Denník N

Len v USA a Británii sa vyhodí 550 miliónov slamiek denne, kampaň upozorňuje, že ide o zbytočný odpad

Foto – Wikimedia/cc
Foto – Wikimedia/cc

Papierovú slamku patentoval v Spojených štátoch v roku 1888 vynálezca Marvin Stone. Od 70. rokov minulého storočia ju postupne nahradili výrobky z plastu.

Minulý mesiac sa aj sieť pohostinstiev a hotelov JD Wetherspoon zaviazala k tomu, že vo svojich zariadeniach prestanú do konca roka podávať nápoje s plastovými slamkami.

V spoločnosti minú asi 70 miliónov slamiek ročne, píše BBC.

Pridali sa tak ku kampani Refuse the Straw (z angl. odmietni slamku), ktorá sa začala v Spojených štátoch a vyzýva pohostinstvá a reštaurácie, aby prestali používať plastové slamky úplne alebo ich aspoň vymenili za ekologické papierové.

Kampaň nedávno podporila aj známa dizajnérka Vivienne Westwoodová, ktorá na sociálnej sieti napísala: „Slamka na jedno použitie vo vašom kokteile alebo v káve bude na tejto planéte navždy. Trvá 200 rokov, kým sa rozloží na malé toxické čiastočky.

Spojené štáty a Spojené kráľovstvo vyhodia takmer 550 miliónov plastových slamiek každý deň. Len malá časť z toho sa recykluje, zvyšok skončí v mori. Zdravý oceán poskytuje ochranu pred klimatickou zmenou. Pomôžte dnes a odmietnite slamky.“

Status sa virálne šíri po sociálnych sieťach a má takmer 300-tisíc zdieľaní.

Miliardy ton plastu

Väčšina slamiek sa vyrába z plastov, ako sú polypropylén a polystyrén.

V štúdii, ktorá vyšla v apríli tohto roku, sa píše, že polypropylén spolu s polyetylénom predstavujú až 92 percent celkovej produkcie plastov.

Podľa inej štúdie, ktorá vyšla v lete, sme do roku 2015 vyrobili až 8,3 miliardy ton plastu (polovicu z toho za ostatných 13 rokov), z toho až 6,3 miliardy ton je dnes odpadom. Z tohto množstva sa len 9 percent recyklovalo a až 79 percent skončilo na skládkach odpadov.

„Ak budú takéto trendy v produkcii plastov pokračovať,“ píše magazín Science, „do roku 2050 vyprodukujeme 26 miliárd ton plastového odpadu. Polovicu z neho vyhodíme na skládky odpadov a voľne do prostredia.“

Čas, kým sa materiály rozložia v prírode. Zdroj – zelenahliadka.sk/N

Najviac znečistený ostrov na svete

Značná časť plastového odpadu skončí v oceánoch. Vedci odhadujú, že v roku 2010 sme do oceánov vypustili až 8 miliónov ton plastového odpadu.

V lete obleteli svet obrázky Hendersonovho ostrova v Tichom oceáne, ktorý leží medzi Austráliou a Južnou Amerikou a vyslúžil si nelichotivý prívlastok najviac znečisteného ostrova na svete.

Na plážach miniatúrneho ostrova vedci našli až 17 ton odpadu.

Každý štvorcový meter na plážach ostrova mal od 20 do 670 kusov platového odpadu na povrchu a medzi 50 až 4500 kusmi, ktoré boli pod povrchom do hĺbky 10 centimetrov, píše The Atlantic.

Odpad na Hendersonovom ostrove. Zdroj – YouTube

 

Papierové slamky od roku 1888

Podľa Marka Halla z BusinessWaste.co.uk by mala byť na slamky uvalená daň, ak sa ich majitelia barov alebo zákazníci nevedia vzdať.

Hall pre BBC dodal: „Preboha, prečo potrebujete slamku vo svojom džine alebo toniku? Priemysel s tým môže niečo urobiť, ale rovnako tak aj my zákazníci. Je jednoduché povedať: ‚Bez slamky, prosím‘.“

Slamky do nápojov sa používajú stovky rokov, píše BBC, hoci vtedy sa vyrábali z mätonohu trváceho (trávny druh). Papierovú slamku patentoval v Spojených štátoch v roku 1888 vynálezca Marvin Stone. Od 70. rokov minulého storočia ju postupne nahradili výrobky z plastu.

BBC uvádza, že pri pití zo slamky sa znižuje kontakt tekutiny so zubami, čo by potenciálne mohlo zabraňovať vzniku škvŕn na zuboch, ktoré vznikajú z pitia kávy alebo čaju. Slamka by vraj mohla znižovať aj výskyt zubného kazu pri pití sladených nápojov.

Hlavný zdroj: BBC

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie