetu Kim Kyong-hui, ktorá zmizla z verejného života po poprave svojho manžela Čang Song­-tchäka v roku 2013. O jej osude sa odvtedy špekuluje: v hre je verzia, že je vážne chorá a zotavuje sa po infarkte alebo porážke, ale aj taká, že už nežije a nezomrela prirodzenou smrťou.

To, že Kim povýšil svoju sestru, sa považuje za znak toho, že jej dôveruje a je mu zrejme osobne bližšia ako iní členovia vládnucej rodiny či strany. Môže to byť aj preto, že majú spoločných oboch rodičov a dlhšie spolu žili ďaleko od vlasti, keď študovali na prestížnych súkromných školách vo Švajčiarsku.

Kimova sestra teda nielenže reprezentuje priamu „dynastickú líniu“ prvej rodiny a odpojenie sa od o generáciu či dve starších predstaviteľov režimu,  ale z jeho pohľadu má aj ďalšiu výhodu. „Keďže je žena, Kim ju  zrejme nevníma ako niekoho, kto by mohol ohroziť jeho vodcovstvo,“ povedal agentúre Reuters analytik Mun Hong-sik.

Nie je myška

Napriek tomu treba povedať, že Kim Jo-čong nie je nejaká sivá myška či niekto, kto bude v politbyre do počtu. Reuters upozorňuje, že jej vzostup v straníckej hierarchii bol veľmi rýchly, čo by mohlo naznačovať, že má dôležité úlohy. Mladá žena sa dokázala presadiť v tradične patriarchálnej spoločnosti a stále častejšie ju vidieť v blízkosti brata.

Guardian píše, že v roku 2014, keď mal Kim doteraz nešpecifikované zdravotné ťažkosti, ho de facto nahradila.  Analýza fotografií urobených pri oficiálnych príležitostiach ukazuje, že sa zo zadných radov pomaly presúva a stojí pri Kimovi alebo mu pomáha.

Doteraz mala na starosti hlavne propagandu režimu, vraj to bola ona, kto prišiel s nápadom, aby sa líder stretával s bežnými ľuďmi, chodil do zábavných parkov, či udržoval priateľstvo s bývalou hviezdou NBA Dennisom Rodmanom. Hovorí sa tiež, že plánuje bratov program a pripravuje mu podklady.

Jej silnú pozíciu naznačuje aj to, že je na zozname osôb zasiahnutých americkými sankciami za „vážne porušovanie ľudských práv“.

Rýchly nástup môže byť aj rizikom

Po štúdiu vo Švajčiarsku, kam jej otec posielal severokórejské kapely, aby zmiernil jej žiaľ za domovom, študovala na univerzite v Pchjongjangu. Potom začala pracovať v Robotníckej strane.

Špekuluje sa, či je vydatá. Od roku 2015 je na fotografiách vidieť, že nosí obrúčku. Niektoré zdroje uvádzajú, že sa vydala za syna jedného z miestnych „papalášov“ a vraj v máji tohto roka porodila dieťa.

Juhokórejská televízia oznamuje, že Kim Jo-čong sa stala členkou politbyra. Foto – TASR/AP

Nedá sa vylúčiť , že hviezdny  nástup a získanie pozície najmocnejšej ženy v strane predstavuje pre Kimovu sestru aj isté riziko. To, že jej brat teraz dôveruje, neznamená, že je to navždy. Kim vo svojom okolí už robil čistky a príklad jeho strýka a tety ukazuje, že nešetrí ani rodinu.

Dôkazom je aj to, že v týchto dňoch v Kuala Lumpur prebieha proces s dvomi ženami obvinenými z vraždy jeho nevlastného brata Kim Čong-nama. Ten zomrel na otravu bojovým plynom VX, ktorým ho ženy nainfikovali na letisku. Ony však tvrdia, že na všetko ich naviedli agenti tajnej služby KĽDR. Nedá sa predpokladať, že Kim by o tom nevedel.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie