Denník N

Polícia objasnila vraždu Ernesta Valka. Vrahom je údajne lupič, ktorého Valko prekvapil v dome

Foto – TASR
Foto – TASR

O Valkovej vražde sa rozhodol svedčiť človek, ktorý pri nej bol. Páchateľom je podľa polície lupič Jozef R.

Polícia po siedmich rokoch vypátrala vraha Ernesta Valka, mal by ním byť lupič Jozef R. (42) z Pezinka. Denníku N to potvrdili dva zdroje z prostredia orgánov činných v trestnom konaní.

Z vraždy Jozefa R. údajne usvedčujú spolupáchatelia, ktorí sa proti nemu rozhodli svedčiť a sú odsúdení pre iné trestné činy. Polícia a prokuratúra budú o prípade informovať v stredu o 10.00.

Advokát Jozefa R. Ladislav Kuruc televízii JOJ podvečer potvrdil, že Jozefovi R. už vzniesli obvinenie, aj mu ho doručili. Jozef R. je už takmer rok vo väzení za prepadnutie banky v Smoleniciach v maske Arnolda Schwarzeneggera. O prípade v minulosti informoval aj Nový Čas.

Páchatelia v roku 2013 vtrhli do VÚB v maskách a so samopalmi. Ukradli 86-tisíc eur a auto, na ktorom boli, neskôr podpálili v lese. Jozef R. dostal 11 rokov.

Jozef R. pri lúpeži v Smoleniciach. Foto – polícia

Z lúpeže u Valka je obvinený aj komplic Jozefa R.

„Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie konkrétnym páchateľom, a teda prípad považujeme v tejto chvíli za objasnený,“ povedal Joj aj prezident policajného zboru Tibor Gašpar.

Priateľ Trimaj verzii o lúpeži neverí

Ernesta Valka zavraždili 9. novembra 2010 v jeho dome v Limbachu. Bývalý predseda federálneho Ústavného súdu bol jedným z najvplyvnejších právnikov a venoval sa viacerým citlivým kauzám. Zomrel jedným výstrelom.

O tom, že motívom vraždy bola lúpež a páchateľmi lupiči, ktorých Valko prekvapil, hovoril už dávnejšie bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak. V okolitých obciach sa totiž udialo viacero lúpeží.

„Nerada sa vyjadrujem k nepotvrdeným informáciám,“ reagovala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). „Ak to bude pravda, budem sa tešiť, že spravodlivosti bolo učinené zadosť.“

Priateľ Ernesta Valka Ivan Trimaj pochybuje o zverejnenej správe o objasnení vraždy. Má pochybnosti o motíve aj o páchateľoch. Bývalí predsedovia Ústavného súdu, teda postavením štvrtí muži štátu, sa podľa neho nevraždia pre pár tisíc eur.

„Ľudia vo väzení nevypovedajú preto, aby sa našla pravda, ale aby si zlepšili situáciu,“ povedal Trimaj s tým, že Valkova vražda je preňho stále traumou a bol by rád, ak by sa naozaj objasnila, čo by tú traumu zmiernilo. Trimaj je právnikom, s Valkom zakladal federálny Ústavný súd a neskôr pôsobil v kancelárii prezidenta Michala Kováča.

Ďalší Valkov priateľ a právnik Jozef Vozár hovorí, že vždy je teoretická možnosť aj po takom dlhom čase objasniť vraždu. „Chcem veriť, že sa to podarilo aj v prípade Ernesta Valka, ale pochybnosti vo mne stále ostávajú,“ povedal Vozár.

Reagoval aj Ivan Mikloš. „V porovnaní s alternatívou, pri ktorej by sa to nevyšetrilo vôbec, je to, samozrejme, relatívne pozitívna správa, nič to však už nezmení na tragédii, ku ktorej pred siedmimi rokmi došlo. A legitímna je aj otázka, prečo to trvalo tak dlho,“ povedal.

„Vyšetrovanie prinieslo pozitívum aspoň v tom, že sme objasnili závažné prípady lúpežných prepadnutí, ktoré vyzerali ako prípad pána Valka. Skoro všetky prípady sú identické a z ich spáchania sme obvinili konkrétnych ľudí,“ povedal Spišiak SME v roku 2012.

Páchatelia týchto lúpeží sú odvtedy vo väzení. Na otázku, či je medzi nimi aj Valkov vrah, vtedy Spišiak povedal: „K tomu sa nebudem vyjadrovať.“

Spišiak tiež povedal, že Valko sa vo vlastnom dome bránil. „Expertízne skúmania tomu nasvedčujú. Nebolo to vykonané tak, že vrah čakal s úmyslom ho zavraždiť. Bol to výsledok situácie, ktorá nastala.“

Spišiak v utorok Denníku N povedal, že lúpež bola od začiatku najpravdepodobnejšia verzia a je rád, že polícii sa podarilo prípad objasniť.

„Veľa vrážd sa objasní po rokoch aj preto, že až časom začnú rozprávať svedkovia, alebo vyjdú najavo okolnosti, niekedy aj náhodou. Okruh páchateľov si tiež niekedy časom už nedáva pozor,“ povedal Spišiak. 

Predseda Ústavného súdu a vplyvný advokát

Valko bol v rokoch 1990 až 1991 podpredsedom Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia ČSFR. V roku 1992, teda v poslednom roku existencie Česko-Slovenska, bol predsedom federálneho Ústavného súdu.

Neskôr pôsobil ako advokát, zastupoval viacerých významných ľudí a aj štát, napríklad v kauze Tipos či SPP v kauze Duckého zmenky.

Zastupoval aj podnikateľa Ladislava Reháka, oboch ich v roku 2006 zadržala polícia a držala ich v cele predbežného zadržania.

Na Valkovom pohrebe sa mu za štát za toto zadržanie ospravedlnila vtedajšia premiérka Iveta Radičová. V roku 2016 sa za to ospravedlnila aj vtedajšia ombudsmanka Jana Dubovcová.

Prezident Andrej Kiska udelil Ernestovi Valkovi v roku 2016 štátne vyznamenanie in memoriam.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Ernesta Valka

Slovensko

Teraz najčítanejšie