Denník N

Učiteľov v Teach for Slovakia je dvakrát viac, hovoria aj o vlastnej škole

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Tento rok do programu pribudlo 24 nových učiteľov, majú za sebou prvý mesiac za katedrou.

Projekt Teach for Slovakia medzi sebou v ďalšom ročníku privítal viac ako dve desiatky nových učiteľov.

„Tento rok sa nám program podarilo zdvojnásobiť a zapojiť do programu rekordných 24 účastníkov, čím sme ich číslo zdvojnásobili na 48,“ tvrdí zakladateľ projektu Teach for Slovakia Stanislav Boledovič.

Od čoho závisí, či sa program bude môcť zdvojnásobiť aj budúci rok?

„Náš program je rovnomerne financovaný firmami, jednotlivcami a štátom. Závisí to teda od toho, či tieto tri skupiny dokážeme presvedčiť, aby nás opäť podporili,“ hovorí Boledovič.

Ťažký prvý mesiac v škole

Na otvorenie nového ročníka Teach for Slovakia prišli aj noví členovia, ktorí sú na školách ešte len od septembra.

Pred mesiacom začala učiť na základnej škole v Michalovciach Angelika Fogašová. Štyri roky študovala v Škótsku a po návrate na Slovensko zistila, že ju práca vo firme veľmi nenapĺňa.

Prihlásila sa teda do programu Teach for Slovakia. Pred žiakmi mala spočiatku rešpekt. „Nakoniec sme si však na seba zvykli. Myslím si, že zatiaľ spolu vychádzame dobre,“ hovorí Fogašová.

Prvý mesiac v škole v obci Seňa bol podľa nového člena programu Michala Rybára ťažký. „Deti treba nielen vzdelávať, ale aj vychovávať a zároveň bojovať so strašnou byrokraciou.“

Vysokú školu študoval v Anglicku a potom sa v Rakúsku päť rokov venoval výskumu v oblasti teoretickej informatiky.

„Počas štúdia v zahraničí som vnímal situáciu na Slovensku, ktorá šla z môjho pohľadu dolu vodou v politike aj vo vzdelávaní. Prišiel som na to, že už nemôžem čakať na to, že niekto iný to za nás urobí,“ hovorí Michal Rybár, ktorého od učenia rodina odhovárala.

„Vedeli, aké sú v školstve platové podmienky, že učitelia to nemajú ľahké a ako negatívne u nás vnímame učiteľov,“ tvrdí Rybár. Priatelia, ktorí už o programe vedeli, ho v tom, naopak, podporovali.

Chceli by ukážkovú školu

V Teach for Slovakia sa začína hovoriť o takzvanej ukážkovej škole. „Chceli by sme také Teach for Slovakia, čo dnes žijeme na rôznych školách, preniesť do jednej koncentrovanej školy,“ hovorí absolventka a ambasádorka projektu Lucia Kažimírová, ktorá spolupracuje na príprave projektu takejto školy.

Chce, aby sa deti nadchli pre učenie a boli motivované ďalej študovať a pracovať na sebe.

„Zo skúsenosti vidím, že aj deti z chudobných regiónov dokážu postupnými krokmi a prácou učiteľa dobehnúť ostatné deti,“ hovorí Kažimírová, ktorá v rámci programu učila na škole, ktorá bola postavená priamo v osade.

Zakladateľ projektu Teach for Slovakia Stanislav Boledovič a ministerka školstva SR Martina Lubyová. Foto – TASR

Projekt pochválila aj ministerka

Ministerka školstva Martina Lubyová na otvorení nového ročníka povedala, že je skvelé, ak sa mladí Slováci, ktorí študovali a žili vo svete, vracajú na Slovensko a idú pracovať rovno do osád.

Zhoršujúce sa výsledky slovenských žiakov v medzinárodných hodnoteniach sú podľa nej „dôsledkom roztvárajúcich sa nožníc medzi výsledkami bežných detí a deťmi zo sociálne znevýhodnených rodín“. Práve tieto nerovnosti podľa nej znižujú priemerné výsledky slovenských žiakov. Ocenila, že program sa snaží zlepšiť podmienky týchto detí.

Ministerka pripomenula, že rezort školstva bude mať budúci rok v rozpočte o osem miliónov viac na asistentov učiteľa. Tí v školách pomáhajú najmä deťom s rôznym znevýhodnením.

Z katedry na ministerstvo

Absolventi projektu majú šancu stážovať v štátnych inštitúciách alebo verejnej správe. Takúto šancu využila napríklad aj Lucia Kažimírová, ktorá po dvoch rokoch v programe zamierila na ministerstvo školstva, kde teraz pracuje ako poradkyňa štátneho tajomníka Petra Krajňáka.

„Je skvelé, že školstvo môžem vidieť aj z druhej strany,“ hovorí Kažimírová. „Denne riešime situácie v školách. Deti, učiteľov, rodičov, financovanie škôl, všetko, čo sa týka bežnej školy.“

Po roku na ministerstve má pocit, že pomalými krokmi niečo skutočne môže ovplyvniť alebo zmeniť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie