Denník N

Svedka vraždy Ernesta Valka zastupuje Daniel Lipšic. Sám si ho vyžiadal, Valkova rodina súhlasila

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Svedok hovorí, že právnika Ernesta Valka zavraždil jeho komplic pri lúpeži. Chce znížiť trest za lúpež, za ktorú sedí vo väzení.

Advokátom svedka a obvineného, ktorý sa rozhodol usvedčiť vraha Ernesta Valka, je bývalý minister vnútra Daniel Lipšic. Napísal to na Facebooku.

„Urobil som tak preto, lebo vražda Ernesta Valka takto môže byť vyšetrená a jeho vrah odsúdený,“ vyhlásil Lipšic, ktorý prijal zastupovanie aj po konzultácii s rodinou Valka.

Lipšic napísal, že obvinený, ktorý bol pri vražde Valka, ho kontaktoval prostredníctvom kolegu, ktorý vykonáva ex offo jeho obhajobu v jednej trestnej veci.

„Keďže sa z viacerých dôvodov rozhodol spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, jedným z dôvodov bola aj dohoda na nižšom treste vo veci, kde je trestne stíhaný, ďalším dôvodom bola obava o vlastný život, vypovedal v auguste 2017 v procesnom postavení svedka, okrem iného, aj o priebehu lúpeže a následnej vraždy Ernesta Valka. Jeho výpoveď bola preverená ďalšími úkonmi na mieste činu.“

Lipšic napísal, že podľa výpovede svedka sa na jeseň 2010 dohodol so svojím komplicom na lúpeži v dome v Limbachu, pri ktorom mu jeho komplic údajne uviedol, že majiteľ domu nosí pri sebe veľkú hotovosť.

„Po niekoľkodňovom sledovaní objektu prebehla dňa 8. 11. 2010 lúpež s cieľom získania hotovosti. Keďže páchatelia cez okenný rám aplikovali plyn zo štartovacej pištole, Ernest Valko otvoril kvôli dráždivosti plynu všetky dvere na terasu. Páchatelia išli dnu postupne, a to cez rôzne vchody. Podľa výpovede obvineného, ktorý ma kontaktoval, po jeho príchode do domu zrazu zaznel jeden výstrel, avšak samotný stret jeho komplica s Ernestom Valkom nevidel. Ostatné podrobnosti priebehu skutku nebudem zverejňovať z dôvodu, aby nebolo ohrozené prebiehajúce vyšetrovanie,“ napísal Lipšic.

Svedok ho podľa jeho slov kontaktoval z dôvodu, že v septembri došlo k nedorozumeniu ohľadom ďalšieho postupu pri uzatváraní dohody o vine a treste, a preto bol rozhodnutý spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní ukončiť.

„Svoju ďalšiu spoluprácu podmienil tým, aby som ho v danej veci ako obvineného a následne pravdepodobne ako korunného svedka zastupoval. Ernest Valko bol môj učiteľ, môj kolega, môj priateľ. Do smrti by som si vyčítal, ak by som zapríčinil, že sa nepodarilo jeho vraždu objasniť a vyšetriť.“

Lipšic napísal, že vždy bol pri objasnení vraždy mierny optimista. „Ak niekto má zásluhu na poslednom vývoji udalostí, tak to je vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici, ktorý si pri vyšetrovaní inej trestnej činnosti získal dôveru človeka, ktorý bol prítomný pri vražde Ernesta Valka a po siedmich rokoch sa rozhodol vypovedať. Verím, že posledný výrazný posun vo vyšetrovaní umožní objasnenie tejto vraždy a okolností, za ktorých bola spáchaná, napomôže výkon spravodlivosti na Slovensku, a aspoň sčasti vráti pokoj najbližším pozostalým.“

Lipšic tiež uviedol, že nechce, aby sa z prípadu stali „preteky s tlačovými konferenciami“.

O 10.00 bude o objasnení vraždy informovať polícia a generálna prokuratúra.

Podľa svedeckej výpovede komplica je Valkovým vrahom Jozef R., ktorého odsúdili za lúpež banky v Smoleniciach. Dostal 11 rokov a je vo väzení. Iný motív, ako prekvapenie pri lúpeži, nie je známy.

Jozefa R. zastupuje obhajca Ladislav Kuruc. Od stredy rána prebieha jeho výsluch na policajnom prezídiu, kde ho eskortovali z väznice.

„Podstatné je, čo cítia Janka a Oľga Valkové. Ostatné je nepodstatné a veta, že objasnenie každej vraždy je povinnosťou a náplňou práce polície a je dôležité, aby vrah bol odsúdený, je banálne prázdna,“ napísala Denníku N bývalá premiérka Iveta Radičová.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Ernesta Valka

Slovensko

Teraz najčítanejšie