Denník N

Počet obéznych detí vo svete narástol za posledných 40 rokov desaťnásobne

Ilustračné foto - tasr/ap
Ilustračné foto – tasr/ap

Kým v roku 1975 bolo na svete päť miliónov obéznych dievčat, dnes je to približne päťdesiat miliónov.

Na svete žije momentálne rekordných 124 miliónov obéznych detí a adolescentov (od 5 do 19 rokov). Počet detí s nadváhou sa za posledné štyri dekády zvýšil desaťnásobne.

Tieto šokujúce výsledky priniesla najnovšia štúdia prestížnej Imperial College London, ktorá bola publikovaná v renomovanom odbornom týždenníku The Lancet tesne pred stredajším Svetovým dňom proti obezite. Významu tejto analýzy, respektíve jej výsledkom a záverom, pridáva aj skutočnosť, že ide o najpodrobnejšiu štúdiu o trendoch v obezite v 200 krajinách sveta vôbec.

Podľa jedného z hlavných výskumníkov profesora na Imperial College London Majida Ezzatiho v mnohých európskych krajinách s vysokými príjmami sa počet obéznych detí stabilizoval, avšak v iných častiach sveta rastie znepokojujúco rýchlo. Ten zároveň dodal, že iba pri desiatich percentách došlo k nárastu obezity v dôsledku populačného rastu. Za zvyšnými 90 percentami stojí skutočný globálny problém s obezitou.

Najväčší nárast obezity vo východnej Ázii

Kým v roku 1975 bolo na svete päť miliónov obéznych dievčat, dnes je to približne päťdesiat miliónov. Nárast u chlapcov je v rámci toho istého časového obdobia ešte výraznejší (zo 6 na 74 miliónov).

Najvyšší nárast za posledných štyridsať rokov zaznamenala východná Ázia, predovšetkým Čína a India. Avšak najvyšší pomer obéznych detí, respektíve adolescentov, v rámci celkového počtu detí v danej krajine na svete je v Polynézii a Mikronézii. V týchto tichomorských oblastiach je obézne približne každé druhé tamojšie dieťa.

Byť obézny bude nová norma?

Odborníci varujú, že ak nastolený trend bude pokračovať, obezita bude čoskoro častejšia ako podváha. Okrem južnej Ázie aj Latinská Amerika a Karibik zaznamenali posun od podváhy k obezite v priebehu iba niekoľkých dekád.

Odborník na obezitu Harry Rutter pre BBC povedal: „Je to obrovský problém, ktorý sa bude zhoršovať. Aj chudí ľudia sú tučnejší, ako by boli pred desiatimi rokmi. Naša pevná vôľa sa nezmenšila, ani sme nezleniveli. Faktom je, že svet okolo nás sa mení.“

Autori štúdie tiež vypočítali, že ak tendencie z prvých 17 rokov tohto tisícročia neprestanú, už v roku 2022 bude na svete viac obéznych detí ako tých, ktoré trpia miernou alebo silnou podváhou.

Čo s tým?

Ako vzniknutú situáciu riešiť? Fiona Bullová z WHO vyzýva k ráznym krokom voči obmedzeniu „vysokokalorických jedál chudobných na živiny“. Svet podľa nej potrebuje riešiť otázky propagácie, marketingu, ceny a reklamy nezdravých jedál s vysokým obsahom soli, cukru a kalórií.

Bullová tiež zdôraznila, že zatiaľ iba asi 20 krajín sveta zaviedlo daň na sladené nápoje. Na toto alarmujúce číslo poukazuje aj profesor Majid Ezzati: „Väčšina krajín s vysokými príjmami sa zdráha používať dane a regulácie s cieľom zmeniť stravovacie návyky, a tým pomôcť pri riešení problému detskej obezity. Čo je ešte dôležitejšie, existuje len veľmi málo programov, ktoré sa snažia sprístupniť zdravé jedlá, ako sú celozrnné pečivo, čerstvá zelenina a ovocie, chudobnejším ľuďom.“

Za svetlý príklad v tejto súvislosti uviedla Bullová Veľkú Britániu. Hlavná odborníčka na výživu z Public Health England Alison Tedstonová uviedla: „Náš program zameraný na zníženie cukru a vládna daň na cukor sú jednými z najlepších opatrení na svete, ale to je iba začiatok dlhej cesty zvládnuť túto výzvu. Dôkazy sú jasné: nestačí ľuďom hovoriť, čo nemajú robiť. Vzdelávanie a informovanie sú bez pochyby dôležité, ale na zníženie spotreby kalórií je potrebné urobiť viac.“

Odborníčka z WHO Bullová tiež odporúča, aby sa deti viac venovali športovým aktivitám a menej času trávili pred počítačom, respektíve mobilom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie