Denník N

Prepánabžána, oni nevedia ani kradnúť (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Korda, Bezák, Stach a Michalič píšu o dobrom týždni pre spravodlivosť a iných udalostiach, prešľapoch a podcenených udalostiach týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa

Útvar sledujúci „hodnotu za peniaze“ sa budúci rok bude venovať aj odmenám 234-tisíc zamestnancom štátnej správy. Dúfam, že nie primárne tým, ktorí nedostávajú ani minimálnu mzdu. Po mediálne prevalenej kauze rozhodnutia štátnej firmy o odmene 64 miliónov pre advokáta by hlavná pozornosť mala byť zameraná na hospodárenie štátnych inštitúcií a podnikov s verejnými financiami a platy štátnych top manažérov. Zjavne neexistuje žiadny racionálny dôvod 64-miliónovej sumy, keďže dnes už pokrýva hodnotu odvedenej práce jedna štvrtina pôvodnej „hodnoty“ výkonu. Lietajú milióny hore-dole, v duchu zo štátneho krv netečie. Štát zjavne nie je dobrý hospodár a manažéri sa správajú vrcholne nezodpovedne. A to im chce ktosi ešte garantovať definitívu. Netreba čakať na ďalšie vyplavené nehorázne plytvanie.

Prešľap týždňa

Dôkazom hĺbky, vážnosti rozporu a faktickej nedôvery koaličných „partnerov“, na ktorom padla vláda v roku 2011 aj de jure, je, že spor trvá dodnes. A dôkazom, že nie je prekonateľný žiadnou politikou či politikom, je fakt, že Richard Sulík stále nerozumie, prečo nie je možné spoločné vládnutie s partnermi, ktorých vyhlási a považuje za vlastizradcov.

Podcenená udalosť

Vládnutie je úspešné: diaľnica dokončená nebude, reforma školstva neprebehne, dôvera v súdnictvo je nízka, nemocnice sú zadlžené, hrádza proti extrémizmu nefunguje…, pár oponentov vlády je obvinených.

 

Ján Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa

Rozsudky v nástenkovom tendri padnú až na budúci týždeň, ale udalosť je to už teraz – prokurátorka navrhuje slušné pálky natvrdo. Radosť z toho, že spravodlivosť zvíťazí, kalia len tri veci: 1. Bohyňa spravodlivosti mala zaviazané oči celých 10 rokov, hoci od prvého dňa bolo jasné, že je to sprostá lúpež. 2. Spravodlivosť siahla na dvoch ministrov v čase, keď sú to už dávno bezvýznamné figúrky. 3. Stranícky šéf nástenkárov a (s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou) jeden z konečných užívateľov výhod Slota si už svoj krutý verdikt vypočul: za nehodu pod vplyvom alkoholu a ponúkanie úplatku jej účastníkom dostal ročnú podmienku s dvojročným odkladom.

Podcenená udalosť

Predvčerom 64 miliónov pre Bžána, včera 17 a dnes, keď minister Žiga naznačuje, že zmluva by mohla byť aj neplatná, nula? To kde sme: v západnej Európe, či na trhu s ťavami v Mustafakemalpase? Právnik, ktorý si svoju kauzu cení na 64 miliónov, podpíše zmluvu, ktorá (v ministrovi!) vzbudzuje pochybnosti, že nie je platná? Takému by som nezveril ani spor o ukradnutú kozu. Ale štát reprezentovaný pánom Bačíkom z HM Manažmentu áno! Že by mal pravdu advokát Baránik, ktorý bez servítky vyhlásil, že išlo o vopred pripravený tunel, avšak neodborne vykopaný? Prepánabžána, čo bude s týmto ukradnutým štátom, veď v ňom tí hore nevedia ani kradnúť!

Prešľap týždňa

Stojí vysoká, divá Poľana, pod ňou dedina Detvou volaná a v tej Detve na pozvanie hokejového klubu vhodil v ligovom zápase s Košicami úvodné čestné buly Marian Kotleba. Na Slovensku po slovensky – nie buly, ale bulo. Množné číslo – bulovia. Ten, kto hádzal, a ten, kto ho pozval. Plus obaja kapitáni, ktorí Kotlebovi nonšalantne podali ruky.

 

Eugen Korda, novinár, .týždeň

Udalosť týždňa

Prelomové rozhodnutie Ústavného súdu v kauze Babiš konečne dalo jasný príkaz súdom, ako sa majú správať v prípadoch, keď si spolupracovníci ŠtB volajú ako svedkov svojich riadiacich dôstojníkov. Je to naozaj dobrá správa pre všetkých slušných ľudí v tomto štáte. Škoda len, že toto rozhodnutie sa zrodilo v priam zázračnej konštelácii šťastných náhod, lebo som si istý, že iný senát by rozhodol diametrálne odlišne.

Prešľap týždňa

Andrej Danko žiada Jána Grešša, aby sa vzdal kandidatúry v prospech súčasného župana. Vraj má takto zabrániť riziku, že sa novým županom stane kandidát Kotlebovej strany. Nuž, pán predseda parlamentu by sa mal najskôr zamyslieť, prečo hlasoval za zmenu volebného zákona a prečo vypísal termín volieb na taký idiotský termín. Lenže čakať od neho niečo také, ako je obyčajné zamyslenie, je asi celkom bezpredmetné.

Podcenená udalosť

Potravinový samit na Bratislavskom hrade bude celkom určite prehliadkou populizmu, silných rečí a sľubov, že všetko bude inak. Nič nevyrieši – aspoň nie v dohľadnom čase.

 

Braňo Bezák, copywriter, hudobník

Udalosť týždňa

Spravodlivosť mala dobrý týždeň. Objasnenie vraždy Ernesta Valka, nástenkári zo SNS možno pôjdu sedieť, z Babiša je zase Bureš – to je tak veľa dobrých správ, až by človek zabudol na Bašternáka, Kočnera, Majského, Lexu, Kaliňáka…

Na vyváženie treba spomenúť ešte jedno meno: Bžán. Ako sa určuje odmena právnikom, netuším. Pri správach, že niekto zarába priveľa, som opatrný, môže ísť len o írečitú slovenskú závisť. Keď však pán Bžán tento týždeň vyhlásil, že mu stačí zlomok pôvodnej sumy, bolo mi jasné, že tu niečo smrdí. Je to presne tak, ako keď vám niekto predáva zaručene pravé luxusné hodinky, a keď sa zdráhate kúpiť, tak sám od seba spustí cenu na menej ako tretinu. Vtedy je jasné, že tie hodinky sú kradnuté alebo falošné. Alebo oboje.

Prešľap týždňa

Mám kamaráta, ktorý sa s obľubou v pražských krčmách pýta, či berú aj slovenské peniaze. Vďaka EÚ už nemusíme mať za riekou Moravou komplex mladšieho brata. Skôr naopak. Pri sledovaní českej predvolebnej kampane človeka prepadne ľútosť. A otázka, ako je možné, že z národa, ktorý nás učil kultúrnosti, pomaličky zostáva už len refrén piesne od Hapku a Horáčka: „Buřty, pivo a nenávist.“

Citát týždňa

„… Chlap, který si musí zaplatit sex, není chlap. Teď vidím, že některým z vás třeba stvrdli rysy, ale musíte uznat, že jsou věci, které se nedají koupit. Napřiklad láska nebo přátelství.“ Miloš Zeman, prezident Českej republiky.

 

Karolína Stach, politická radkyňa v Európskom parlamente 

Udalosť týždňa

Európska komisia vydala správu o politike súdržnosti. Ide vlastne o celoeurópske zhodnotenie toho, aká EÚ práve je. Ako sa žije v jednotlivých regiónoch, kde sa lepšie podniká a kde je aká chudoba. Európa sa, zdá sa, otriasla z krízy. Správu možno chápať aj motivačne – čo všetko sa dá vhodnými politikami dosiahnuť. Mimochodom, ako priemerný Európan sa dožívate 80,6 roka. Plusový bod má Veronika Remišová, ktorá si správu všimla a odkomunikovala ju.

Prešľap týždňa

Ak by ste chceli definovať, čo je to medzinárodná hanba, veľmi by vám pri vizualizácii pomohlo vystúpenie českého prezidenta Miloša Zemana v Rade Európy. Fyzicky nezvládajúci svoju funkciu označil ruskú anexiu Krymu za hotovú vec, kompenzovateľnú ropou či plynom. Ide nielen o formu protiukrajinského cynizmu na najvyššej úrovni, ale aj o zneužitie verejnej funkcie na šírenie súkromných názorov, ktoré idú proti zahraničnopolitickej orientácii vlastnej krajiny a EÚ.

Podcenená udalosť

V USA sa posledné mesiace rieši ruské zasahovanie do minuloročnej prezidentskej kampane. Facebook poskytol vyšetrovacej komisii viac ako 3000 nakúpených reklám, z ktorých časť bola určená na polarizujúce témy v štátoch, ktoré boli rozhodujúce pre výsledky prezidentskej voľby. Čiže súčasnosť: režim, ktorý má svoje záujmy na území cudzieho štátu, považuje za efektívne rozsievať chaos a špičkovať názory. Vitajte vo svete, keď nástroj, ktorý ste používali na obzeranie svojich spolužiakov zo strednej, neférovo rozhoduje voľby. Facebook a priľahlé sociálne siete si potrebujú vo svojich domácich kuchyniach zásadne a rýchlo poupratovať tak, aby neškodili demokracii a nám.

 

Sergej Michalič, politický konzultant

Udalosť týždňa I

Polícia s prokuratúrou oznámili, že bol obvinený vrah Ernesta Valka. S pietou k pamiatke výnimočného človeka si želajme, aby sa nemýlili a aby sa im o tom podarilo presvedčiť súd, ale aj rodinu a širšiu verejnosť. Je totiž smutným svedectvom o hĺbke nášho národnoštátneho problému, keď sú konšpiračnými teóriami o stave našej krajiny popri ľuďoch popletených a skazených infikovaní už aj ľudia rozumní, vzdelaní a rozhľadení. V zásade sa už nikto ničomu nečuduje, a vlastne považujeme za normálne, že sa nikomu a ničomu neverí.

Udalosť týždňa II

Šieste výročie politickej hostiny hodnôt a princípov, ktoré pripadlo na tento týždeň. S každým rokom je pravdepodobnejšie, že z pádu Radičovej vlády sa bude slovenská stredopravá politika spamätávať aj dlhšie ako desať rokov. Lebo po šiestich sa ešte ani nezačala. Líder udalostí sa spoľahlivo usadil v opozícii, s rozsiahlymi objektívnymi a subjektívnymi obmedzeniami, ktoré blokujú možnosť alternatívnej demokratickej vlády. Signálom toho, že sa niečo pohlo, bude dopyt po potenciálnom budúcom premiérovi demokratickej stredopravej alternatívy po Ficovi, ktorý dnes nie je – ani kandidát, ani dopyt. Niekto, kto by mal predpoklad funkciu zvládnuť a vzbudzoval by rešpekt.

Udalosť týždňa III

Komentátor Peter Schutz tento týždeň napísal: „Dobre si všímajme kanály, cez ktoré komprá (na prezidenta – pozn. SM) chodia, aj tých, ktorí mu (prezidentovi – pozn. SM) dávajú neslušné návrhy.“ Sme tu zvyknutí na všeličo, takže niektorým sa mohol zdať spôsob, akým sa poslanec Paška otrel o prezidenta, len ako nejaká ďalšia bežná negustiózna epizóda. Lenže na negustiózne epizódy si netreba zvykať a ani Paška nie je hocijaký, ale prvý podpredseda strany SNS. Dajme bokom rozličné programové chuťovky, s ktorými SNS pravidelne prichádza. Také navymýšľa aj politický staffer v dobrom rozmare po výdatnej fókusovej skupine a treťom pive. Sledujme líniu. Čo a kde táto strana vlastne robí. Osobitne priority a povahu jej personálnej politiky. A položme si otázku: akému účelu toto vlastne slúži a s akými existenčnými záujmami demokratickej Slovenskej republiky to súvisí.

Prešľap týždňa

Letargické uspokojenie po informácii, že partia mužov strieľajúcich po dome rómskej rodiny nemala vraj rasistický motív, iba mali chuť na sex a náhodou so sebou nelegálne držané zbrane a doma nelegálnu príručnú osobnú zbrojnicu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie