Denník N

Muži ju na ulici obťažovali, ona si s nimi urobila selfie

Mladá Holanďanka spustila na sociálnej sieti projekt, aby ukázala, ako často sa muži k ženám správajú ako k obyčajným objektom.

„Viem, čo by som s tebou robil, bejby,“ cituje mladá Noa Jansma neznámeho muža. Keď ho požiada o spoločnú fotografiu, súhlasí bez toho, aby vedel, o čo ide. Netuší, že skončí na sociálnej sieti, tak ako ďalší, ktorí na 20-ročnú študentku z Amsterdamu popiskovali či vykrikovali na verejnosti.

Mladá žena toho už mala dosť a po tom, čo ju obťažovali dvaja muži vo vlaku, sa rozhodla, že to nenechá len tak.

„Keďže veľa ľudí stále nevie, aké časté je obťažovanie a aký má kontext, budem celý mesiac zverejňovať tých, čo ma obťažujú,“ napísala o svojom projekte Jansma, a potom sa fotila s každým, kto jej na ulici nedal pokoj.

Krásne, sladké, sexi dievča

Na Instagrame si založila konto s názvom „Dear Catcallers“ (v preklade Drahí popiskujúci) a len za september tam publikovala 22 fotiek mužov, ktorí sa k nej správali nepríjemne. Zverejnila aj komentár, ktorý jej dotyčný povedal.

Muži sa na fotografiách tvária veselo a uškŕňajú sa do objektívu. Jej výraz je často vyčerpaný a bolestivý.

„Mmmm, krásne, sladké dievča,“ povedal jej jeden. „Ej, sexy dievča, kam ideš takto sama?“ opýtal sa jej ďalší.

Iný ju v aute sledoval dve ulice a potom ju volal k sebe.

Ďalší sa s ňou chcel bozkávať.

Počas trvania projektu sa jej iba jediný muž spýtal, prečo si s ním robí selfie, ostatní boli z toho nadšení.

„Vôbec nie sú podozrievaví, pretože to, čo robia, im pripadá úplne normálne,“ povedala pre Independent Jansma, ktorá vraj nevedela, ako má na takýchto ľudí reagovať. Keď ich ignorovala, mali pocit, že si môžu dovoliť ešte viac.

Svojím projektom preto chcela upozorniť na to, že obťažovanie, pískanie a pokrikovanie po ženách nie sú kompliment a nedochádza k nim výnimočne. Takisto chcela obrátiť pomer tohto správania. Z takýchto mužov, ktorí k ženám pristupujú ako k objektom, urobila fotkou samotný objekt.

Okrem toho zverejním fotografií chcela ukázať tváre tých, ktorí môžu byť pre ženy nebezpeční.

Holandsko zavedie pokuty

Podľa minuloročného prieskumu o násilí páchanom na ženách sú Holandsko a Švédsko krajiny, kde najčastejšie dochádza k ich obťažovaniu. Skúsenosti so sexuálnym násilím od cudzieho muža priznalo 12 percent opýtaných. Na Slovensku to boli štyri percentá.

Prieskum Európskej komisie ukázal tiež, že približne 13 miliónov žien v EÚ má skúsenosti s fyzickým násilím a ďalších 3,7 milióna so sexuálnym. Každá dvadsiata žena (staršia ako 15 rokov) bola podľa prieskumu znásilnená.

Jansma pre britský denník priznala aj to, že ju obťažovali častejšie, ako zachytila na fotkách. V niektorých prípadoch sa však necítila dosť bezpečne, aby muža požiadala o spoločnú fotku.

Mladú Holanďanku na Instagrame sleduje viac ako 299-tisíc ľudí. Svoje konto chce teraz prenechať ďalším dievčatám, ktoré by na to mohli nadviazať a ukázať, že ide o celosvetový problém.

V Holandsku začne od nového roka platiť zákon, ktorý umožní potrestať tých, čo na ulici svojím pokrikovaním alebo poznámkami obťažujú iných. Bude im hroziť pokuta až do výšky 190 eur.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie