Denník N

Jahnátka už bola pozrieť delegácia z Komisie, čochvíľa musí navrhnúť nové ceny

Robert Fico a Ľubomír Jahnátek. Foto – TASR
Robert Fico a Ľubomír Jahnátek. Foto – TASR

Ľubomír Jahnátek je politicky spätý s vládnym Smerom celé roky. Teraz je z neho šéf kľúčového úradu, ktorý určuje ceny energií a má byť podľa našich aj európskych zákonov nezávislý.

Exminister hospodárstva a pôdohospodárstva za Smer sedí v novej vplyvnej funkcii necelé tri mesiace a už sa oňho zaujíma Európska komisia. Jej zástupcovia ho prišli navštíviť do Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorému od júla šéfuje.

„Delegácia Európskej komisie (z Generálneho riaditeľstva pre energetiku) navštívila predsedu ÚRSO pána Jahnátka v lete,“ píše v stanovisku Európska komisia.

Komisia v ňom odpovedá na otázku Denníka N, čo súdia v Bruseli o poslednej novele nášho regulačného zákona.

Tá zintenzívnila prepojenie medzi vládou a regulačným úradom, ktorý má o cenách energií pre celé Slovensko rozhodovať úplne nezávisle od záujmov politikov či podnikateľov. Žiadajú to naše aj európske zákony.

Čo zistila delegácia u Jahnátka?

„Všetky relevantné témy boli prediskutované, pán Jahnátek preukázal, že má v oblasti energetiky skúsenosti. Bude dôležité, ako bude regulátor fungovať v praxi a ako bude demonštrovať svoju nezávislosť,“ píše sa ďalej v stanovisku komisie.

Jahnátek teraz stojí pred dôležitým rozhodnutím. Koncom roka sa pravidelne rozhoduje o cenách energií pre nasledujúci rok a vláda Smeru si tradične stavia kampaň na sľuboch o stabilných cenách energií.

Jahnátek je v úrade nový. Teraz ho reorganizuje.

Obklopil sa ľuďmi, ktorí sú mu známi z minulosti. Zamestnal Slávku Jánošikovú (v minulosti ju dosadil aj do Transpetrolu), Veroniku Galikovú či Moniku Pôbišovú. Všetky tri pracovali s Jahnátkom už na ministerstve pôdohospodárstva. Teraz prevažne organizujú čas v Jahnátkovej kancelárii.

Prakticky by tak mali vidieť aj do stretnutí šéfa regulácie s dodávateľmi energií. Zaujímavé môže byť jeho rozhodnutie a vyjasňovanie si postojov s dodávateľmi elektriny.

V posledných mesiacoch rastie na burze cena elektriny. Nemusí to byť zásadný problém, v koncových cenách tvorí samotná elektrina približne polovicu z faktúry. Zvyšok sú rôzne poplatky, najmä na distribúciu či podporu baní.

„Cena silovej elektriny na trhoch dlhodobo rastie. ÚRSO momentálne pracuje na tom, aby pri maximálnom využití regulačných nástrojov dokázal zabezpečiť optimálne koncové ceny energií pre slovenské domácnosti a podnikateľov, samozrejme v mantineloch, ktoré umožňuje platná legislatíva a pri zohľadnení oprávnených požiadaviek všetkých účastníkov trhu,“ píše ÚRSO na svojom webe.

Kiska novelu napadol na Ústavnom súde

Jahnátkovo regulovanie bude pozorne sledovať Európska komisia. Ceny sa budú určovať prvýkrát po tom, ako platí sporná novela a úradu šéfuje dvojnásobný exminister za Smer. Brusel mal pripomienky k tunajšej regulácii už aj pred Jahnátkom. Vtedy viedol úrad Jozef Holjenčík, nominant Smeru.

Prezident Andrej Kiska si myslí, že za novelu nám hrozí z Bruselu vysoká pokuta.

„Prijatie napadnutých ustanovení zákona sa môže stať základom pre začatie konania pre porušenie zmluvy podľa Zmluvy o fungovaní Európskej únie, ktoré by mohlo vyústiť aj do uloženia značných finančných sankcií,“ píše prezidentská kancelária v návrhu na Ústavný súd. Kiska ho žiada, aby pozastavil účinnosť novely, kým sa rozhodne o jej súlade s Ústavou.

Poslanci v novele v júli schválili, že vláda menuje aj nominuje šéfa úradu, predtým ho menoval prezident, vláda nominovala.

Novela tiež urobila účastníkmi cenových konaní ministerstvo hospodárstva a životného prostredia. V cenovom konaní sa rozhoduje o cenách energií. Funguje to tak, že dodávatelia a distribútori energií posielajú cenové návrhy úradu, a ten kontroluje ich oprávnené náklady. Potom by mal prirátať optimálny zisk a určiť cenu pre odberateľov.

Výhrady komisia avizovala

Politici vedeli, že nová legislatíva bude Brusel zaujímať už vtedy, keď ju pripravovali.

„Čo som si pozrela európsku legislatívu, tak sa tam vyslovene hovorí o tom, že je zákaz akéhokoľvek vplyvu – či už ex ante alebo ex post, politického alebo biznis vplyvu – do cenových rozhodnutí,“ cituje portál energia.sk  Líviu Vašákovú zo zastúpenia EK na Slovensku. Povedala to na debate inštitútu INESS, na ktorý prišiel aj minister hospodárstva Peter Žiga.

Zákon menili po tom, ako z úradu po škandále s cenami energií po tlaku vlády odstúpil Holjenčík. Keď novela vstúpila do platnosti, nastúpil na jeho čelo Jahnátek.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika

Teraz najčítanejšie