Denník N

Súkromné jasle môžu začiatkom budúceho roku zavrieť, úrady nezvládajú registráciu

Dostať dieťa do štátnej škôlky môže byť v Bratislave chronický problém, dopyt vysoko prevyšuje kapacitu. Foto ilustračné – Lucia Gomez
Dostať dieťa do štátnej škôlky môže byť v Bratislave chronický problém, dopyt vysoko prevyšuje kapacitu. Foto ilustračné – Lucia Gomez

Keď sa jasle aj chcú registrovať, povedia im, aby počkali, lebo nevedia, ako majú postupovať, hovorí šéfka Aliancie súkromných jaslí a škôlok Lucia Gomez.

Novela zákona o sociálnych službách upravila od marca podmienky fungovania súkromných jaslí. Tie, ktoré už na trhu fungujú, by mali splniť viaceré nové podmienky do začiatku budúceho roku. Jednou z nich je aj registrácia na VÚC, majiteľky súkromných zariadení však kritizujú, že nevedia registráciu získať, pretože nie je jasné, čo všetko k nej musia predložiť a VÚC žiadajú aj to, čo ministerstvo tvrdí, že netreba. Šéfka Aliancie súkromných jaslí a škôlok LUCIA GOMEZ naznačuje, že by mal štát povinnosť registrácie o štvrť roka odložiť, pretože včas nedal úradom v regiónoch jasné inštrukcie.

Od januára by súkromné jasle mali spĺňať podmienky zákona o sociálnych službách, ale necelé tri mesiace pre týmto termínom nespĺňajú tú základnú – nemajú registráciu. Prečo?

Pretože vyššie územné celky (VÚC)​,​ kde sa musia zriaďovatelia jaslí registrovať, nemajú usmernenie od ministerstva práce, aby postupovali jednotne. Aj preto si každá úradníčka vysvetľuje zákon a podmienky na registráciu po svojom. ​Je to pre nich nové a keďže nemajú presné inštrukcie, čo majú žiadať​ – požadujú​ ​od zriaďovateľov ​veci aj nad rámec toho, čo by mali, aby boli kryté.

Majiteľky jaslí sa sťažujú, že v každom regióne chcú od nich na VÚC na registráciu niečo iné. Je to tak?

​Zoznam požadovaných dokumentov potrebných na registráciu sa zhoduje – rozdiely nastavajú v ich posúdení. Veľká nejednotnosť je v mnohom, napríklad aj v posúdení vzdelania zamestnanca. Konkrétne na niektorých VÚC nechcú uznať zdravotnú sestru za kvalifikovaný personál​ a žiadajú doplnenie 220-hodinovým kurzom, „iba“ preto, že nemá vyštudovaný odbor Detská sestra, ktorý u nás už neexistuje od roku 1995. Je neuveriteľné, že vyštudovaná zdravotná sestra si má doplniť vzdelanie nejakým kurzom, ktorého kvalita je tiež otázna. Nájde sa mnoho takýchto „drobností“, napríklad aj v opise činností, ktoré v zariadení poskytujeme – niekde stačí dvomi vetami, inde žiadajú celé slohové práce.

Takže nikde nie je priamo napísané, čo majú od majiteľov jaslí požadovať, a je len na úradoch, čo to bude, kým nepríde usmernenie?

Áno.​ Existuje zoznam povolení, potvrdení a rôznych dokladov súvisiacich s prevádzkovaním jaslí a fungovaním firmy ako takej, ktoré je potrebné pri registrácii predložiť, to je uvedené aj v zákone. Pracovníci VÚC však žiadajú nové, aktualizované kolaudačné rozhodnutia a rozhodnutie regionálneho úradu verejného zdravotníctva. ​Vyslovene žiadajú,  aby zriaďovatelia mali na tých najdôležitejších povoleniach, ktoré už roky majú a boli schvaľované podľa vtedajšej legislatívy, napísaný termín: Zariadenie pre deti do troch rokov veku dieťaťa alebo Zariadenie sociálnych služieb – nezhodujú sa ani v požiadavke na terminológiu.  Tieto termíny však zriaďovatelia na povoleniach logicky mať nemôžu, keďže je to termín nový, zavedený od 1. marca 2017. Preto teda pracovníci žiadajú všetky povolenia aktualizovať – čo však znamená žiadosti, opätovné predkladanie dokumentov príslušným úradom, poplatky, dlhé čakacie lehoty a zvyčajne záver, že taká aktualizácia nie je ani možná.

Keďže je problém s registráciou, navrhli ste, aby ju odložili, aby bola povinná až o tri mesiace neskôr, teda od apríla, nie od januára.

Navrhli sme to preto, že aj novela, ktorá dáva jasliam nové povinnosti, začala platiť o štvrť roka neskôr, ako mala, aj preto, že po jej odložení úrady prestali niečo robiť. Keď sa jasle aj chcú registrovať, povedia im, aby počkali, lebo nevedia, ako majú postupovať.

Dá sa povedať, že argument na odloženie registrácie je ten, že ministerstvo nezvládlo proces usmernenia VÚC?

Áno. Hlavne neurobili ​spoločné stretnutie​ ministerstva s VÚC, nedali im žiadne pokyny. Mám príklad zriaďovateľky zariadenia fungujúceho už niekoľko rokov​, ktorá sa chcela už v​ ​máji 2017​ zaregistrovať​, lebo bola tehotná. Vedela, že buď si registráciu zariadi vopred, alebo ju bude riešiť teraz s malým bábätkom. Bola na úrade v Trenčíne, tvrdili jej, že registrácia bude jednoduchá, ale nebola​ – vďaka nejednotnosti požiadaviek VÚC a názoru ministerstva sa jej zaregistrovať nepodarilo​. A dostala sa presne tam, kde nechcela byť – teraz behá s dvojtýždňovým bábom po úradoch, lebo na úradoch chceli do troch dní po predložení podkladov doložiť dokumenty o rekolaudácii jaslí – čo pri zrelom uvážení trvá niekoľko mesiacov. ​

Ani v tom nie je na úradoch jednota, či opätovnú kolaudáciu žiadajú alebo uznávajú doterajšiu?

Podľa ​pracovníkov VÚC je nutné priniesť stanovisko alebo dodatok k pôvodnému kolaudačnému rozhodnutiu. ​
Tvrdia, že bez toho, aby budova nebola schválená na daný účel – teda poskytovanie starostlivosti o deti do troch rokov definovanej ako sociálna služba – nemôžu dať jasle do registra, lebo sú zodpovední za register. ​Stavebné úrady však zriaďovateľom túto požiadavku zamietajú s odôvodnením, že kolaudačné rozhodnutie je platné, vydané na daný účel a nie je možné robiť k nemu ani dodatky, ani stanoviská. ​ Jedna majiteľka jaslí upozornila ministerstvo, že s tým má problém​. Ministerstvo odpovedalo, že ​ ​kolaudačné rozhodnutie má platné, ale VÚC ​ani napriek tomu proces registrácie neposunul, s názorom ministerstva nesúhlasí a žiada kolaudáciu novú. To však nie je možné a ak by aj – trvá to minimálne 4 – 5 mesiacov (treba súhlasné stanoviská mnohých iných úradov) a je to aj finančne nákladné. No a veľmi dôležitý je aj fakt, že pracovníci VÚC chcú akoby vymazať termín detské jasle, ktorý sa veľmi často objavuje na rôznych povoleniach zriaďovateľov, no samotná živnosť, teda prevádzkovanie detských jaslí, sa nezmenila, takže tento pojem bude aj naďalej existovať.

Je problém aj to, že VÚC musí mať potvrdenie o kolaudácii definované na sociálnu službu, ktorou podľa nového zákona jasle sú?

To si myslia ​pracovníci VÚC, ale v zákone to nie je. Teraz ministerstvo tvrdí, že napíše do zákona presné definície kolaudácie, ktoré VÚC majú akceptovať.

Podľa vás je rekolaudácia namieste až vo chvíli, keď budú jasle upravovať svoje pr​​i​e​story na bezbariérovosť? A to bude povinné až do januára 2019?

Ani vtedy ju podľa nás netreba, keď už raz bolo zariadenie skolaudova​n​é ako zariadenie pre deti do 3 rokov alebo predškolské zariadenie. To je len byrokratická šikana zo strany úradov. Ženy z jaslí prídu nadupané informáciami, vedia  toho viac ako pani na úradoch, ale tie im dajú najavo, že majú štempeľ a ak to nebude tak, ako ony chcú, dokážu im, že nemajú všetko. S niektorými sa bavia štýlom: počkajte si na január, dáme vám pokuty. Najtragikomickejšie však na tom je to, že pracovníčky VÚC nevedia presne zadefinovať bezbariérovosť jaslí – čo to konkrétne znamená, lebo stavebný zákon tieto zariadenia ešte nedoplnil a pojednáva iba o ľuďoch s obmedzenou pohybovou schopnosťou, no člení požiadavky podľa druhu a typu zariadenia. O zariadeniach pre deti do 3 rokov ešte reč v stavebnom zákone nie je, keďže spolupráca ministerstiev zlyháva. ​

Novela zákona o sociálnych službách ide do druhého a tretieho čítania. Navrhujete v nej len odložiť povinnosť zapísať sa do registra, či odložiť účinnosť celej novely?

Iba ​posunúť ​registráciu s tým, ​a​by v zákone upravili, že ​pracovníci ​VÚC majú akceptovať ​všetky rozhodnutia a povolenia, ktoré sú právoplatné a vydané pred 1. marcom 2017 v čase ich vydania platných zákonov​. Ide nielen o kolaudačné rozhodnutie, ale aj o povolenie RÚVZ. ​ Lenže aj to sme sa zatiaľ ​dostali ​asi​ len po 2.​ bod z dvadsiatich.

Keď minister práce Ján Richter na stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom sľuboval, že z novely odstráni diskriminačné prvky pre niektorých rodičov, avizoval aj to, že ministerstvo pripraví pokyny, aby vedeli jasle postupovať, aby podmienky zákona splnili. Na webe sa nejaké informácie objavili, ale zdá sa, že nie sú dostatočné…

Nie sú vôbec dostatočné. Okrem toho povedali, že urobia pracovné stretnutie zástupcov jaslí, VÚC a ministerstva. Malo byť v júni, vtedy by ešte bol čas to riešiť, na stretnutí sme mali povedať, aké vidíme problémy v aplikačnej praxi, lebo to, čo sa ukazuje teraz, že majú jasle problém s registráciou a ​predložením „vytuningovaných“ povolení ​sme vedeli už v júni.

Platí, že dodnes nemá žiadne zariadenie registráciu?

Nemá, ani naše z aliancie, ani žiadne zo Slovenska. Lebo registrácia nie je možná. Stavebný úrad nevie urobiť​ dodatky k vydaným a opäť prízvukujem, že právoplatným, kolaudačným rozhodnutiam, ktoré pracovníci ​VÚC požadujú. ​V ešte komplikovanejšej situácii sú hygienici, ktorí ani dnes nevedia, ako presne majú postupovať. Nevedia, či musia zariadenia schvaľovať len na vek od 0 do 3 rokov (čím by vlastne nútili zriaďovateľov poskytovať starostlivosť aj vekovej skupine detí do jedného roku, no mnohí o to vôbec záujem nemajú, keďže by museli mať aj na to špeciálne upravené priestory a to im kapacita nedovoľuje, žiadalo by si to upraviť aj stravu), alebo​ môžu schvaľovať zariadenia aj vo veku detí od 1 do 3 rokov. Veľký problém je pri zmiešaných zariadeniach, v ktorých sú aj jasle aj materská škola v jednej budove. Pracovníci VÚC žiadajú tieto priestory papierovo aj reálne rozdeliť, to znamená mať schválené dva prevádzkové poriadky, dve rozhodnutia RÚVZ, čo je náročné administratívne aj časovo. Nehovoriac o strate pôvodného zámeru takéhoto zariadenia, ktorého cieľom bolo spájať deti vekovo príbuzné a podporovať spoluprácu medzi nimi.

Niektoré súkromné jasle robia na registrácii už od jari, aj tak ju stále nemajú. Ministerstvo po kritike povedalo, že usmernenie vydá do piatku minulého týždňa a pošle na VÚC. Poslalo?

Neposlalo, nič nie je. Najviac ma štve, že s nimi sa nedá ani férovo rokovať.

Máte aspoň prísľub, že váš návrh na posunutie účinnosti zapracujú?

Mali sme prísľub od všetkých, s​ ​ ktorými sme boli na rokovaní, od riaditeľa odboru, cez štátneho tajomníka Ondruša až po poslankyňu Bašistovú, ktorá povedala, že na to dohliadne. ​Bohužiaľ, niektoré veci​ nám už trikrát sľúbili​, no nestalo sa.

Takže aj stretnutia boli, ale to, čo sa na nich dohodlo, neplatí?

Áno, mám pocit, že boli stretnutia na to, aby mi „zapchali hubu“, aby som nešla do médií. Nasľubovali veci, aby som nešla ani na parlamentný výbor.

Kritizujete nielen to, že úrady nie sú pripravené na registráciu, ale aj to, že sa neskoro začali robiť kurzy, ktoré majú podľa štátu zabezpečiť požadovanú ​kvalifikáciu​ personálu jaslí a musia ich absolvovať zamestnankyne, ktor​ým chýba alebo ju nemajú v požadovanej miere​.

Kurzy na doplnenie si vzdelania pre ľudí, ktorí robia v súkromných jasliach, boli zverejnené neskoro. Majú pritom trvať 220 hodín, ženy si ich nevedia popri práci naplánovať, niektoré trvajú týždeň, iné sú mesačné, polročné. ​Túto požiadavku však máme splniť do konca roku 2018. ​

Už sa kurzy ​začali​?

Niektoré áno​, ale za zvláštnych podmienok. Robí ich napríklad ​Slovenský Č​ervený kríž (SČK)​. Výhrady máme k spôsobu realizácie vraj odbornej praxe. Domnievame sa, že SČK a aj iní usporiadatelia kurzov nie vždy dbali na kvalitu vybraných, zazmluvnených zariadení, v ktorých sa prax bude robiť – podľa nášho názoru by malo ísť o zariadenia ukážkové – to znamená, že by mali spĺňať všetky požiadavky zákona už teraz a mať hlavne odborný personál, ktorý bude svojou odbornou činnosťou viesť praktikantku tak, aby po absolvovaní kurzu bola naozaj kvalifikovanou opatrovateľkou a nielen ženou, ktorá niekde prišla ako pomoc na prebaľovanie detí. ​Mnohí usporiadatelia kurzov presviedčajú majiteľov jaslí, aby im poskytli bezodplatne ich priestory na vykonávanie praxe, no neposkytli ani len zľavu pre zamestnankyňu zariadenia, ktorá tiež kurz potrebuje absolvovať, čo považujeme za zneužívanie. Je veľmi zaujímavé, že usporiadatelia túto prax chcú robiť iba v súkromných zariadeniach, a nie v mestských jasliach.

Ako ste vyriešili otázku uhradenia kurzov? Ich organizátori za ne požadujú od 350 do 500 eur na osobu, hradia ich majitelia jaslí alebo zamestnankyne, ktoré si potrebujú zvýšiť odbornosť?

Hradia si ich zamestnankyne, ak nechcú prísť o zamestnanie.

Jasličkový zákon a registrácia​ znamenajú pre majiteľky jaslí náklady, zvyšovali už ceny ? Už pred rokom sa spomínalo, že ceny budú musieť ísť hore.

Možno sa niektoré zariadenia trošku poistili a mierne ceny zvýšili. Ale tým, že sa nám podarilo presadiť do novely viac detí na jednu učiteľku či miestnosť, v tejto novele sa zakotví možnosť pracovať aj pre nepracujúce mamy, v jasliach deti budú môcť ostať po dovŕšení troch rokov dlhšie, kým nepôjdu do škôlky, nebudú tie vyššie náklady také rapídne. Podarilo sa nám ce​l​kom pekne udržať tú klientelu, takže rast cien nie je veľký. ​Podotýkam však, že zariadenia ešte neprešli registráciou a v podstate len teraz zisťujú, aké ďalšie poplatky ich čakajú, keďže pracovníci VÚC si žiadajú ďalšie, doplňujúce povolenia. Takže rast cien ešte možno očakávať, no zriaďovatelia sa budú snažiť ich udržať.

Mnohé zmeny ste už do dvoch noviel zákona presadili. Považujete to, čo sa vám podarilo dosiahnuť, za úspech?

Dá sa povedať, že pre ​verejnosť ​–  teda pre rodičov a ich deti – sa nám podarilo dosiahnuť všetko. Ale pre nás, ​zriaďovateľov a prevádzkovateľov, ​sa nám nepodarilo nič, ale my sme to nebrali z pohľadu biznisu. Aj keď sme dosiahli pozitívne zmeny pre rodičov a deti, načo to bude, keď sa nám nepodarí vybaviť registráciu? My budeme tí, ktorí na schválené zmeny doplatia, ak registrácia nie je vôbec možná. Jasle, ktoré sú združené v ​A​liancii, nebudú riskovať to, že dostanú pokuty, ak budú bez registrácie.

Znamená to, že ak sa im ju včas nepodarí vybaviť, zatvoria jasle?

Zatvoria. ​Možno nie hneď k 1. januáru 2018, ale o nejaký mesiac, dva neskôr. Do 31. decembra 2017 totiž stačí podať len žiadosť o registráciu, pracovníci VÚC nás v januári vyzvú na predloženie potrebných dokumentov vo vymedzenom termíne​ a ak ich nepredložíme, pretože nám ich iné úrady nevedia alebo nestihnú vydať – bohužiaľ, budú jasle zatvárať. Kto z nich si zoberie na krk pokutu 35 000 eur? Zvlášť, ak doterajšie rokovania na VÚC o registrácii sa nesú v duchu, že sa už tešia na to, že budú od januára dávať pokuty.

Obávajú sa toho aj rodičia, že by začiatkom budúceho rok nemuseli mať kam svoje deti dať, ak do konca nebude registrácia?

Rodičia majú pocit, že sa ich to netýka, momentálne ich to netrápi. Sú takí zaneprázdnení, že tomu nevenujú pozornosť. Zatiaľ si neuvedomujú, aký to môže mať dosah.

V parlamente je ďalšia novela. Máte informácie, že v tej novele, ktorá je teraz v parlamente, sú opäť aj veci, ktoré vám skomplikujú fungovanie?

Ministerstvo tvrdilo, že všetky zmeny, ktoré sa týkajú jaslí, robí preto, aby sa zlepšila kvalita zariadení pre najmenšie deti. Teraz upravujú, bez toho, aby sa o tom s nami bavili, že tie zariadenia, ktoré majú menej ako 25 % detí do troch rokov, sa nemusia registrovať. Kde je zrazu kvalita, načo je potom register? Tvrdia, že chceli vyhovieť takým zariadeniam, ktoré majú aj staršie deti, ale potom to mali ohraničiť vyložene pre malé zariadenia s 12–15 deťmi, kde je 25% pár detí, lebo takto sa registrácii vyhnú aj tie zariadenia, ktoré majú desiatky najmenších detí.​ Kto odkontroluje kvalitu týchto zariadení, ktoré aj naďalej ostanú bez pravidiel a nemusia plniť požiadavky jasličkového zákona? Na jednej strane kladie zákon prísne podmienky pre zriaďovateľov jaslí a na strane druhej dáva voľnú ruku​ tým, ktorí majú vek detí zmiešaný – a je veľmi otázne, či budú dodržiavať dané percento detí pod 3 roky.

No nie je to zároveň tak, že ak sa zmení počet detí počas roka, nebude jasné, či sa musia jasle registrovať alebo nie?

Ponúkne to cestu, ako obchádzať ten zákon, budú nekvalitné, budú mať čo najviac detí, aby sa nemuseli registrovať.​ Nebudú sa však na nich vzťahovať ani podmienky personálne (počet detí na jedného opatrovateľa), ani kvalifikačné. Takže tu nám tá kvalita absentuje úplne.

Keď sa pred rokom schvaľovala novela, ktorá upravuje fungovanie súkromných jaslí, hovorilo sa, že niektoré jasle skončia, iné, ktoré plánovali, ani nevzniknú. Potvrdilo sa to?

Už sú jasle, ktoré zavreli, vidíme to aj podľa toho, že rozpredávajú zariadenie, postieľky a podobne. To sa deje. A reálne máme problém aj s tým, že jasliam, ktoré by aj chceli ísť do iných priestorov, aby ľahšie naplnili podmienku bezbar​i​érovosti, nikto nechce prenajať priestory.

Bezbariérovosť ste spomínali ako jednu zo závažných, ale problematických zmien, ktorú novela od vás vyžaduje. Už ste rezignovali na to, aby ste ju zmenili?

Ani nie, že rezignovali, ale to je podmienka EÚ, s tým štát reálne nemá čo robiť. ​Problém však je, že presné požiadavky na to, čo presne znamená v praxi bezbariérovosť jaslí, nikto nevie, takže ak si aj niekto chce otvoriť novú prevádzku, nikto mu nevie presne povedať, čo sa pod tou bezbariérovosťou myslí. ​Hlavne​, že ​fungujúcim zariadeniam ​ naznačili, že táto vec sa dá obísť. Ale načo sú potom také zákony, ktoré sa dajú obísť?​ My sme zvyknutí pravidlá a požiadavky rešpektovať, nie obchádzať.

Pre koľko z členov vašej aliancie je tá bezbariérovosť vážny problém?

Pre väčšinu tých, čo fungujú v rodinných domoch či starých škôlkach.​ Trápi nás aj tá nespravodlivosť: keď sa pozrieme na stav štátnych materských škôl, ktoré o bezbariérovosti ani nechyrujú a taktiež poskytujú starostlivosť deťom – čiže ľuďom s obmedzenou pohybovou schopnosťou – podľa definície stavebného zákona. ​

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Jasle a škôlky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie