Denník N

Fico a nominanti Smeru sú „posvätnou kravou“

K niektorým ľuďom sa slovenské orgány činné v trestnom konaní správajú ako ľudia v Indii ku krave.

Autor je poslancom NR SR

Robert Fico vládne Slovensku s malou prestávkou od roku 2006. Nesie preto plnú zodpovednosť za stav krajiny a nemôže sa zodpovednosti zbavovať.

Zodpovedný je aj za to, že zákony na Slovensku neplatia pre každého rovnako, hoci v demokratickej krajine by mali. Robert Fico je zodpovedný za to, že Slovensko prestáva byť právnym štátom. Dokazujú to aj kauzy vyzradenia daňového tajomstva. Fico o Matovičových daniach môže hovoriť beztrestne, Matovič o Ficových údajných účtoch na Belize nie. Len pripomínam, že oba prípady vyšetruje tá istá polícia, nad ktorou stojí minister vnútra Robert Kaliňáka.

To, že nominanti Smeru si robia, čo chcú, dokazuje aj prípad odmeny pre Bžánovu advokátsku kanceláriu, ktorá má len jedného koncipienta. Pripomínam, že pôvodne išlo o 64 miliónov eur (teda 1,8 miliardy korún). Renomovaným advokátskym kanceláriám s desiatkami právnikov a koncipientov sa o takejto odmene ani nesníva. A výrazne premrštená je aj nová výška odmeny. Právnik blízky Smeru síce veľkoryso odpustí štátu 47 miliónov eur a vezme si „iba“ 17 miliónov (512 miliónov korún), ale to je len očný klam pre voličov, ktorý má zavrieť ústa kritikom a zahladiť tento obrovský škandál.

Vinou takéhoto nezodpovedného spravovania štátu a rozkrádania verejných zdrojov nemáme peniaze na zdravotníctvo, školstvo a mohol by som menovať ďalej.

Uvedené prípady ukazujú, že Ficovi a jeho nominantom nikdy nešlo o uplatňovanie demokratických princípov, rovnosti pred zákonmi. Išlo im len o obohatenie sa z verejných zdrojov pri správe majetku, ktorý patrí všetkým občanom a nie jemu a jeho ľuďom. Toto všetko by nemohol robiť, ak by nebol vo vláde.

Za vrchol drzosti možno označiť aj útok na prezidenta Andreja Kisku a snahu o jeho diskreditáciu ako morálnej autority, ktorou naša hlava štátu je. Robert Fico a jeho štátny aparát sa tým zrejme pokúšajú zabezpečiť si ďalšie vládnutie. Používa na to rovnaké metódy ako Vladimír Mečiar. Aj ten sa usiloval znemožniť prezidenta Michala Kováča, ktorému predtým pomohol do prezidentského kresla.

Svoju politickú moc a beztrestnosť si Fico zaisťuje opakovaním hesla „pre krajinu neexistuje iná alternatíva“ ako vláda so Smerom. Svoju moc sa snažia udržať protizákonným konaním, ktoré používajú na diskreditáciu politických oponentov, za ktorú však nie sú trestaní. Na čo dohliada Kaliňákova polícia. Toho Kaliňáka, ktorý v podstate sám seba vyšetroval s výsledkom „skutok sa nestal“.

K Ficovi a jeho nominantom, za ktorých premiér ručí vlastnou hlavou, sa slovenské orgány činné v trestnom konaní stavajú ako ľudia v Indii ku krave, ktorá je tam posvätná. Fico a spol. sú dnes na Slovensku nad zákonom, a to je zlé.

Jediný demokratický spôsob, ako túto situáciu vyriešiť, sú voľby, v ktorých ľudia nebudú voliť predstaviteľov Smeru. A ani tých, ktorí Smeru pomohli opäť vytvoriť vládu, a tak mu umožnili doviesť krajinu do dnešného stavu. Netreba čakať do parlamentných volieb. Zmena sa môže a musí začať už v novembri voľbami do vyšších územných celkov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie