Denník N

7 dobrých správ: Najlepší med na svete vyrába Košičan

Londýnska firma zamestnáva autistov. Pracovníčky úradu práce v Prievidzi vo voľnom čase pomáhajú ľuďom v núdzi. Aj také boli dobré správy, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Paríž zakáže vstup áut do centra

Parížska radnica chce znížiť znečistenie ovzdušia. Od roku 2030 by po meste nemali jazdiť autá na naftu ani benzín. Parížska starostka Anne Hidalgová už skôr oznámila, že do roku 2024, keď bude Paríž hostiť olympijské hry, sa do mesta nedostanú autá na dieselové palivo.

Radnica chce v budúcnosti naučiť svojich obyvateľov aj návštevníkov používať elektromobily, bicykle a verejnú dopravu.

„Ide o dlhodobé plánovanie so stratégiou, ktorá zníži skleníkové plyny,“ cituje Reuters Christopha Najdovskeho z parížskej radnice. „Doprava je jedným z najväčších producentov skleníkových plynov… a preto do roku 2030 plánujeme vylúčiť vozidlá so spaľovacím motorom alebo vozidlá na fosílne palivá.“

Hidalgová chce Paríž premeniť na zelenšie mesto. Nariadila preto sériu opatrení, medzi ktorými je aj vylúčenie áut z parížskeho bulváru Champs-Elysées raz mesačne, či možnosť prenajať si bicykel alebo elektromobil, a ponúknuť tak Parížanom alternatívu k ich autám.

Francúzsky úrad verejného zdravia už skôr informoval, že dôsledky znečistenia ovzdušia sú treťou najčastejšou príčinou predčasných úmrtí v krajine.

2. Brazílsky kostol otvorili pre LGBT

„Naše spoločenstvo tvoria ľudia, ktorí trpia, pretože nie sú akceptovaní doma, nie sú akceptovaní cirkvou, často nie sú akceptovaní spoločnosťou,“ povedal pre Al Jazeeru Marcos Gladstone, evanjelický farár v Rio de Janeiro. Otvoril preto zbor gayom, lesbám a transgender ľuďom. Na trojhodinových stretnutiach sa každú nedeľu modlia, spievajú, tancujú a čítajú si Bibliu.

„Myslím, že sme na správnom mieste,“ uviedla Katia Soaresová, členka zboru. „Nikto nás tu nesúdi, sme blízko k Bohu, a to je dobre.“

Brazília kvalifikuje homosexualitu ako chorobu a brazílsky sudca minulý mesiac schválil homosexuálnu „konverzačnú terapiu“, ktorá má psychológom umožniť liečiť homosexuálov.

3. Londýnska firma zamestnáva autistov

Nie je to žiadna charita ani nezisková organizácia, ale firma, ktorá oceňuje ľudí za to, čo dokážu. Londýnska spoločnosť Auticon zamestnáva 15 IT špecialistov, ktorí pracujú pre farmaceutické spoločnosti či poisťovne. Najzaujímavejšie na tom je, že všetci sú autisti, ktorí sa dlho nevedeli zamestnať.

Auticon založil pred šiestimi rokmi v Nemecku Dirk Müller-Remus, keď jeho synovi diagnostikovali Aspergerov syndróm. Všimol si, že možnosti pre autistov sú veľmi obmedzené.

Ľudia s takouto chorobou majú problém dlhšie sa sústrediť na jednu úlohu. Avšak majú zmysel pre systémy a vzory a dokážu vynikajúco pracovať s IT technológiami, čo ich výrazne odlišuje od ostatných.

Vlani Auticon otvoril svoju pobočku v Paríži a v Londýne a získal ocenenie v IT biznise.

„Niektorí z najvernejších, najschopnejších a najviac oddaných zamestnancov, akých som mal, boli spomedzi autistov,“ cituje Guardian riaditeľa londýnskej pobočky. „Musíme opatrne narábať so slovami, ktoré používame: nechceme, aby si ľudia mysleli, že všetci autisti sú IT géniovia. (…) Ale vo vhodnej pozícii a so správnou podporou autista výrazne prekoná neurotypickú (inými slovami neautistickú, pozn. red.) osobu, ktorá vykonáva rovnakú prácu. Máme viacero dôkazov, ktoré to potvrdzujú.“

4. Najlepší med na svete vyrába Košičan

Medové výrobky Tibora Vargapála z Košíc prekonali svetovú konkurenciu. Na včelárskej výstave Apimondia v Instanbule získali prvé miesto nielen za kvalitu, ale aj dizajn. Z Turecka si 55-ročný výrobca medu odniesol deväť z desiatich ocenení. Zlaté medaily získal za medovinu, darčekové balenie, kolekciu štyroch druhov medov a za oriešky a sušené ovocie v mede.

Vargapál sa remeslu venuje od detstva, keď ho tomu priúčal jeho starý otec.

„Profesionálne sa venujem včeláreniu od roku 2001. Naša rodinná včelárska farma sídliaca v Hrani (okr. Trebišov) obhospodaruje približne 180 včelstiev. S našimi včelstvami neustále kočujeme, aby sme mali rôzne medy,“ povedal pre Košice dnes.

Včely spoločne so synom a rodinou pestuje pod agátovou horou. Farma sa zameriava na produkciu rôznych druhov medu – agátového, repkového, lipového, slnečnicového či lesného. Z včelieho vosku vyrábajú aj sviečky.

Prvú zlatú medailu získal Vargapál ešte v roku 2013 v Kyjeve. Ďalšia výstava o dva roky neskôr v Južnej Kórei priniesla pre včelársku rodinu tri zlaté medaily. Najbližšie bude titul najlepšieho medu na svete obhajovať v kanadskom Montreale.

5. Opravujú Trnavské mýto

Trnavské mýto v Bratislave začnú v pondelok opravovať. Zanedbaný podchod sa má premeniť na menšie nákupné centrum s potravinami, kvetinárstvom či trafikou. Podchod opraví developer Immocap Group, ktorý postavil obchodné centrum Central. Do chátrajúceho podchodu investuje 2,5 milióna eur, mesto prispeje na rekonštrukciu 1,2 milióna eur.

„Trnavské mýto už nebude hanbou Bratislavy,“ povedal pre Denník N bratislavský primátor Ivo Nesrovnal. „Som rád, že sa konečne veci pohli. Tento priestor je veľkou výzvou nielen pre investorov, ale aj pre nové dopravné riešenia v oblasti koľajovej dopravy.“

V podchode vymenia eskalátory a pribudnú výťahy na bezbariérovú prepravu. Priestor budú monitorovať kamery aj strážna služba. Mesto začne od novembra práce na povrchu Trnavského mýta. Plánuje opraviť chodníky, prístrešky nástupíšť električiek a vybudovať bezbariérové prístupy k zastávkam.

Podchod na Trnavskom mýte. Vizualizácia – Immocap Group

6. Zbierajú oblečenie pre ľudí v núdzi

Pracovníčky úradu práce v Prievidzi pomáhajú aj vo voľnom čase. Založili odevnú banku pre ľudí v núdzi a oblečenie roznášajú.

„Je to taká špecifická záležitosť, pretože okrem našej bežnej práce, a teda výkonu štátnej správy, sa nám často stáva, že k nám prídu klienti, ktorí sú zjavne odkázaní na okamžitú pomoc,“ povedala pre RTVS Slavomíra Lenhartová z úradu.

Vybaviť finančný príspevok pre ľudí, ktorí sú v zlej situácii, však často trvá aj mesiac. Zatiaľ čo v mestách fungujú rôzne charity a neziskové organizácie, ktoré môžu pomôcť, na dedinách je to horšie.

„Okres Prievidza má 52 obcí a v týchto obciach ľudia naozaj žijú v rôznych podmienkach,“ uviedla Lenhartová. „My veľmi dobre vieme, ku komu sa tá pomoc má dostať. To bolo ideálne riešenie – spojiť štátnu správu s takouto formou dobrovoľníckej činnosti.“

Oblečenie, ale aj hygienické potreby či hračky, zbierajú pracovníčky od darcov. Ľudia ich môžu doniesť priamo na úrad. Takto už pomáhajú úrady práce v Trenčíne a Topoľčanoch.

Ilustračné. Foto – Archív N

7. Djokovič založil reštauráciu pre chudobných

Srbský tenista Novak Djokovič zarobil počas svojej kariéry 110 miliónov. Nechce si ich však nechať pre seba, ale pomáhať chudobným. Založil preto reštauráciu, kde sa ľudia v núdzi budú môcť najesť zadarmo.

V Belehrade v roku 2009 otvoril prvý podnik s názvom Novak. Začiatkom minulého roka s manželkou Jelenou otvorili druhú, tentoraz vegetariánsku reštauráciu v Monte Carlo.

„Peniaze pre mňa nie sú problém. Zarobil som si dosť na to, aby som nakŕmil celé Srbsko,“ povedal podľa Europe 1 dvanásťnásobný grandslamový šampión. Pre zdravotné problémy ukončil túto sezónu predčasne a rozhodol sa pre založenie novej reštaurácie.

„Jedlo je moja vášeň. Zo všetkých vecí, ktoré som v živote zažil, má na mňa jedlo najväčší vplyv. Chcel by som sa o to so všetkými podeliť,“ uviedol.

Novak Djokovič. Foto – TASR/AP

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie