Denník N

Právnik Bžán má dostať 17,6 milióna, nominanti Smeru sa tvária, že je to úspech

Radomír Bžán po škandále tlačovku nezvolal, vyhlásenia posiela emailom. Toto je logo jeho kancelárie. Foto N – Tomáš Benedikovič
Radomír Bžán po škandále tlačovku nezvolal, vyhlásenia posiela emailom. Toto je logo jeho kancelárie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Štát zaplatí firme advokáta s väzbami na Smer obrovskú sumu aj po dohode o jej znížení. Nominanti Ficovej strany si s ním namiesto 80-miliónovej odmeny dohodli gážu do 17,6 milióna eur. Aktualizované o 16:55.

Advokátska kancelária Radomíra Bžána dostane za spor o gabčíkovskú elektráreň najviac 17,6 milióna eur, čo je 2,5 percenta z celkovej hodnoty sporu 705,6 milióna eur.

Oznámila to štátna firma MH Manažment, ktorá sa na tom dohodla so Bžánom. Kancelária právnika s kontaktmi na ľudí blízkych Smeru mohla pôvodne podľa zmluvy zinkasovať viac ako 80 miliónov eur.

Štátny manažér: Toto už je primerané

„Predseda predstavenstva spoločnosti MH Manažment Branislav Bačík sa dohodol s advokátskou kanceláriou JUDr. Radomír Bžán, s. r. o., na znížení odmeny za víťazstvo v arbitráži na maximálnu výšku 2,5 percenta z pôvodných 11 percent,“ oznámila štátna firma.

Dohodu Bačík oznámil po tom, ako sa téme možnej astronomickej odmeny pre právnika dva týždne venovali médiá a opozícia chce kvôli nej odvolávať ministra hospodárstva. Podľa bývalého poslanca Smeru ale o znížení sumy chcel rokovať samotný advokát. „K rokovaniam sme pristúpili včera (v pondelok) na žiadosť advokátskej kancelárie, ktorá chcela zastaviť traumatizovanie spoločnosti bulvarizáciou celej témy, ako aj mediálny hon na osobu advokáta a jeho rodiny,“ napísal Bačík.

Branislav Bačík, ktorý podpísal zmluvu s advokátom Radomírom Bžánom. Foto – TASR

Podľa Bačíka je takáto novo vyrokovaná suma primeraná, „pretože MH Manažment vyhral pre Slovensko súdny spor o 705,6 miliónov“. V skutočnosti však v spore so Slovenskými elektrárňami, ktoré ovládal taliansky Enel, štát nevyhral ani cent. Išlo o „pasívny“ spor, kde túto čiastku žiadali elektrárne a Slovensko im len nemusí nič zaplatiť. „O tejto dohode som informoval vedenie ministerstva hospodárstva, ktoré túto informáciu vzalo na vedomie,“ tvrdí Bačík.

Už mu vyplatili takmer 5 miliónov

Šéf MH Manažmentu minulý týždeň na otázku Denníka N, koľko už Bžánovi vyplatili, potvrdil, že malo ísť o zhruba 3,8 milióna, čo je súčet súm na faktúrach zverejnených touto firmou. Teraz však napísal, že už mal „zaplatené úkony“ vo výške 4,9 milióna eur. Celková suma má byť teda 17,6 milióna aj vrátane týchto takmer piatich miliónov.

„Naša právna kancelária považuje uzavretú dohodu za férovú a nebude sa ku nej ďalej vyjadrovať. Svoju prácu sme odviedli na najvyššej možnej odbornej úrovni. Napriek tomu sme sa stali terčom neodôvodnenej a štvavej mediálnej a politickej kampane,“ reagoval Bžán cez tlačovú správu.

Z trov pôjde len časť odmeny

Koľko bude v skutočnosti stáť štát zastupovanie touto kanceláriou ešte nie je jasné. Podľa Bžánových vyjadrení na arbitráži vo Viedni žiadajú priznanie trov konania vo výške 12,7  milióna, ktoré by mali platiť elektrárne. O ich výške ale rozhodne arbitráž a môže ísť aj o výrazne nižšiu sumu. Práve z trov by mal MH Manažment pokryť ďalšiu časť z dohodnutých 17,6 milióna. Elektrárne ale patria stále z jednej tretiny štátu, takže sa na trovách bude fakticky podieľať aj Slovenská republika. O trovách sa malo rozhodnúť v priebehu niekoľkých týždňov.

Podľa pôvodnej zmluvy, ktorú s Bžánom uzavrel Bačík ešte ako šéf predchodcu MH Manažmentu, ktorým bol Fond národného majetku (FNM), mala právnická kancelária dostať 11 percent zo žalovanej sumy. Sporná bola nielen táto čiastka, ale aj spôsob, ako si FNM Bžána vybral. V tendri totiž výšku podielovej odmeny za vyhrané spory hodnotil len piatimi z celkových sto bodov a Bžánova kancelária išla do súťaže s ponukou na najvyššiu podielovú odmenu.

Podielová odmena sa v súkromnej sfére dohaduje len výnimočne a vtedy, keď si klient nemôže dovoliť zaplatiť dobrého advokáta. Slovenské aj medzinárodné právnické kancelárie obvykle žijú z hodinových miezd, ktoré sa v priemere pohybujú okolo 90 eur a v prípade medzinárodných firiem ide väčšinou o sumy do 200 eur za hodinu. Bžán pritom dostal kombináciu podielovej odmeny aj platieb za úkony, takže by zrejme dostal niekoľko miliónov, aj keby arbitráž prehral. V tendri ale uspel aj preto, že ponúkol nízku, len 40-eurovú hodinovú mzdu.

Advokát má viaceré väzby na Smer a jeho nominantov. Plus 7 dní ho v roku 2010 odfotografoval, ako sa objíma s vtedajším ministrom financií a neskôr aj dopravy Jánom Počiatkom. Jeho syn Pavol Bžán začal za Počiatka pracovať na ministerstve dopravy, ktoré riadil.

Bžánova kancelária robila právne poradenstvo štátnej spoločnosti Javys v čase, keď ju viedol blízky Ficov spolupracovník a neskorší riaditeľ SIS Ján Valko a podpredsedom predstavenstva bol ďalší nominant Smeru, Peter Čižnár. Pluska ho tiež nachytala na oslave krajskej šéfky Smeru Renáty Zmajkovičovej.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie