Denník N

Joint trávy by mohol byť raz ročne priestupok, Žitňanská predstavila zmeny drogovej politiky

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Ministerstvo spravodlivosti chce zmierniť tresty pre užívateľov drog, za malé množstvo marihuany a iných drog by hrozila iba pokuta. Koaličná SNS návrh ešte pred predstavením odmietla.

Za trochu trávy by už podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd) nemali mladých čakať súdy. Dnes predloží na pripomienkovanie návrh zákona, ktorý má zjednotiť a zjemniť drogové tresty. V tejto téme však má významného súpera, proti návrhu sa postavila koaličná SNS.

Ak by návrh prešiel, za gram marihuany by už ľudí nečakal súd a pravdepodobne podmienka, ale iba pokuta do výšky 165 eur.

To by však platilo iba raz za rok – nepatrné množstvo drogy by štát posudzoval ako priestupok iba raz ročne, pri opakovanom previnení by užívateľov stíhali. Mladiství by navyše museli prejsť vyšetrením, a ak by zistili, že sú závislí, čakalo by ich liečenie.

Tresty mladých neodradili

„Jednorazový experiment mladistvého môže znamenať, že ten človek bude mať zápis v registri trestov, čo pri povolaní, ktoré vyžaduje odpis registra trestov, môže byť do života diskvalifikácia,“ opisuje Žitňanská súčasný stav a to, ako na dnešné zákony doplatia aj ľudia, ktorí trávu nefajčia pravidelne.

Marihuanu podľa štatistík vyskúšalo až 30 percent ľudí. Ministerka hovorí, že ani stíhanie mladých ľudí neodradilo od experimentovania.

Odborník na závislosti Ľubomír Okruhlica naznačuje, že sa môžu objaviť prípady, keď ľudí prichytia častejšie a neodradí ich ani stíhanie. Týka sa to podľa neho najmä závislých alebo mladých v ťažkom období, pre ktorých je droga úľavou od depresie, šikany či ťažkej rodinnej situácie.

Súd v takom prípade môže upustiť od potrestania a nariadiť liečenie závislosti.

Súd nemusí trestať ani pri väčšom množstve

Problémom pri drogách doteraz bolo aj to, že nebolo jasné, čo je jedna dávka a ako teda trestať. Tento návrh by mal riešiť aj dávky.

Hranica priestupku by podľa návrhu mala byť pri pervitíne 0,2 gramu, pri heroíne 0,5 gramu, kokaín by neznamenal trestný čin do 0,3 gramu a amfetamín do 0,2 gramu. Pri ostatných drogách by bola jednorazová dávka 1 gram. V zákone majú pribudnúť aj huby s omamnými účinkami, pri ktorých by šlo o priestupok pri dávke do 10 gramov. V prípade marihuany nebudú skúmať iba gramáž, ale aj množstvo účinnej látky.

Za väčšie množstvá drogy by boli tresty odstupňované podľa ich hmotnosti.

Súd by mohol trest odpustiť aj v prípade, ak niekto túto hranicu prekročí, no maximálne do výšky 10 gramov.

Prokurátor Jozef Čentéš hovorí, že súd by mohol prihliadnuť na to, ak užívateľ napríklad dovtedy neporušil zákon. Nebolo by to však pravidlo a netýkalo by sa to ani dílerov. Tých navyše čakajú prísnejšie tresty. V sadzbe, kde ešte môžu dostať distribútori drog podmienku, sa zvýšila spodná hranica trestu z troch na štyri roky.

Cieľom nových pravidiel je okrem zmiernenia trestov aj ich zjednotenie. Niektoré súdy dnes trestajú podmienkou aj za 0,4 gramu marihuany, iné zasa nie.

SNS je proti

Tresty, množstvá drog aj iné detaily sa ešte pravdepodobne budú meniť, Žitňanská očakáva širokú diskusiu medzi odborníkmi aj laikmi.

Návrh predkladá napriek tomu, že koaličná strana SNS zmenu zákona už vopred odmietla, hoci podľa ministerstva spravodlivosti vychádza priamo z programového vyhlásenia vlády.

Ak by zákon nakoniec podporili, zmeny by mali platiť od 1. marca budúceho roka.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie