Denník N

Muž, ktorý strieľal na dom rómskej rodiny, mal doma samopal, tri pušky, pištoľ a stovky nábojov

Strelecký arzenál strelca z Pohronskej Polhory. Foto – polícia
Strelecký arzenál strelca z Pohronskej Polhory. Foto – polícia

Polícia tvrdí, že strelci nemali rasistický motív. Muži vypovedali, že boli opití a nechceli strieľať na dom.

Streľba trojice mladých mužov zo samopalu na domy v rómskej osade Varguľa v Pohronskej Polhore nemala rasový motív ani extrémistický podtext – boli opití a v osade chceli sex, čo im nevyšlo, tak strieľali, tvrdí banskobystrický krajský policajný riaditeľ Štefan Šurka.

„Ak by ktokoľvek špekuloval o akomkoľvek inom motíve, je v tomto štádiu vylúčený rasový a extrémistický motív alebo podtón… Vyzerá to tak, že chlapci mali záujem o sex s dievčatami,“ vyhlásil na tlačovej besede.

Verziu obvinených aj polície podporuje fakt, že ani výsluch približne osemdesiatich svedkov, vrátane obyvateľov osady, nepotvrdil, že by sa Rómom nejako vyhrážali, alebo im rasisticky vulgárne nadávali.

Muži vystrelili z auta zo samopalu na rodinný dom, guľky prešli dreveným plotom a cez okno domu. Nikoho nezranili. Otec rodiny rozprával, že deti už boli v tom čase našťastie po večeri v posteli. O prípade informovala televízia Markíza.

Strela do okna domu. foto – polícia
Strela do okna domu. foto – polícia

Strelec: Mieril som do vzduchu, netrafil som

Streľba zo samopalu mala byť podľa mladíkov z auta iba zvukový efekt, upozornenie, že sú ešte tam. Prečo by potom nevystrelili len do vzduchu, ale do domu?

„Strelec uviedol, že mienil streliť do vzduchu, ale pod vplyvom alkoholu strelil do domu. Uvedomil si, že to bolo frajerstvo,“ odpovedal policajný riaditeľ Šurka.

Ak išlo o sex s rómskymi dievčatami, načo si brali zo sebou samopal? Podľa polície preto, lebo zbraň mali v tom čase pri sebe.

Najprv pili v uplynulú nedeľu v krčme v Michalovej len dvaja kamaráti. Potom sa presunuli k tretiemu priateľovi, pili ďalej. Jeden z 24-ročných mužov ho požiadal, aby mu ukázal samopal. Do českej zbrane vzor 58 napáskoval päť nábojov.

Medzičasom im napadlo, že by mohli zbehnúť do rómskej osady, aby mali styk s Rómkami. Jedného z obyvateľov osady vraj požiadali, aby im nejaké dievčatá poslal. Tvrdia, že keď neprichádzali, vystrelili dávku zo samopalu, ktorá zasiahla dom a jeden z nábojov preletel cez okno a zabodol sa do steny izby. Po výstrele ušli, samopal rozobrali a skryli ho v senníku.

Puška, ktorú mal strelec doma. foto – polícia

Doma celý arzenál

Domové prehliadky ukázali, že 27-ročný muž nemal len samopal, ale aj tri pušky s ďalekohľadom, pištoľ ráže 9 milimetrov a stovky nábojov. Všetky zbrane mali nelegálne.

Dvoch už obvinili z nedovoleného ozbrojovania a strelca aj z výtržníctva a vzali ich do väzby.

Kto boli títo ľudia? Okresný policajný riaditeľ z Brezna Martin Kmeť tvrdí, že nepatrili medzi osoby z extrémistického prostredia. Jeden pracoval v štátnych lesoch a druhý na železnici.

„Policajný zbor má v súčasnosti informácie aj o takýchto osobách (extrémisti), sú pod kontrolou, ale títo medzi nich určite nepatrili… Ani v ich inom protiprávnom konaní sa toto neprejavilo, ani tam,“ povedal Šurka.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie