Denník N

Polícia pri Ficovi prižmúrila oko a nie je to prvýkrát (+celé uznesenie)

Premiér s policajtami, ktorých vláda poslala strážiť schengenskú hranicu v Slovinsku. Foto - TASR
Premiér s policajtami, ktorých vláda poslala strážiť schengenskú hranicu v Slovinsku. Foto – TASR

Fico riešil daňové tajomstvo Matoviča priamo s policajným prezidentom, ktorého mu poslal Kaliňák. Vyšetrovateľ premiérovo konanie ospravedlňoval aj tak, že Matovičovmu OĽaNO vo voľbách neuškodil.

Robert Fico ako politik patrí k ľuďom, ktorí majú privilegované postavenia z hľadiska slobody slova, OĽaNO Igora Matoviča si vo voľbách polepšilo oproti prieskumom, informovanie o účtovníctve Matoviča jeho hnutiu vo voľbách neublížilo – aj takto argumentoval vyšetrovateľ Peter Brndiar, keď prerušil vyšetrovanie týkajúce sa predsedu vlády.

Teoreticky ho mohol obviniť z porušenia daňového tajomstva, ale neurobil to. Polícia to však v prípade, keď Fico tesne pred voľbami 2016 zverejnil informácie z daňového spisu Igora Matoviča, vyhodnotila inak.

Dôvody uvádzané vyšetrovateľom vyprovokovali opozičné strany SaS, OĽaNO a Sme rodina k výzve Ficovi, aby odstúpil z postu premiéra.

Vyšetrovateľ sám konštatuje, že Fico daňové tajomstvo vyzradil. „Ide o špecifický spôsob vyzradenia daňového tajomstva,“ píše v uznesení. „Niektorým skupinám osôb (typicky politikom a novinárom) možno priznať z hľadiska slobody prejavu privilegované postavenie. Možno preto s určitosťou konštatovať, že predseda vlády z titulu svojho postavenia a funkcie má právo a v určitých prípadoch i povinnosť poskytovať informácie a myšlienky týkajúce sa všetkých záležitostí verejného záujmu a verejnosť má právo takéto informácie dostať,“ napísal.

Dopadli lepšie, než sa čakalo, takže Fico neublížil

Brndiar pridal aj ďalší zvláštny argument, ktorý sa týkal zverejnenia informácií tesne pred voľbami – OĽaNO podľa vyšetrovateľa získalo oproti predvolebným odhadom takmer o päť percent viac hlasov a Smer o sedem menej, čo vraj dokazuje, že Matoviča Ficova tlačovka nepoškodila.

„V priebehu prípravného konania nebolo preukázané, že predseda vlády by si zverejnenie informácií o Igorovi Matovičovi načasoval na čas predvolebného obdobia, a takýto následok nepreukazujú ani reálne volebné výsledky v porovnaní s ich odhadmi,“ napísal tiež vyšetrovateľ (celé uznesenie na konci článku).

Policajný prezident prišiel na zavolanie za premiérom

Policajt uznáva, že vyzradenie daňového tajomstva na tlačovke odvysielanej s celoslovenskou pôsobnosťou je skôr priťažujúcou okolnosťou. „Ak je však autorom politik (v danom prípade predseda vlády SR), tak jeho privilegované postavenie do určitej miery neutralizuje kritérium miesta ich (informácií) zaznenia.“

Uznesenie ukázalo aj cestu, akou sa k vyšetrovateľom informácie z daňového spisu dostali. Fico sám na polícii vypovedal, že sa s dokumentmi od neznámeho muža najprv obrátil na svojho priameho podriadeného – na ministra vnútra a podpredsedu Smeru Roberta Kaliňáka, ktorý zasa zavolal svojho podriadeného – policajného prezidenta Tibora Gašpara.

„Potom, zrejme v ten večer, si tie papiere pozrel a zistil, že papiere potvrdzujú to, čo o Matovičovi bolo v parlamente už predtým dávno povedané, že previedol firmu na bieleho koňa. Zavolal preto Kaliňákovi a ten mu poslal prezidenta Policajného zboru, pána Gašpara,“ píše sa o Ficovom postupe v uznesení.

Matovič sa voči uzneseniu vyšetrovateľa odvolal.

Prípad prerušenia vyšetrovania zverejnenia citlivých informácií z Matovičovho daňového spisu však nie je jediným, pri ktorom polícia v prípade Roberta Fica použila kontroverzné metódy, alebo nekonala tak dôsledne, aby to vyvrátilo obavy z toho, že nad ním prižmúrila oko.

Hlas podobný Ficovi nepreverovali

Prvým takýmto prípadom bola nahrávka zverejnená v roku 2010 s hlasom podobným Ficovi, ktorý rozprával o miliónoch pre stranu.

„Zabezpečil som na tento rok 35, na budúci rok asi 40, plus teda ďalšie veci. Zabezpečil som ich, ako tie peniaze, vlastnou hlavou,“ vravel hlas v zjavnej narážke na financovanie Smeru.

Fico opakoval, že takéto nahrávky nie je problém vyrobiť. „Imitátor nahrá nejakú nahrávku a oni to zverejnia,“ povedal o nahrávke krátko po jej zverejnení.

Keď polícia začala prípad vyšetrovať pre podozrenia z korupcie či z „čiernych“ peňazí v politike, vyšetrovateľka ani len nepožiadala kriminalisticko-expertízny ústav o preverenie, či ide naozaj o Ficov hlas. V uznesení napísala, že „nie je možné určiť žiadne konkrétne relevantné skutočnosti, na základe ktorých by bolo možné opísať skutkový dej a jednoznačne konštatovať, že došlo k nejakému protiprávnemu konaniu. Z tohto dôvodu preto ani nebolo potrebné v tomto konaní zisťovať, komu patrí hlas na nahrávke.“

Fica v tomto prípade podržal aj vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Zamietol síce jeho trestné oznámenie na denník SME za jej zverejnenie, ešte na konci roku 2010 však nahrávku označil za blud.

Zmluvy od sponzorov zastavil Kováčik

Podobne ako preverovanie hlasu podobného Ficovi sa skončilo aj vyšetrovanie údajnej sponzorskej zmluvy medzi už nežijúcim podnikateľom Ľubomírom Blaškom a niekdajším financmajstrom Smeru Fedorom Flašíkom. Tú zverejnili denník SME a Nový Čas mesiac pred voľbami 2010. Blaško mal podľa nej dať Smeru na kampaň v roku 2002 v prepočte viac ako milión eur a nárokoval si za to miesta pre svojich nominantov v štátnej správe, na kandidátke i v štátnych firmách. Existenciu podobných zmlúv vtedy potvrdil aj exposlanec Smeru Bohumil Hanzel.

Ako sa skončilo vyšetrovanie tejto kauzy? Na začiatku to nevyzeralo, že ho jednoducho a rýchlo zastavia. Vyšetrovateľka dokonca napísala, že „je potrebné preveriť pravosť podpisov nachádzajúcich sa na zmluve… a túto podrobiť písmoznaleckému skúmaniu“.

Prípad však dozoroval dnes už legendárny Dušan Kováčik, ktorý uznesenie vyšetrovateľky o začatí trestného stíhania zrušil. Ako dôvod uviedol jeho neopodstatnenosť.

Polícia nevedela Fica nájsť

Pasívne sa orgány činné v trestnom konaní k Ficovi správali, keď mu mali doručiť prevolanie na súd. V roku 2013, keď sa premiér súdil s Ivetou Radičovou kvôli jeho výrokom v kauze Osrblie, mu súd nedokázal mesiace doručiť predvolanie.

Ak to nedokáže zabezpečiť súd, doručuje ho polícia, ktorá by si na Fica mohla počkať na niektorom z miest, kde sa bude podľa svojho oficiálneho programu vyskytovať. Zjavne to neurobila, nevedela ho nájsť ani v Bonaparte, kde už vtedy býval. Fico nakoniec na súd prišiel a spor s bývalou premiérkou skončil zmierom.

Úplne inak pristupovala polícia k premiérovi v tomto prípade vyzradenia daňového tajomstva o Matovičovi – minister vnútra Robert Kaliňák podľa uznesenia vyšetrovateľa poslal za premiérom rovno policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Celé uznesenie vyšetrovateľa

(pre celé uznesenie kliknite)

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie