Denník N

Matky menia farbu hlasu, keď sa prihovárajú malým deťom, dojčatám to pomáha lepšie sa učiť jazyk

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Komunikáciu matky s dieťaťom si vedci nahrali a analyzovali na počítači. Zo záznamu vytvorili „zvukové odtlačky“ reči matky, ktoré porovnali so záznamami, keď sa žena rozprávala s dospelým.

Už dlhšie sa vie, že keď sa rozprávame s malými deťmi, používame jazyk, ktorý je bohatší na emócie, hlas mierne zvýšime a zreteľne artikulujeme.

Minulé výskumy ukázali, že ak sa rodičia s dojčatami rozprávajú takýmto spôsobom, deťom to pomáha: dokážu lepšie odlíšiť hlásky v slovách a osvoja si väčšiu slovnú zásobu.

Podľa nového výskumu, ktorý vyšiel tento štvrtok v časopis Current Biology, menia matky aj farbu svojho hlasu (z angl. timbre), keď sa prihovárajú dojčatám. Ide o vlastnosť hlasu, ktorú môžeme opísať pojmami ako svetlý, temný, drsný, tvrdý, plný, chrapľavý či hebký.

Matky menili farbu hlasu

Výskumu sa zúčastnilo 24 matiek s deťmi, ktoré boli vo veku od siedmich mesiacov do jedného roku. Matky hovorili desiatimi jazykmi, vrátane španielčiny, čínštiny alebo hebrejčiny.

„V podstate sme vzali matky do laboratória a povedali im, nech sa hrajú so svojimi deťmi a čítajú im tak, ako keby boli doma,“ povedala pre britský denník Guardian spoluautorka štúdie Elise Piazzová z Princetonu. 

Komunikáciu matky s dieťaťom si vedci nahrali a analyzovali na počítači. Zo záznamu vytvorili „zvukové odtlačky“ reči matky, ktoré porovnali so záznamami, keď sa žena rozprávala s dospelákom.

Výsledky ukázali, že „všetky matky dôsledne menia farbu hlasu, keď hovoria s bábätkami“, komentoval výsledky štúdie pre The Conversation vývinový psychológ Caspar Addyman z University of London.

Deti sa lepšie učia

Podľa autorov štúdie matky menia farbu hlasu preto, aby sa deti lepšie naučili jazyk. Vývinový psychológ Addyman k tomu dodal: „Ďalšia hypotéza je, že k rozdielu vo farbe hlasu dochádza, aby dojčatá vedeli, že sa hovorí práve k nim. Výskumníci teraz hľadajú spôsoby, ako to otestovať. Bolo by to v súlade s tým, čo už vieme o reči, ktorú používajú dospeláci, keď sa prihovárajú deťom: že im pomáha učiť sa.“

Podľa Piazzovej by sa nové poznatky o význame farby hlasu pri prihováraní sa deťom dali využiť pri tvorbe edukačných pomôcok. „Realistická farba hlasu by sa dala napríklad použiť pri tvorbe virtuálneho hlasu, ktorý by bol určený na podporu komunikačných zručností alebo možno pri výučbe druhého jazyka detí,“ povedala vedkyňa pre Guardian.

Pomohli s nahrávaním piesne pre deti

Psychológ Addyman dodáva, že nové poznatky o význame farby hlasu matky, keď sa prihovára dieťaťu, by mohli osvetliť aj jednu záhadu, ktorá sa dotýkala jeho práce.

Keď ho s kolegami minulý rok oslovila anglická speváčka Imogen Heap, aby jej poradili vytvoriť pieseň pre deti, „ktorá ich urobí šťastnými“, odporučili jej, nech pesničku naspieva v prítomnosti svojej 18-mesačnej dcéry.

„Výskum z 90. rokov ukazoval, že deti poznajú rozdiel a uprednostňujú spev, ktorý je vyložene orientovaný na ne. Nikdy som tomu celkom neveril, ale teraz, s novými poznatkami o farbe hlasu, to budeme môcť otestovať,“ povedal Addyman pre Conversation.

Dostupné z: DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.cub.2017.08.074

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Človek

Veda

Teraz najčítanejšie