Denník N

V našej ceste bolo viac než len jedno turné, bol v nej náš život, vraví Jana Kirschner o koncertnom dvojalbume

Foto - Viktor Cicko
Foto – Viktor Cicko

Vyše dve hodiny hudby, vyše dvadsať piesní a netradičná forma vrátane špeciálneho krstu. To je nová nahrávka, ktorá vyjde v novembri.

Idúúúú… opakuje sa dokola v rovnomennej pesničke z albumu Moruša. Postaviť celý text na jedinom slove je len jedna z vecí, prečo je Jana Kirschner jednou z najzaujímavejších postáv našej hudobnej scény. Úryvok zo spomínanej piesne je zároveň prvou upútavkou na jej novú nahrávku, ktorá vyjde 6. novembra a ukazuje, že sa jej opäť podarilo vymyslieť niečo nezvyčajné.

Tento album nevznikol v štúdiu, rodil sa na troch turné (Moruša biela, Moruša čierna a Takmer sólo) v priebehu štyroch rokov. Nakoniec Jana spolu s partnerom Eddiem Stevensom vybrali 120 minút hudby a 22 skladieb – z projektu Moruša, aj staré hitovky Modrá a Pokoj v duši. Výsledkom je koncertný dvojalbum, ktorý neponúkne len hudbu. Rozsiahly booklet k nemu dizajnuje české grafické štúdio Najbrt a bude obsahovať desiatky fotografií z koncertov, autentické autorské zápisky, producentské poznámky aj unikátny prístup k videozáznamu skladieb v HD kvalite na internete.

„Kto ide a kam? pýtali sa ma. Neviem, no je dobré vedieť, že už sú na ceste, odpovedala som,“ píše Jana Kirschner v booklete. „V momente keď sme zahrali prvý koncert, sme vedeli, že je dobre. Ľudia nás zobrali a naša sila s pribúdajúcimi koncertmi rástla. Keď sme dorazili do Bratislavy na konci turné, boli sme už slávni. Ľudia nám vrátili všetko späť. Únavu vystriedala radosť a hrdosť. V našej ceste bolo viac než len jedno turné, bol v nej náš život.“

Je to jej prvá „lajvka“ a oplatilo sa na ňu počkať. Že pesničky budú znieť naživo inak, bolo jasné už z toho, aká zostava muzikantov ich hrala a ako vyzeral plán pódia, na ktorom boli vedľa tradičných nástrojov napríklad aj woodpack alebo akvárium. Sloboda a čaro okamihu v koncertných aranžmánoch je tým hlavným dôvodom, pre ktorý sa Jana s Eddiem rozhodli vydať dvojalbum Živá. Preto by nemal byť len zberateľským doplnkom pre najväčších fanúšikov, ale v podstate novou samostatnou nahrávkou.

Kombinácia nových a starších piesní zároveň odkazuje, že speváčka bilancuje dve dekády od debutového albumu. Ide o dôkaz veľkej premeny, ktorou prešla ako autorka aj pripomenutie faktu, že po odchode z veľkého vydavateľstva po nahrávke Krajina rovina (2010) to rozhodne nebola jednoduchá a rýchla cesta.

„Nevedeli sme presne, akým smerom sa vybrať, no ja som dookola opakovala, že by som chcela urobiť niečo jednoduché. Jednoduché melódie, jednoduché aranžmány. Nemala som pocit, že prišiel čas urobiť niečo veľké a už vôbec nie prelomové. A tak vznikla Moruša. Vlastne hneď dve. Biela a čierna. Ide o spojenie muzikantov z rôznych hudobných žánrov a svetov. Po úvodnej skúške nám bolo jasné, že to nebude až také mystické, ako sme čakali a že na spojenie tohto hudobného telesa by sme skôr než mystiku potrebovali sekundové lepidlo.“

Dôkazom, že nakoniec všetko zafungovalo, je aj táto nahrávka. A ako sa dá zviditeľniť či osláviť vydanie koncertného dvojalbumu? Veľmi špeciálne. Sériou krátkych koncertov počas jedného dňa na nečakaných miestach v Bratislave. Nechajte sa prekvapiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie