Denník N

Fico s útokmi na Kisku pribrzdil, prezidenta chce vraj „koncentrovaného“

Robert Fico a Andrej Kiska. Foto – TASR
Robert Fico a Andrej Kiska. Foto – TASR

Premiér využil víkendové debatné relácie, aby presviedčal, že nie je v konflikte s prezidentom. Len pred pár týždňami pritom spochybnil jeho prezidentskú kampaň, Kiska mu vzápätí odkázal, že je klamár.

Ešte pred dvomi týždňami si premiér Robert Fico s prezidentom Andrejom Kiskom posielali tvrdé odkazy cez médiá.

Premiér v súvislosti s vyšetrovaním prezidentových problémov s daňami povedal, že Kiska oslovil generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, „aby mu pomohol vybaviť vec vratiek DPH“ v jeho firme KTAG. „Pôjdem bez akéhokoľvek zaváhania s týmto tvrdením na detektor lži,“ vyhlasoval.

„Nemienim spochybňovať voľby prezidenta. Ale ak prezident hovorí o zodpovednosti, morálke a férovosti, mal by začať sám od seba,“ vravel Fico.

Kiska na premiéra reagoval rovnako tvrdo. Najprv mu odkázal, že pri úniku informácií o svojom vyšetrovaní nepochybuje o zneužití štátnej moci, neskôr dokonca nakrútil video, kde Fica obvinil z klamstiev.

Cez víkend Fico v diskusných reláciách štátneho rozhlasu a televízie TA3 presviedčal, že medzi Kiskom a ním žiadny spor nie je.

Fico: Prezidenta chcem koncentrovaného

„Neexistuje žiadny spor. Nechápem, prečo chce niekto za každú cenu vyrobiť spor medzi mnou a prezidentom. Ja som sa nestaral do vecí pána prezidenta, ani sa nestarám,“ povedal Fico.

V TA3 aj v rozhlase tvrdil, že Kiskove daňové problémy komentoval len preto, lebo chcel reagovať na výroky Zuzany Wienk z Aliancie Fair-play. Tá povedala, že Fico poznal detaily daňových problémov prezidenta ešte predtým, ako o nich informovali médiá.

Fico neskôr vydal vyhlásenie, že mu o všetkom prezident povedal sám, v prítomnosti generálneho prokurátora. „Nehovorte o roztrasených vzťahoch, ja som s prezidentom nikdy nebol v žiadnom konflikte. Na druhú stranu, nebude si pani Wienk o mňa otierať ústa,“ povedal Fico v nedeľu.

Napriek tomu, že Fico niekoľkokrát povedal, že sa do prezidenta nestará, zároveň ho vyzval, aby zverejnil všetky dokumenty, ktoré sa týkali financovania jeho prezidentskej kampane a firmy KTAG.

„Všetci ho na to vyzývajú: aj opoziční poslanci, aj mimovládne organizácie vyzývajú prezidenta, aby všetko vysvetlil,“ povedal premiér. „Keď má niekto nejaký problém, nech si to vyrieši. Chcem koncentrovaného prezidenta, musíme spolupracovať, lebo sa chystajú veľké zmeny ústavy.“

Nech si vetuje zákony, my veto prelomíme

Podľa Fica nie je signálom konfliktu medzi ním a prezidentom ani to, že Kiska často vetuje vládne zákony. Naposledy prezident odmietol vládny nápad, aby vyznamenania osobnostiam mohol udeľovať nielen on, ale aj predseda parlamentu a premiér.

Prezident povedal, že takýto zákon ide proti ústave, podľa ktorej štátne vyznamenania udeľuje prezident. „Koľkokrát využil prezident právo vetovať zákony?“ pýtal sa Fico v TA3. „Je to jeho ústavné právo. Ak zavetuje zákon, tak ho zavetuje. My zväčša jeho veto prelomíme.“

Vyznamenania hrali v stupňujúcom sa konflikte medzi premiérom a prezidentom dôležitú rolu. Keď Kiska po Novom roku udelil štátne vyznamenanie hudobníkovi Michalovi Kaščákovi či Michaelovi Kocábovi, Fico neprišiel na večernú recepciu. A pohrozil, že nabudúce nepríde ani na samotný ceremoniál.

„Ak by sa mala na budúci rok pri 25. výročí vzniku Slovenska opakovať situácia, že sa prezident rozhodne vyznamenať ľudí typu pána Kaščáka (…), tak sa obávam, že táto udalosť bude pravdepodobne bez účasti predsedu vlády a predsedu parlamentu,“ povedal pred časom Fico.

Premiér cez víkend odmietol tvrdenia niektorých komentátorov, že by on a jeho strana tento rok voči prezidentovi pritvrdili preto, lebo si chystá pôdu na kampaň v ďalších prezidentských voľbách. „Slovenskí analytici už toho toľko porozprávali a nič z toho sa nestalo.“

Fico dáva ruky preč, útočiť môžu iní

Fico cez víkend nechal bez komentára aj odkazy jeho poslanca Ľuboša Blahu (Smer), aby Kiska odstúpil z funkcie. „Každý poslanec môže mať svoj pohľad na svet. Je fakt, že sú to rôzne pododozrenia a pochybnosti, pokiaľ ide o podnikateľskú činnosť pána prezidenta. Ale do toho mňa nič nie je.“

Premiér zároveň obvinil médiá, že ho do sporu s prezidentom umelo tlačia. „Viem, že za každú cenu by ste chceli, aby tu bola síra a oheň. Ja to nechcem. Všetkým médiám veľmi záleží na tom, aby sa premiér hádal s prezidentom. Ja sa hádať nechcem.“

Tvrdšie ako premiér na prezidenta nedávno zaútočil minister vnútra Robert Kaliňák (tiež Smer). „Myslím si, že úplne áno. Došlo k spáchaniu trestného činu,“ odpovedal začiatkom mesiaca na otázku, či je prezident Andrej Kiska podľa neho daňový podvodník.

Za Kaliňáka polícia odmietla čo i len začať vyšetrovať podozrenia z daňových podvodov Ladislava Bašternáka, v ktorého byte doteraz býva premiér Robert Fico. Kaliňák navyše s Bašternákom obchodoval a priznal to až po tom, ako unikli prevody na jeho bankovom účte.

Najnovšie s kritikou prezidenta prišiel podpredseda SNS Jaroslav Paška, ktorý pred týždňom naznačil, že Kiska sa dostal protizákonne k svojim pozemkom vo Veľkom Slavkove. Prezidentská kancelária vtedy reagovala, že Paškove výroky hodnotia ako zvláštny pokus o zapojenie sa do protiprezidentskej diskreditačnej kampane.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie