Denník N

Štát zvažuje, že miliónovú zmluvu Bžána označí za neplatnú

Peter Žiga a Peter Kažimír kedysi spolu sedeli vo vláde Roberta Fica. Foto – TASR
Peter Žiga a Peter Kažimír kedysi spolu sedeli vo vláde Roberta Fica. Foto – TASR

Pre zmluvu s Bžánom by mohlo padnúť aj vedenie MH Manažmentu ovládané nominantmi Smeru. Minister hospodárstva Peter Žiga nepriamo upozornil, že príloha zmluvy o odmene pre advokátsku kanceláriu nebola nikdy zverejnená.

Minister hospodárstva Peter Žiga (Smer) naznačil, že bude odvolávať kvôli odmene pre právnickú kanceláriu Radomíra Bžána. Tá má po rokovaní so štátnou firmou MH Manažment inkasovať odmenu 17,6 milióna eur za úspešné zastupovanie štátu v spore o elektráreň v Gabčíkove.

Žiga pripúšťa aj možnosť, že by označili zmluvu s advokátskou kanceláriou za neplatnú. „Nepovažujem to za definitívne, stále pracujeme s právnym názorom, že táto zmluva vôbec nemusí byť platná, a to z dôvodu, že ako celok alebo jej časť nie je platná, lebo nebola zverejnená,“ povedal.

Žiga sa poradí so Žitňanskou

O možnosti vyhlásenia zmluvy alebo jej časti za neplatnú chce hovoriť aj s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (Most-Híd). Tá rovnako ako on považuje odmenu za privysokú.

V zmluve Fondu národného majetku (FNM) s Bžánom sa píše, že bližšie podmienky odmeny sú v „prílohe 1.“. Tú však v Centrálnom registri zmlúv nezverejnili. Práve to by mohlo byť dôvodom, prečo by sa mohla vyhlásiť za neplatnú. Podľa zákona zmluvy nadobudnú platnosť až zverejnením.

Budova, v ktorej sídli Bžánova kancelária. foto N – Tomáš Benedikovič

Žiga dáva jasne najavo, že nie je spokojný ani so sumou 17,6 milióna pre Bžána, čo je 2,5 percenta zo sumy, ktorú chceli od štátu vysúdiť Slovenské elektrárne ovládané talianskym Enelom. Predminulý týždeň informovali médiá o sedemdesiatich aj osemdesiatich miliónoch, ktoré mohli advokátovi pripadnúť, no aj pri znížení sumy o desiatky miliónov ide stále o obrovskú odmenu, ktorá sa výrazne vymyká z bežného štandardu. „Očakával som sumu na úrovni medzi jedným a dvoma percentami,“ povedal minister.

Ten v stredu hovoril o možnosti vyvodenia personálnych opatrení za túto kauzu. Zmluvu s Bžánom podpísal vtedajší šéf Fondu národného majetku a bývalý poslanec Smeru Branislav Bačík, ktorý teraz riadi nástupnícku organizáciu MH Manažment. Čo Žiga spraví, oznámi v najbližších dňoch.

MH Manažment ale tvrdí, že je zmluva určite platná. „Zásadne odmietame akékoľvek špekulácie o platnosti zmluvy,“ napísala štátna firma. „O platnosti a neplatnosti zmluvy môže rozhodnúť iba súd. Nikto – stavovská organizácia, verejný činiteľ, právny experti, ani komisie takúto kompetenciu nemajú“, odkázal Bačík Žigovi. Podľa MH Manažmentu nezverejnenie prílohy neznamená, že je zmluva neplatná. „Predvčerom sme uzatvorili dohodu o konečnej výške odmeny pre advokátsku kanceláriu, ktorá je 2,5 percent z hodnoty arbitráže a predstavuje sumu 17 655 000 eur. Táto suma sa nie každému musí páčiť, ale je absolútne neprijateľné spochybňovať v tejto súvislosti platnosť samotnej zmluvy s advokátskou kanceláriou,“ tvrdí Bačík.

Bžánovi pribúdajú milióny

Nezrovnalosti sa objavujú aj v tom, koľko vlastne už štát Bžánovi vyplatil. Ešte predminulý týždeň Branislav Bačík potvrdil sumu 3,8 milióna eur, no tento týždeň už oznámili, že právnikovi už od štátu „cinklo“ 4,9 milióna eur.

Z tlačovej správy z tohto utorka totiž vyplýva, že advokát od štátu získal ďalších 1,1 milióna eur. V zozname faktúr na webe MH Manažmentu takéto platby zatiaľ nezverejnili. Poslednou sumou, ktorú firma Bžánovi poslala, je podľa zoznamu 847-tisíc, ktoré mali na účet jeho firmy odísť vo februári.

Zmluvu s Bžánom podpísal Branislav Bačík. foto – TASR

Za čo konkrétne jeho firme na účet pribudol ďalší milión eur, MH Manažment nevysvetlil. „Predmetné arbitrážne konanie sa viedlo takmer tri roky. 4,9 milióna eur predstavuje sumu zaplatenú advokátskej kancelárii za právne úkony spojené s touto arbitrážou počas celého trvania sporu,“ odpísala hovorkyňa MH Manažmentu Scarlett Filipovičová bez toho, aby odpovedala na otázku, prečo firma najprv priznala 3,8 milióna a teraz už hovorí o ďalšom viac než milióne naviac.

Ako sa dostali k 4,9 milióna eur, nevysvetlili

Za čo presne a podľa akého systému Bžánovi peniaze vyplácali, MH Manažment tají. Firma na túto otázku odpovedala len všeobecne. „Spor vznikol podaním žaloby na FNM v júni 2015, a trval do času, keď MH Manažment ako právny nástupca fondu arbitrážny súd vyhral. Hodnota úkonu sa vypočítava v zmysle vyhlášky o odmene advokátov z hodnoty sporu. To znamená, že nešlo o odmeny na základe hodinovej sadzby,“ odpovedala štátna firma.

Bžán zatiaľ na otázky neodpovedal, v tlačovom vyhlásení v utorok napísal, že „právna kancelária považuje uzavretú dohodu za férovú a nebude sa ku nej ďalej vyjadrovať“.

Advokát by si podľa zmluvy, ktorú s ním podpísal Bačík, mohol teoreticky nárokovať na celkovú odmenu viac ako 80 miliónov, čo je 11 percent z hodnoty sporu 706 miliónov, plus ďalšie milióny, ktoré mu neplatili ako podielovú odmenu, ale na základe inej časti zmluvy.

Radomír Bžán je advokát s viacerými väzbami na Smer a jeho nominantov. Bžánova kancelária robila právne poradenstvo aj štátnej spoločnosti Javys v čase, keď ju viedol blízky Ficov spolupracovník a neskorší riaditeľ SIS Ján Valko a podpredsedom predstavenstva bol ďalší nominant Smeru, Peter Čižnár.

Plus 7 dní ho v roku 2010 odfotografoval, ako sa objíma s vtedajším ministrom financií a neskôr aj dopravy Jánom Počiatkom. Jeho syn Pavol začal za Počiatka pracovať na ministerstve dopravy, ktoré riadil. Pluska ho tiež zachytila na oslave krajskej šéfky Smeru Renáty Zmajkovičovej.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie