Denník N

Žitňanská a Smer sa stále nevedia dohodnúť, Jankovská rozdeľuje koalíciu

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) prichádza na vládu. Foto – TASR
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) prichádza na vládu. Foto – TASR

Jedného kandidáta do Súdnej rady má zvoliť parlament, dvoch navrhnúť vláda.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská z Mosta-Híd stále nevie, ako dopadne jej spor so Smerom o to, či môže byť členom Súdnej rady Monika Jankovská, ktorá je na jej ministerstve za stranu Roberta Fica už druhé funkčné obdobie štátnou tajomníčkou.

Žitňanská svoj názor zadefinovala už pred niekoľkými mesiacmi – ak prejde Jankovská, ona končí vo vláde. 

Pre túto nezhodu je zablokované doplnenie kľúčového sudcovského orgánu – Súdnej rady.

Voľba nových členov Súdnej rady je na programe októbrovej parlamentnej schôdze, ktorá sa v stredu skončí. Smer do poslednej chvíle trvá na tom, že za parlament sa nominantom stane Jankovská a ministerka zasa zotrváva na pozícii, že nominácie do Súdnej rady majú byť apolitické a nové miesta by mali patriť skôr nesudcom.

Spor o Jankovskú nevyriešilo ani dávnejšie stretnutie ministerky Žitňanskej s premiérom Robertom Ficom.

Hlasovanie o kandidátovi do Súdnej rady sa preto posúvalo už niekoľkokrát. Naposledy zo septembrovej na aktuálnu októbrovú schôdzu. „Na mojom postoji sa nič nemení,“ odkazuje ďalej Žitňanská. Poslanec Smeru Róbert Madej, ktorý Jankovskú  navrhol, hovorí to isté – jeho návrh platí. 

Ministerka a premiér sa zatiaľ nedohodli. foto – TASR

Fico Žitňanskej nezavolal ani v utorok a nestretnú sa zrejme ani v stredu na vláde, premiér ráno odlieta do Štrasburgu a Bruselu.

Dvoch nových kandidátov Súdnej rady má zvoliť aj vláda. Žitňanská uvažovala, že za akademickú obec navrhne dekanku Právnickej fakulty Trnavskej univerzity Andreu Olšovskú. Druhou novou členkou by sa mohla stať advokátka zo Žiliny Magdaléna Hromcová. Návrhy zatiaľ vláde nepredložila.

V Súdnej rade končia predseda bratislavského krajského súdu Ľuboša Sádovský a sudkyňa Eva Fulcová. Tým sa päťročné funkčné obdobie skončilo 27. septembra.

Osemnásťčlenná Súdna rada má veľké právomoci. Zodpovedá za disciplinárne konania proti sudcom, vyberá kandidátov na nových sudcov, ktorých predkladá prezidentovi na menovanie. Polovicu členov si volia z vlastných radov sudcovia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Lucia Žitňanská

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie