Denník N

Pre Kisku je centrom Slovenska Poprad, iné regióny takmer ignoruje

Kiska si program v regiónoch častejšie plánuje v mestách, ktoré sú na dosah jeho rodného Popradu. Na severovýchode má stretnutia najmä vtedy, keď sa blíži víkend.

TiskFestival ľudových remesiel v Kežmarku, začiatok školského roka v Huncovciach, prehliadka kostola v Levoči. Čím bližšie leží obec alebo mesto pri Poprade, tým väčšiu má šancu, že tam zavíta prezident Andrej Kiska.

Tak to vyzerá pri pohľade na mapu pracovných ciest prezidenta po slovenských regiónoch, ktorú Denník N zostavil podľa správ prezidentskej kancelárie a agentúry TASR.

Najviac stretnutí a vystúpení absolvoval Kiska v Poprade, kam pravidelne cestuje za rodinou na víkendy. Ako informoval týždenník Plus 7 dní, často aj vládnym špeciálom.

Medzi prezidentove obľúbené miesta patria Tatry, Šariš a Spiš. Naopak, počas deviatich mesiacov v úrade Kiska zatiaľ prakticky nenavštívil južné Slovensko či Zemplín, len sporadicky sa zastavuje aj v západných kútoch krajiny.

Víkendy doma

Rozdiel medzi severovýchodom a zvyškom krajiny je aj v tom, pri akej príležitosti sem prezident zavíta.

Či už išlo o tradičnú púť v Šaštíne-Strážoch, stretnutie s maďarským prezidentom Jánosom Áderom v Galante, alebo spomienkovú slávnosť pri Bráne slobody na Devíne, na západnom Slovensku navštívil najmä akcie, ktoré sa viazali na konkrétne miesto či udalosť, nie na región ako taký.

Ak chce Kiska navštíviť seniorov v domove dôchodcov, zastaviť sa v niektorom z detských domovov či podebatovať so študentmi, častejšie si vyberá miesta v okolí rodného mesta. O to skôr, keď sa blíži víkend.

Prezident v Bardejove. Foto - TASR
Prezident v Bardejove. Foto – TASR

Príkladom môže byť piatok 19. decembra pred minuloročnými vianočnými sviatkami, keď sa dopoludnia stretol s novozvoleným primátorom Popradu Jozefom Švagerkom a potom už na sviatky zostal doma.

Prezidentov hovorca Roman Krpelan hovorí, že prezident plánuje počas päťročného mandátu navštíviť všetky regióny.

„Má na to ešte viac ako štyri roky, nedá sa všetko stihnúť za deväť mesiacov,“ povedal. Prezidentský palác odkazuje, že za dôležité považuje všetky regióny na Slovensku, vrátane tých, ktoré sú bližšie k Bratislave.

Kiska máva aj program, ktorý podľa Prezidentského paláca agentúrni spravodajcovia nezaznamenávajú. Časť z neho sa podľa Krpelana odohráva aj mimo Bratislavy.

„Napríklad stretnutia s premiérom, ministrami, veľvyslancami, rozhovory pre médiá, štúdium množstva zákonov a ďalšie stretnutia s podnikateľmi, zástupcami mimovládnych organizácií a regionálnymi politikmi.“

Zaskakuje Lajčáková

Prezident lieta na víkendy domov preto, lebo jeho manželka Martina Kisková sa rozhodla s deťmi zostať v Poprade a nepresťahovať sa do Bratislavy.

Kiska už po zvolení hovoril, že manželka chce zostať v ústraní a na verejnosti sa bude po jeho boku ukazovať, len ak to bude nevyhnutné. Postavenie či povinnosti prvej dámy žiadny zákon neupravuje, čo v praktickej rovine znamená, že Kisková manžela vôbec nesprevádza.

Prezident Andrej Kiska s manželkou. Foto - TASR
Prezident s manželkou. Foto – TASR

Ukázalo sa to aj pri minulotýždňovej návšteve tureckého prezidenta Recepa Erdogana na Slovensku. Ako upozornil denník Nový čas, Erdoganovej manželke musela počas návštevy výrobne modranskej majoliky robiť spoločnosť manželka ministra zahraničných vecí Jarmila Lajčáková-Hargašová, ktorá pracuje ako hlásateľka verejnoprávnej RTVS.

Ladislav Špaček, odborník na etiketu a bývalý hovorca českého prezidenta Václava Havla, to považuje za veľmi nezvyčajné.

„Aj od manželiek, ktoré sa rozhodnú zostať v ústraní, sa tak trochu očakáva, že vrcholných aktov a štátnych návštev sa predsa len zúčastňovať budú,“ vysvetľuje.

Tradície a obyčaje diplomatického protokolu rátajú s tým, že manželke prezidenta zo zahraničia robí spoločnosť manželka prezidenta z krajiny, ktorá pár hostí.

„S prezidentom Havlom som navštívil asi 60 krajín a nespomínam si, že by to bolo inak,“ bilancuje Špaček.

Prezident úplne neodhadol ani  svoje bývanie v hlavnom meste. Krátko po nástupe do úradu si prenajal vilu v Ivanke pri Dunaji neďaleko Bratislavy, nakoniec však pre každodenné dochádzanie cez upchaté cesty smeromm do centra rozhodnutie prehodnotil.

Dnes má apartmán neďaleko Prezidentského paláca v štátnom bytovom dome vyššej kategórie, v ktorom v minulosti býval aj premiér Robert Fico.

Dá sa úradovať z Popradu?

Rozhodnutie Kiskovcov nepresťahovať sa do Bratislavy nie je šťastné a prezidentovi robí skôr problémy, myslí si český odborník na etiketu. Nie je to praktické a je to nezvyčajné.

„Prezident má množstvo štátnických povinností a nemal by ich prispôsobovať tomu, že potrebuje byť s rodinou tristo kilometrov ďaleko.“

Dôsledkom rozhodnutia nepresťahovať sa do Bratislavy je, že o prezidentových cestách, konkrétne o letoch vládneho špeciálu medzi hlavným mestom a Popradom informujú médiá.

Prezidentská kancelária ani ministerstvo vnútra, ktoré má prepravu prezidenta na starosti, detaily o jeho letoch do Popradu vládnym špeciálom nezverejňujú. Na otázku Denníka N, koľkokrát u nich špeciál s Kiskom pristál a zase vzlietol, neodpovedalo ani popradské letisko.

„Lietadlá a vrtuľníky Leteckého útvaru Ministerstva vnútra a Vzdušných síl  Slovenskej republiky štandardne vykonávajú prepravné a výcvikové lety aj na Letisku Poprad – Tatry, od 15. júna 2014 ich bolo uskutočnených 237,“ odpísala riaditeľka letiska Ivana Herkeľová bez toho, aby spresnila, v koľkých z nich sedel aj prezident.

Vládny špeciál v Poprade. Foto N - Mirek Tóda
Vládny špeciál v Poprade. Foto N – Mirek Tóda

Prezident v relácii RTVS O päť minút dvanásť povedal, že o využívanie špeciálu ho žiadal minister vnútra Robert Kaliňák, keďže lietadlo aj piloti musia mať nalietané hodiny. S tým, že pre vládnu letku je nevyhnutné byť vo vzduchu, aj keby mali lietadlá lietať prázdne, súhlasí aj Kaliňákov rezort.

Kiska ešte pred nástupom do funkcie zvykol lietať do Bratislavy súkromným lietadlom. Pri takejto doprave by však nemusela byť na sto percent zaistená ochrana prezidenta.

[poll id=“62″]

Schuster: Má na to právo

Bývalý prezident (1999 – 2004) Rudolf Schuster hovorí, že Kiska má na lietanie vládnym špeciálom právo. „Viete, na každého prezidenta treba niečo nájsť,“ reaguje Košičan Schuster.

Keď sa ako prezident vracal na víkendy do rodných Košíc, kupoval si letenky vtedajšieho nízkonákladového prepravcu Sky Europe, občas cestoval vlakom. „Novinári ma kritizovali, že ideme vlakom, ale auto s ochrankou jazdí pri nás. Hovoril som im, že do práce ochranky zasahovať nemôžem.“

Schuster vraví, že vo funkcii na časté návštevy Košíc čas nemal. „Viac sa cestovalo do zahraničia, aj keď mi to potom neskôr vyčítali. Bolo vtedy treba presviedčať, že sme sa po Mečiarovi zmenili.“

Vládny špeciál čakajúci na príchod prezidenta a odlet do Popradu. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vládny špeciál čakajúci na príchod prezidenta a odlet do Popradu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie