Denník N

Kotleba na mítingu: Luntera nazýva cícer a tvrdí, že robí nátierky pre moslimov

Kotleba na mítingu vo Veľkom Krtíši. foto N – Daniel Vražda
Kotleba na mítingu vo Veľkom Krtíši. foto N – Daniel Vražda

Predseda ĽSNS stavil v kampani na imigrantov. Vo Veľkom Krtíši spomínal Rómov len zriedka, o to viac hovoril, ako imigranti znásilňujú, zabíjajú a podpaľujú a Slovensko by nemalo skončiť ako Nemecko a Francúzsko.

Cícer – tak Marian Kotleba nazýva na verejných mítingoch krátko pred župnými voľbami svojho hlavného protikandidáta Jána Luntera. Vo Veľkom Krtíši vyhlásil, že na rozdiel od „Cícera“, sa nechce podriadiť európskemu diktátu a chce ubrániť Slovensko. Ako?

„Predstavte si, že by niekto v 80. roku povedal, že sem chce prísť 200-tisíc ľudí, ktorí tu nemajú čo robiť a budú si brať všetko, lebo si myslia, že to je ich. Nič by sa nestalo, len by dali pohraničiarom o dva zásobníky viac a vybavené, vybavená vec. Neprešli by ani po druhé pásmo,“ naznačil riešenie a dodal, že strana má jasno v kraji, aj v republike. Len potrebujú viac poslancov.

Ako prišiel na 200-tisíc ľudí, ktorí by na Slovensko chceli prísť, nevedno – fakt je taký, že prijímame najmenej azylantov v celej Európskej únii, ide o desiatky ľudí ročne a aj z nich mnohí po čase odchádzajú. A fakt je aj ten, že Ficova vláda trvala na odmietnutí kvót pre utečencov.

Halal aj extrémna sionizácia

Krtíšanov zaujímali imigranti, sionisti, moslimovia, všetko k téme krajských volieb. Kotleba však dokázal spojiť aj zdanlivo nespojiteľné. Lunter totiž vyrába nátierky pre moslimov.

„Nátierky sú halal. Halal znamená, že to môžu jesť aj ortodoxní moslimovia. Pre mňa je lepšie ako halal, dať si od domáceho chovateľa kus slaniny, cibule a chleba. Nebudem jesť žiadne halal nátierky a nebudem sa prispôsobovať cudzej kultúre,“ zdôrazňoval.

Postavil sa bradatý muž a opýtal sa, čo mieni Kotleba urobiť s extrémnou sionizáciou Slovenska a s rekonštruovaním synagóg za európske peniaze.

Kotleba zahral v kultúrnom dome vo Veľkom Krtíši v utorok večer unaveného „dobráka“. Predviedol však len málo z toho, čo ho dostalo v roku 2013 do úradu a vlani do parlamentu.

Žiadny pekný biely deň, Na stráž židovskí spoluobčania, paraziti, otázky o sionizácii nechával bez odpovede. Bola to skôr nuda v Krtíši, ktorú sporadicky prerušil potlesk.

Keď si sadol za stôl, nad hlavou mal transparent Za Boha a za národ, pod nohami Slovensko si nedáme a pôsobil unavene. Zatiaľ čo hovorili predrečníci, krátil si čas popíjaním sladeného nápoja. V publiku sedelo približne 350 ľudí, slovo mu dala dievčina v kroji. „Dobrý večer do Veľkého Krtíša“ pozdravil a tváril sa, že ho teší, že si ľudia prišli vypočuť to, čo sa v médiách nedozvedia.

Tí, ktorí si pamätajú jeho míting v Krtíši spred roka, sa veľa nového nedozvedeli, hoci predseda ĽSNS avizoval, že sa „pustí do hlbších myšlienok“. Skôr išiel o súhrn toho, čo píšu jeho stranícke noviny.

Keď nezaujal správami o vyslaní vojakov do Iraku, tak skúsil osvedčený recept. „Priemerná mzda na Slovensku je 912 eur,“ oznámil a vedel, že to zaberie. „Za tri mesiace,“ ozvalo sa z hľadiska nespokojné šumenie, ale stále to nebolo ono.

Ako sa žije v Krtíši

Veľký Krtíš je okresné mesto s približne 13-tisíc prevažne slovenskými obyvateľmi neďaleko maďarských hraníc. Nápis na chodníku pred dverami záložne – príďte znovu, zrejme najlepšie vystihuje atmosféru mesta, do ktorého Kotleba jazdí bežne.

Kedysi banské mesto (Baňu Dolina už zatvorili) potrebovalo pomoc dávno, určite už pred pätnástimi rokmi, ale vždy bolo niečo dôležitejšie. Ficov kabinet ho približne pred rokom zaradil medzi „najmenej rozvinuté“ regióny, ktoré potrebujú pomoc.

Vítanie premiéra vo Veľkom Krtíši vlani v septembri. foto – TASR

Ak niekto z Banskej Bystrice, napríklad teda Kotleba, nájde dôvod cestovať do Krtíša 75 kilometrov, autom sa tam dostane za približne jeden a pol hodiny. Ošumelý hotel Dolina nájde úplne prázdny. „Takto to vyzerá stále,“ hovorí barmanka a recepčná v jednej osobe a dodá, „o ničom, ako celý Krtíš“. Káva v hotelovom bare stojí 0,80 eura a je tiež o ničom.

Vláda už vypracovala analýzu, čo treba postaviť, kde pomôcť, kde naliať peniaze, koľko vytvoriť pracovných miest, aby sa takmer 45-tisíc ľuďom, čo zostali v krtíšskom okrese, žilo lepšie. O rok, o dva, o desať?

Krtíšania s tým majú svoje skúsenosti. Rýchlostnú cestu R7, ktorá by spojila popri maďarských hraniciach Bratislavu s ich mestom a Lučencom, plánovali už v 90. rokoch. Najnovší optimistický termín začatia je rok 2020.

Odvtedy, ako si na konci roku 2013 sadol Kotleba do kresla župana, nezamestnanosť vo Veľkom Krtíši klesla bez jeho pričinenia o takmer desať percent (momentálne sa pohybuje okolo 14), ale prílišný optimizmus nie je na mieste.

Vládny materiál uvádza, že výrazný pokles nezamestnanosti spôsobili podporované pracovné miesta, ktoré skončia, keď sa minú na to vyhradené peniaze. Vyše osemdesiat percent firiem v okrese zamestnáva menej ako desať ľudí.

A úradníci píšu aj to, že hrubá mzda síce rastie aj v Krtíši, ale stále je o minimálne dvesto eur nižšia, ako celoslovenský priemer. Vládny materiál tvrdí, že dokonca o 260.

Čo na publikum nezaberá

Niet divu, že keď Kotleba skúšal zaujať krtíšske publikum príhodami z parlamentu, takmer nikoho to nebavilo. A tak radšej začal rozprávať o svojich úspechoch v župe. Zodpovednou prácou sa mu podarilo znížiť dlh o 39 miliónov eur, hovoril a vyslúžil si potlesk.

foto N – Tomáš Benedikovič

Pre doplnenie kontextu o hospodárení, o ktorom sa návštevníci podujatia nič nedopočuli: za štyri roky dostal Banskobystrický samosprávny kraj od štátu na daniach o približne 84 miliónov viac ako v predchádzajúcom období a za Kotlebovho vedenia klesla hodnota majetku o 41,6 milióna (údaj je ku koncu decembra 2016).

Nasledovala pasáž o eurofondoch, ktoré predseda predsa nechcel a vláda mu ich ešte aj zatrhla. Úspech a šetrenie sa totiž podľa Kotlebu neodpúšťajú. Tentokrát zasa chýbala zmienka o nelegálnom zamestnávaní na jeho úrade, za ktoré župa dostala stopku aj na štátne dotácie na päť rokov.

Pochválil sa, že opravujú cesty, pridal zistenie, že bez poslancov mu v župnom zastupiteľstve „neprejde ani chrípka“, no stále neprichádzalo niečo, čo by zahnalo nudu v sále.

Divadelná časť

Divadlo Štúdio tanca, podľa Kotlebu „paródia na divadlo“, zabralo zatiaľ vždy, bolo to tak v Krtíši aj pred rokom. Vtedy pridal aj videozáznam z predstavenia, ktoré divák na Slovensku nikdy nevidel.

„To je maketa umenia. Nahé ženy váľajúce sa po pódiu, muži bozkávajúci sa medzi sebou, proste chuťovka,“ unášal sa predstavami, v sále to opäť zašumelo.

„Viete, koľko má toto divadlo, ktoré má priemernú návštevnosť asi deväť divákov…,“ položil otázku a na chvíľu sa odmlčal, aby sa ľudia mohli zasmiať.

„Na takéto exkluzívne a skvelé divadlo dal kraj za štyri roky takmer 640-tisíc eur,“ rozprával a dodal, že aby to a mnoho ďalšieho mohol zmeniť, potrebuje hlasy vo voľbách pre poslancov.

Starká aj manželka

Potom predseda strany na chvíľu zosmutnel. Slováci sú občania druhej kategórie, oznámil Krtíšanom, hoci inokedy hovorieva aj o štvrtej kategórii. Tentokrát Slováci zostali len za cudzincami imigrantmi.

Županova starká má dôchodok 318 eur a na imigrantov idú milióny. Tí, čo platia zdravotné odvody, si musia platiť lekárov a tí, ktorí odvody neplatia, natŕčajú ruku a myslia si, že budú žiť z desiatich detí, majú zdravotnú starostlivosť úplne zadarmo, vrátil sa k témam, ktoré opakuje na stretnutiach už roky.

Zo stretnutí s voličami v minulých kampaniach. foto – Ján Viazanička

Príhoda s tehotnou manželkou, ktorej musel priniesť do nemocnice príbor a toaletný papier, „hoci Cigánka nepotrebovala nič“, znela publiku zaujímavo.

No ale toto všetko sa musí zmeniť, hoci Kotleba nemá žiadny osobný život, ale rád by ho nemal ďalších päť rokov – na toľko rokov budú v týchto voľbách vyberať voliči nového župana. Lebo inak skončíme ako Nemecko a Francúzsko, zaznelo v šere kultúrneho domu. Z kontextu bolo zrejmé, že skončiť ako dve kľúčové európske krajiny je v tomto myšlienkovom svete nesprávny cieľ.

Európska únia pripravuje pre imigrantov jednotnú sociálnu dávku, varoval. Pridal, že každý štát im z vlastného rozpočtu vyplatí 800 eur. Znovu si spomenul na starkú a slovenských dôchodcov, a to ho rozčúlilo. „A potom príde háveď, ktorá tu nemá čo hľadať, a tí budú mať nárok na 800 eur mesačne plus, plus…,“ až sa zajakával „…sociálne a zdravotné zabezpečenie“.

„Prídu na odstrel?… Nech len skúsia,“ ozvalo sa z publika.

„Však oni to už aj skúšajú,“ kontroval Kotleba a pripomenul, že Únia chce najprv odzbrojiť všetkých ľudí, aj poľovníkov, aby sa nemohli brániť, a potom sem imigrantov natlačia.

„Znásilňované ženy, vypaľované kostoly, horiace policajné autá vo Francúzsku, už boli znásilnené aj policajtky… a my si máme myslieť, že keď prídu na Slovensko, že to bude iné,“ prognózoval Krtíšanom, ktorí len sotva mohli niekedy vidieť živého utečenca.

Keď sa blížil záver, predseda naznačil, že by na otázky vedel dať lepšie odpovede, ale nie je na to vhodná chvíľa. „To je všetko, čo môžem k tomu povedať. Môžme si ísť sadnúť k pivu a tam to poviem inak. Dúfam, že špióni mali dobrý zvuk aj obraz.“

Ľudia, ktorí chceli počuť, ako je to, keď Kotleba hovorí inak, sa rozišli na pripravené pohostenie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie