Denník N

Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách

Na Slovensku žijeme debatou o budúcnosti Európskej únie viac ako v minulosti.

O tom, aké by malo byť postavenie Slovenska v EÚ, pravidelne hovorí vláda aj opozícia. Budúcnosť Európy a tým aj Slovenska výrazne ovplyvňujú aj výsledky volieb v iných štátoch EÚ, naposledy v Nemecku, predtým vo Francúzsku a teraz v Českej republike.

Aj Slovensko vníma, že Únia sa mení a chce ovplyvňovať nové pohyby a zmeny. Návrhov je veľa, odvážnejších aj takých, čo sa držia viac pri zemi. Niektoré prichádzajú z prostredia európskych inštitúcií a zazneli napríklad v prejave predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera o stave Únie. Iné predkladajú lídri členských štátov, naposledy francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Prirodzenými oblasťami pozornosti sú euro a eurozóna a to, aké nástroje potrebujeme, aby priestor so spoločnou menou fungoval optimálne. Potrebujeme posilniť aj ekonomiku a vyrovnávať regionálne rozdiely. Polemika sa nevyhne ani téme, aké funkcie má plniť európsky rozpočet a čo by mal prioritne financovať. Debata o tom, či existuje priestor na posilnenie sociálnej ochrany v európskych pravidlách, už rovnako prebieha. Konflikty v našom susedstve zase nútia EÚ zaoberať sa intenzívnejšie otázkou vlastnej bezpečnosti a obrany.

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku pod vedením Dušana Chreneka organizuje na Slovensku sériu verejných aj odbornejších podujatí pod názvom „Diskutujeme o budúcnosti Európy“, ktoré sa budú venovať viacerým z týchto tém. Prvé podujatie sa konalo v septembri pri príležitosti prejavu predsedu Komisie Jeana-Clauda Junckera o stave Únie.

„Ponúkame na Slovensku neutrálnu platformu na diskusiu o tom, aké zmeny potrebujeme. Pretože dnes nie je otázka, či sa EÚ zmení, ale skôr ako sa zmení,“ hovorí Dušan Chrenek.

Najbližšie podujatie sa koná v pondelok 16. októbra v Bratislave na pôde ekonomickej univerzity. Konferencia „60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy“ privíta podpredsedu Európskej komisie pre energetickú úniu Maroša ŠEFČOVIČA a ministerku školstva, vedy, výskumu a športu Martinu LUBYOVÚ.

V druhej časti sa budeme venovať podpore investícií v EÚ a na Slovensku, kde budú Dušan CHRENEK, Radoslaw OSSOWSKI-BARBETTI, vedúci Zastúpenia Európskej investičnej banky na Slovensku, Michaela KOLLÁROVÁ z Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu a vedúci výskumného centra Sberbank pre strednú a východnú Európu Vladimír VAŇO debatovať o tom, ako fungujú slovenské a európske investičné nástroje a ako zladiť investície s hlavnými rozvojovými prioritami krajiny.

Ďalšia zo série diskusií sa uskutoční 24. októbra v Košiciach. Popri širšej debate o budúcnosti EÚ sa zameria na environmentálne a energetické témy.

Viac informácií k podujatiam na www.europa.sk

Organizačnými partnermi podujatí sú Ekonomická univerzita v Bratislave a Technická univerzita v Košiciach.

Mediálnymi partnermi podujatí sú EurActiv.sk, Denník N a Pravda.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie