Denník N

Valko sa proti lúpežníkom asi bránil, pôvodne ho zavraždiť nechceli

Foto – TASR
Foto – TASR

Aktualizované o 16:13 – Jozef R., obvinený z vraždy Ernesta Valka, podľa svedka zavraždil aj svojho komplica z inej lúpeže.

Vopred naplánovaná lúpež, ktorá sa zvrhla na vraždu. Páchatelia utekali z miesta činu v panike. Taký bol pravdepodobne priebeh udalostí pri vražde právnika Ernesta Valka, ktorý zistila polícia. V stredu o tom informovali generálny prokurátor Jaromír Čižnár, jeho námestník Peter Šufliarsky a policajný prezident Tibor Gašpar.

Opakovali, že až keď rozhodne súd, bude možné hovoriť, že takto sa vražda odohrala. Na takýto opis však podľa nich existuje dôvodné podozrenie a viacero dôkazov.

Lúpiť u Valka išli Jozef R. (vtedy 36) a Jaroslav K. (vtedy 38). Právnika si vyhliadli ako bohatého človeka, ktorý máva pri sebe veľkú hotovosť. Niekoľko dní sledovali jeho luxusný dom v Limbachu, ktorý bol zabezpečený alarmom. Sledovali jeho zvyky, to, kedy asi býva doma.

Bez jeho prítomnosti by sa im ťažko prekonával alarm, a preto prišli v čase, keď bol Valko v dome. Predtým páchali lúpeže v bankách, a to, že pri lúpeži sú ľudia, tak poznali.

Video: Celá tlačová beseda generálneho prokurátora a policajného prezidenta (autorka: Monika Tódová)

Zapáchajúca chemikália a Valkova zbraň

8. novembra 2010 prišli definitívne na jeho pozemok so zámerom olúpiť ho. Do domu vpustili zapáchajúcu chemikáliu. Chceli tak prinútiť Valka, aby otvoril okná a dvere a vetral. To sa im aj podarilo. Asi o 18:30 prišiel právnik domov, začal vetrať.

Krátko nato vstúpili do domu a jeden z nich Ernesta Valka strelil do ľavej časti hrudníka. Zasiahol pľúca a srdce, právnik bol okamžite mŕtvy.

Je pravdepodobné, že Valko páchateľov začul a išiel sa brániť. Asi mal v ruke vlastnú zbraň. Polícia povedala, že to, či sa právnik bránil, vyšetrovateľ nechce zverejniť. Povedali však, že páchatelia jeho zbraň ukradli a neskôr ju hodili do nádrže v Kučišdorfskej doline pri Pezinku. V roku 2014 ju tam policajti našli.

Jeden komplic je mŕtvy, druhý priviedol k vražednej zbrani

Lupiči medzitým ďalej lúpili. Jozef R. vylúpil napríklad banku v Smoleniciach – pri tom mal iného spolupáchateľa, Antona H. Ten však komplicovi neskôr hrozil, že bude proti nemu svedčiť, tak ho podľa polície Jozef R. v roku 2014 v lese v Kučišdorfskej doline zavraždil.

Za lúpež v Smoleniciach dostal Jozef R. 11 rokov a je vo väzení. Antona H. odsúdili ako toho, kto je na úteku. Vtedy však už bol mŕtvy.

V auguste 2017 sa rozhodol svedčiť komplic Jozefa R. z lúpeže u Valka – Jaroslav K., ktorý je vo väzbe za inú lúpež v Kremnici. Bál sa o život a chce aj pre seba nižší trest. Polícii povedal, kde je vražedná zbraň, ktorou Jozef R. zavraždil Valka, aj kde je zakopané telo Antona H. Polícia našla telo aj zbraň na mieste, o ktorom tento komplic hovoril.

Expertíza aj po siedmich rokoch určila nájdenú zbraň ako vražednú, čo je veľmi dôležitý dôkaz.

Čižnár: Vražda na objednávku sa nepotvrdzuje

„Boli rôzne teórie, pokiaľ išlo o motív – cez politický, vraždy na objednávku, to sa zatiaľ nepotvrdilo. Zatiaľ sa potvrdil tento lúpežný motív,“ povedal generálny prokurátor Čižnár.

Jaroslavovi K. policajti veria. „Vyšetrovateľ nemá pochybnosť, že ide o osobu, ktorá bola na mieste činu v čase vraždy,“ povedal policajný prezident. 

Čižnár však hovoril, že obaja prítomní na mieste začnú svedčiť proti sebe.

To sa napokon aj stalo, Jozef R. v stredu na výsluchu hodil vinu za vraždu na Jaroslava K., ktorý proti nemu ako prvý začal svedčiť.

Jozefa R. zastupuje obhajca Ladislav Kuruc. Čižnár však povedal, že proti páchateľovi majú aj iné dôkazy.

Jaroslava K. zastupuje Daniel Lipšic. Čižnár sa na tlačovej besede spýtal, či to je v poriadku, ak bol Lipšic po vražde na mieste činu ako minister vnútra. „Nikdy som nebol na obhliadke miesta činu, nevstúpil som ani len na pozemok, krátky brífing s policajným prezidentom Spišiakom som mal len na prístupovej ceste,“ povedal na to Lipšic.

Na facebooku zverejnil status, podľa ktorého Jaroslav K. podmienil svoju výpoveď tým, že ho bude Lipšic obhajovať.

Čižnár dúfa, že raz budú môcť informovať aj o objasnení vraždy Daniela Tupého.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Ernesta Valka

Slovensko

Teraz najčítanejšie