Denník N

Polícia znovu strieľala na unikajúceho vodiča, zastavil ho až náraz do kopca zeminy

Ilustračné foto – Polícia SR
Ilustračné foto – Polícia SR

Policajti pri naháňačke na Záhorí strieľali na unikajúceho vodiča, chytili ho až po náraze do kopca hliny. Policajný prezident Gašpar po tragickej smrti nevinného Tomáša, ktorého zastrelili policajti povedal, že už nebudú strieľať za každú cenu.

Policajti vo štvrtok večer na Záhorí opäť strieľali na unikajúceho vodiča. Polícia tvrdí, že v obci Veľké Leváre jazdil nebezpečne, a keď sa ho pokúsili zastaviť, nereagoval na znamenie a ďalej nebezpečne unikal.

Vodič nezastavil ani keď hliadka použila mimo obce varovné výstrely. Policajti po opustení obce najskôr strieľali do vzduchu, neskôr do spodnej časti auta. Vodič policajtom aj tak rýchlo unikal po cyklotrase a policajti ho dostihli, až keď narazil do kopca zeminy.

Dnes 32-ročný muž šoféroval napriek tomu, že to mal súdom zakázané do polovice júla 2018.

Zmena po tragickom prípade

Vedenie polície a ministerstvo vnútra muselo prehodnotiť strieľanie na autá po tom, ako policajti počas letnej naháňačky zastrelili nevinného 17-ročného Tomáša, ktorý sedel na zadnom sedadle unikajúceho auta.

V noci cez tmavé fólie nebolo vidieť, či je v aute ešte niekto iný. Policajný prezident Tibor Gašpar najskôr nepripúšťal, že by taktiku polície zmenil, sľuboval skôr lepší výcvik policajtov. Neskôr otočil a už nebol za strieľanie do auta za každú cenu.

„Uvažujeme, že keď si policajti nebudú 100-percentne istí, že vo vozidle nie je ešte niekto iný, budeme presadzovať podstatne dlhšie trvajúce prenasledovanie,“ hovoril vtedy policajný prezident. Gašpar však zároveň varoval, že stoja pred dilemou, či nestrieľaním neohrozia ostatných ľudí na ceste.

V inom prípade na auto nestrieľali

Pri ďalšom prenasledovaní koncom júla sa už policajti poučili a rozhodli sa na auto nestrieľať. Keď vodič nereagoval ani na varovné výstrely, policajti ho nechali ujsť.

„Začali prenasledovanie, boli aj v obytnej zóne, niekoľkokrát bol vodič vyzvaný, aby zastavil,“ povedal policajný prezident Tibor Gašpar. Megafón nezabral. Polícia má z prenasledovania aj videozáznam.

Policajti komunikovali aj s operačným strediskom, šesťkrát vystrelili varovné výstrely. Auto nezastavilo ani vtedy, policajti sa rozhodli ďalej nestrieľať. Vodič síce ušiel, no polícia poznala jeho identitu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Policajná streľba na auto

Slovensko

Teraz najčítanejšie