Denník N

V Smere nevidia žiadny spor, žiadnu krízu, žiadny problém

Foto – TASR
Foto – TASR

V Smere možno uverili vlastnému zľahčovaniu sporov, ale so Žitňanskou to nemusí byť také ľahké ako s Dankom.

Žijeme v krajine, kde sa vlastne nič nedeje. Aspoň podľa Roberta Fica, ktorý sa vo víkendových diskusných reláciách tváril, že nevidí krízu, pre ktorú hrozil koncom vlády, a nevidí spor s prezidentom, do ktorého sa razantne vložil. A v Smere zrejme nevidia ani problém, ktorý môže nastať, keď bude strana naďalej presadzovať Moniku Jankovskú do Súdnej rady.

Začiatkom augusta prekvapil verejnosť a zrejme aj premiéra predseda parlamentu Andrej Danko tým, že SNS vypovedala koaličnú zmluvu. O mesiac sa viacerí poslanci SNS verejne vyjadrovali za odchod smeráckeho ministra práce Jána Richtera a hrozilo, že budú hlasovať s opozíciou za jeho odvolanie, až musel premiér navštíviť poslanecký klub strany, kde sa údajne vyhrozil tým, že s Richterom padá vláda. Aj keby sa medzi týmito dvomi udalosťami nestalo nič iného, šlo o osud vlády a takejto situácii sa štandardne hovorí vládna kríza. No Fico ju vytrvalo volá komunikačnou krízou, akoby zmena pomenovania niečo menila na jej podstate a na tom, čo sme videli na vlastné oči.

Pred mesiacom premiér na margo prezidentových daní povedal, že podľa logiky OĽaNO je Andrej Kiska daňový podvodník. Neskôr povedal, že sa prezident obrátil na generálneho prokurátora, aby mu pomohol vybaviť vec vratiek v jeho a bratovej firme. Kiska okrem iného reagoval tým, že premiér klame. Aj keby v spore nezaznelo nič iného, v normálnej reči sa to dá nazvať ako ostrý spor medzi najvyššími ústavnými činiteľmi. Teraz však premiér hovorí, že neexistuje žiadny spor a že nechápe, prečo chce niekto za každú cenu vyrobiť spor medzi ním a prezidentom. Akoby popieranie jeho existencie vymazalo slová, ktorými prezidenta dostatočne spochybnil.

V júni vraj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská poslaneckému klubu Most-Híd povedala, že ak Jankovská prejde parlamentom, bude uvažovať o svojom zotrvaní vo funkcii. Béla Bugár sa vyjadril, že je to „otázka udržania koalície“. Hlasovanie sa odvtedy odkladá, Žitňanská hovorí, že s Jankovskej kandidatúrou nemôže súhlasiť, minulý týždeň vyhlásila, že „kandidáti za vládu potrebujú mať podporu všetkých koaličných partnerov“. No predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej zo Smeru stále trvá na Jankovskej. Možno v Smere uverili vlastnému zľahčovaniu sporov a kríz, ale dlhý odpor Žitňanskej ukazuje, že to asi myslí vážnejšie ako Danko a že smerácky tlak môže mať aj reálny dopad na vládu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Lucia Žitňanská

Komentáre

Teraz najčítanejšie