Denník N

Českú spoločnosť zrejme napadol vírus, ktorý rozkladá rozum

Miloš Zeman. Foto – TASR
Miloš Zeman. Foto – TASR

Česi sa nikdy nemali tak dobre ako dnes, ale sú rozhodnutí voliť proti svojim vlastným záujmom.

Keď prichádzate do Prahy autom, hneď na začiatku po ľavej strane míňate veľké nákupné centrum Chodov. Odteraz už je po rekonštrukcii nielen veľké – je obrovské. Najväčšie v Česku, kde sa uživí vyše stovky veľkých nákupných centier, hoci analytici viacerým z nich predpovedali zánik, pretože vraj trh je presýtený.

V tomto Česku, kde ekonomika rastie tempom vyše troch percent a nezamestnanosť je najnižšia v Európe, kde je život pohodlnejší a bezpečnejší než kedykoľvek v minulosti, budú o dva týždne voľby. A z predvolebnej kampane má človek dojem, že toto Česko je biedna krajina, pustošená nájazdmi imigrantov a hrdúsená železným zovretím Bruselu.

Priepasť medzi realitou, ktorá je viditeľná voľným okom, a medzi tým, čo je ukryté v hlavách ľudí, je taká veľká, že ju nie je možné preklenúť žiadnym racionálnym vysvetlením. Ak sú predvolebné prieskumy aspoň približne presné, tak český parlament obsadia strany také bizarné, že povestne chaotický slovenský volič bude ešte vzorom racionality.

Panoptikum

Víťazom sa stane ANO Andreja Babiša, obvineného políciou z podvodu, ktorým mal získať európsku dotáciu na stavbu luxusného sídla Bocianie hniezdo. Množstvo racionálnych argumentov aj dôkazov robí z miliardára Babiša podvodníka, agenta ŠtB, predátora v biznise a diktátora v politike. Lenže na jeho voličov racionálne argumenty neplatia.

Do parlamentu sa dostanú, samozrejme, komunisti blízki Moskve a zrejme aj ich pravicový náprotivok Tomio Okamura, ktorý si urobil politický biznis z nenávisti voči neexistujúcim imigrantom a ktorý obdivuje Vladimira Putina.

Tak to by sme mali zhruba polovicu mandátov. Potom je tu dynamicky rastúca strana pirátov, ktorí sa tvária ako nekonformní alternatívci, ale viacerí dôležití členovia strany pôsobia skôr ako veľmi konformní ruskí agenti: chcú vystúpiť z NATO a hlásajú zákaz akejkoľvek kontroly internetu, čím podporujú informačnú vojnu vedenú Moskvou proti Západu na sociálnych sieťach.

Kto zostáva? Pravicová ODS, ktorá trvá na tom, že Česko neprijme euro, a jeden z jej najpopulárnejších politikov – Václav Klaus ml. – chce vystúpiť z Európskej únie. Potom sociálna demokracia (ČSSD), zmietaná vnútornými bojmi. A ešte jediná skutočne európska strana TOP 09, v závese s ľudovcami a stranou starostov. Všetky tri balansujú na hranici vstupu do parlamentu.

Vírus iracionality

Nie je to tak dávno, keď česká politická scéna vyzerala ako uprataný stôl, voliči poslušne kopírovali ľavo-pravé delenie a komunisti sa krčili v rohu ako výnimka potvrdzujúca pravidlo. Ten stôl dnes vyzerá ako pred záverečnou v najlacnejšej českej krčme. Čo sa stalo?

Českú spoločnosť zrejme napadol ten istý vírus populizmu, ktorý trápi mnohé krajiny Západu aj celú strednú Európu. A práve na českom príklade vidieť, že tento vírus nemá ideológiu ani cieľ, on len napáda centrum našej racionality.

Vo viacerých štátoch má vírus na prvý pohľad formu zmutovanej nostalgie za minulosťou: v Británii, Amerike, Maďarsku či v Poľsku snívajú napadnutí voliči o návrate dávnej veľkosti a slávy. Ale v Česku? Minulosť nie je témou, nie je ňou ani ideológia a už vôbec nie budúcnosť. Je to len stav úzkosti, keď rozum nevie zladiť vonkajšiu realitu so svojou vlastnou existenciou.

Je to stav, ktorému psychiatri hovoria syndróm depersonalizácie a derealizácie – spúšťačom býva často droga (najčastejšie marihuana) a následkom je ťažká depresia. Vyzerá to tak, ako keby časť českej spoločnosti bola na drogách, ale bude to asi vírus.

Ešte raz: Česi sa nikdy nemali tak dobre ako dnes a nikdy neboli takí naštvaní ako teraz. Táto priepasť medzi zjavnou realitou a ich duševným stavom sa nedá racionálne vysvetliť. Celá spoločnosť vyzerá trochu ako jej prezident Miloš Zeman – chradnúci muž, ktorý okolo seba metá blesky zloby všade, kam príde. On sám je pritom obklopený luxusom a materiálne sa nikdy v živote nemal lepšie.

Ak budeme mať šťastie a budeme sa raz môcť v pokoji obzrieť za týmito časmi, stane sa možno práve Česko dôkazom, že skúmať sociálne a ekonomické príčiny spoločenského hnevu bolo stratou času. Pretože našu civilizáciu jednoducho napadol vírus, ktorý rozkladal centrum racionality.

Vyzerá to tak, že české voľby nemôžu dopadnúť dobre. Prieskumy však hovoria aj o tom, že pätina voličov je ešte stále nerozhodnutá. Ktovie, možno pôjdu pred voľbami nakupovať do niektorého z nákupných centier a predsa len sa im vráti rozum.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Babiš

Komentáre

Teraz najčítanejšie