Denník N

Kotleba dokáže presvedčiť, že sa stará a viac nepotrebuje

Vlastnému odpustíte viac ako cudziemu, aj keď pre vás tiež nič neurobil a okráda vás ešte viac.

Kotleba dokazuje, že jeden z obľúbených predpokladov boja proti extrémizmu a populizmu automaticky nefunguje. Podľa neho sa extrémisti a populisti pri moci automaticky znemožnia, ukážu sa ako neschopní a neochotní plniť svoje sľuby, budú skorumpovaní ešte viac než tradičná elita, ktorej kritikou vyhrali voľby. A že sa teda netreba plašiť, stačí prečkať jedno obdobie ich vlády a všetko sa vyrieši samo.

Kotleba spĺňa všetky tieto podmienky. Ukázalo sa, že je to mizerný župan, že hospodári horšie, ako jeho predchodcovia, kradne zo spoločného a svoju rodinu prizval k válovu oveľa okatejšie, než to robili pred ním, a napriek tomu má stále slušnú šancu, že si svoje kreslo obháji a že v župnej samospráve jeho strana ešte posilní.

Ak prehrá, nebude to v prvom rade tým, že sklamal väčšinu svojich voličov, ale že u politickej elity nakoniec predsa len zapol pud sebezáchovy a všetci sa zjednotili za najnádejnejším kandidátom. Za tým, ktorý má najlepšiu šancu Kotlebu poraziť aj vďaka tomu, že je známy ako miestny a tiež neprichádza z tradičných strán.

Kotlebovi k výhre pred štyrmi rokmi a dnes k tomu, aby sa stále držal v hre, stačí úspešne predstierať, že sa o svojich poddaných stará, pohybuje sa medzi nimi, chápe ich a hovorí ich jazykom. Ide s nimi na pivo a nekáže im iba hodinu z pódia pri jednej zastávke predvolebnej túry. Na rozdiel od tradičných strán, ktoré pri svojom striedaní sa vo vládach mali z pohľadu obyvateľov Veľkého Krtíša a podobných koncov sveta jedno spoločné: zvysoka na nich kašľali.

Čo na tom, že výsledok Kotlebovho starania sa je v konečnom dôsledku rovnaký či skôr ešte horší ako výsledok dlhodobého nestarania sa Blavákov? Je to stále príjemnejšie a vyznieva to aspoň nádejnejšie než to, čo bolo pred ním. A aj keby potom voliči uverili chýrom o tom, že si občas niečo uleje pre seba a všetky miesta v župe obsadí svojimi bratrancami, pokojne mu to odpustia.

Koniec koncov, na Slovensku je to zvykom a možno by to na jeho mieste robili tiež. Hlavne, že sa stará, príde, nepohrdne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie