Denník N

Päť vecí, ktoré ukázal škandál sexuálneho predátora Harveyho Weinsteina

filmový producent Harvey Weinstein. Foto: TASR/AP
filmový producent Harvey Weinstein. Foto: TASR/AP

Keď obchytkáva liberál, niektorí to berú ako zradu. Ponaučenie: Netreba si idealizovať ľudí, s ktorými sa delíme o rovnaké postoje.

V médiách podrobne rozoberaný prípad mocného hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina, ktorého mnohé ženy obvinili z obťažovania a aj zo znásilnenia, je možno šokujúci svojím rozsahom, tým, že viaceré jeho obete sú globálne celebrity, a zrejme aj tým, že po prevalení celého škandálu sa z neho nezvyčajne rýchlo a prakticky všade stala persona non grata. Určite však nejde o nič ojedinelé, niečo, čo sa vzťahuje len na špecifickú brandžu, krajinu či obdobie.

Nie je žiadnou novinkou, že nie je veľa žien, ktoré by sa nestretli s nejakou formou obťažovania od takzvaného nevinného vo forme nevhodných poznámok až po také, čo sa dá kvalifikovať ako trestný čin. A tiež je faktom, že celé generácie žien boli vychovávané v tom, že to tak akosi musí byť. Matky vystríhali dcéry, kolegyne nové zamestnankyne, ženy, ak prekonali hanbu, si medzi sebou šepkali, na koho si treba dávať pozor a aj to, že ak sa niečo stane, je lepšie nechať to tak, lebo potupa čakajúca obeť za odhalenie môže byť neznesiteľnejšia ako samotný čin.

Weinsteinov prípad je ohromujúci a možnosť, že sa naň tak skoro zabudne, je malá. Zároveň ukazuje, ako funguje sexuálne obťažovanie, ktoré nie je len o samotnom incidente, ale o tom, čo po ňom nasleduje a ako sa s ním vyrovná obeť a útočník. Vyplýva z toho niekoľko vecí, ktoré stoja za povšimnutie.

1. Na obťažovanie treba dedinu

V Oscarovom filme Sledovačka (Spotlight), ktorý zobrazuje reálny príbeh reportérov Boston Globe pátrajúcich v roku 2001 po prípadoch sexuálneho zneužívania detí kňazmi a dôkazoch o tom, ako o tom vedelo vedenie cirkvi a farárov chránilo, použije jedna z postáv poopravenú verziu známeho výroku, že na vychovanie dieťaťa treba celú dedinu. Vo filme zaznela ako: „na zneužívanie detí treba dedinu“, čo sa dá veľmi ľahko aplikovať aj na zneužívanie žien. Jasné, dospelé ženy nie sú aspoň zdanlivo také bezmocné ako deti, ale ide o iné. Aby mohli byť zneužívané toľké roky v prostredí, kde to bolo verejným tajomstvom, treba, aby fungovala sieť pomáhačov.

Napríklad niektorých zamestnancov, ale aj zamestnankýň, ktoré vodili hlavne mladé herečky Weinsteinovi do hotelových izieb či prišli na stretnutie v trojici, ale potom sa na jeho pokyn vzdialili. Potom PR ľudí, čo žehlili Weinsteinov imidž a oblievali hnojom ženy, čo sa snažili prehovoriť. Sú v tom aj právnici, novinári a majitelia médií, zrejme aj štátny zástupca, ktorý už pred pár rokmi nechal filmového magnáta vyšetrovať, ale nikdy ho neobvinil.

V menej exponovaných prípadoch, na menej lukratívnych pracoviskách stačí nátlak šéfa, celková firemná atmosféra, personalisti či odbory, čo idú po ruke mocným.

2. Počúvam o zle, ale nevidím ho

Áno, počuli sme, nie, nevideli sme nič také. Bolo niekoľko herečiek, čo o tom hovorili, niektoré boli dokonca aj naše (blízke) priateľky, ale ani to nás nevyhnalo z našej zóny komfortu, z nášho exkluzívneho spolku. S Weinsteinom sme potrebovali byť zadobre, lebo mu vďačíme za úspech aj peniaze, báli sme sa, boli sme zbabelí, nechceli sme problémy, bolo ľahšie vyškrtnúť z diára nejakú začínajúcu herečku (možno ani nebola talentovaná a ktovie, ako to bolo) ako filmového magnáta. Nie, muži a aj niektoré ženy, ako napríklad Jane Fonda, ktorá o Weinsteinovi vedela aspoň rok, to takto neformulovali.

Skrývali sa za slová o znechutení, neprijateľnosti, objavili sa aj výrazy hanba či ľútosť. Príliš málo a príliš neskoro. Ako v mnohých prípadoch, keď sa ubližuje slabším a keď sa nás to netýka, prevážil nad empatiou pragmatizmus, oportunizmus a cynizmus. Ukázalo sa tiež, že o rovnosti, rovnakých šanciach a zaobchádzaní sa ľahšie rozpráva, ako sa overuje, či je to skutočne tak.

3. Liberál, čo obchytkáva

Sexuálne predátorstvo nemá ideológiu. Napriek tomu ľudí žijúcich v bublinách a zapojených v kultúrnych vojnách, vrátane liberálnych  médií, zarazilo, že niekto ako Weinstein, čo tak pekne hovoril o menšinách, inklúzii, rovnosti, posielal šeky správnym politikom a na správne kampane, je vo svojom súkromnom živote úbožiak a karikatúra obrazu, ktorý o sebe vytvoril.

Americká profesorka práva Anita Hillová, ktorá pred 30 rokmi obvinila z obťažovania kandidáta na miesto sudcu Najvyššieho súdu Clarenca Thomasa a vypovedala o tom pred senátnym výborom, napísala: „Ľudia neboli prekvapení, že Roger Ailes (bývalý šéf Fox News) obťažoval, lebo je konzervatívec. Vládne presvedčenie, že keď obťažujú konzervatívci, sú pokrytci, pretože sú to oni, kto nám hovorí, že obťažovanie neexistuje, alebo nie je až takým veľkým problémom. Keď to robia liberáli, myslím si, že ľudia cítia zradu, lebo to robí niekto, kto hovorí, že verí v rovnosť žien.“

Z toho vyplýva aj to, že (aj na Slovensku) by sme si mali prestať idealizovať ľudí, s ktorými sa delíme o tie isté postoje alebo sú nám sympatickí verejnými aktivitami.

4. Dokedy budeme viniť obete?

Už je toho menej, ale objavilo sa to aj v tomto prípade. Otázky: Prečo sa ženy ozývajú až teraz? Ktovie, ako boli oblečené. Keby mali rozum a správali sa obozretne, asi by sa im to nestalo. Boli príliš ambiciózne, naivné? Veď chceli pracovať v šoubiznise, tak o čo im ide?

Je ako hrach o stenu hádzať, keď opakujeme, že sexuálne útoky nemajú nič spoločné so sexom, presne tak ako Harvey Weinstein netrpí závislosťou od sexu , aj keď si teraz platí luxusné sanatórium, ale je predátor, posadnutý mocou, tešiaci sa z toho, že môže manipulovať, zastrašovať a kontrolovať. Proti takým mužom ženám nepomôže ani to, že budú klopiť oči, nosiť blúzky z vrecoviny so zapínaním až po hrdlo a sukne po zem.

5. Stáva sa to aj mužom

„V mladšom veku sa mi stávalo, že mi starší, mocní muži stisli zadok, alebo ma dostali do nevhodnej konverzácie so sexuálnym obsahom.  Rozumiem tomu, že obete nehovoria pre hanbu, bezmocnosť a neschopnosť sa ozvať. To je dynamika moci a vy cítite, že sa nedá prekonať.“

Nie, toto nenapísala žena, ale muž. Herec James Van Der Beek, hviezda seriálu Dawson Creek. A podobne sa vyjadril aj Terry Crews, herec a bývalý hráč NFL. Tomu nemenovaný producent obchytkával pohlavný orgán. Crews má 111 kilogramov, meria 191 centimetrov. Neubránil sa. O svojom „zážitku“ doteraz  mlčal. Ozval sa, až keď prehovorili jeho kolegyne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie