Denník N

Židovská ulica v Bratislave je opäť rozkopaná, novú dlažbu budú vymieňať

Židovská je opäť rozkopaná. Foto - Staré Mesto
Židovská je opäť rozkopaná. Foto – Staré Mesto

Popukanú a klzkú dlažbu v centre Bratislavy na Židovskej vymenia, náklady zaplatí starosta Radoslav Števčík. Zo zlyhania viní svojho bývalého vicestarostu, ktorý nevhodnú dlažbu vyberal.

Židovskú ulicu v centre Bratislavy pod Hradom po fiasku s popukanou a nebezpečne šmykľavou dlažbou začali opäť prerábať.

Novú dlažbu dávali na Židovskú len vlani, použili na to veľké betónové kocky, ktoré sa neosvedčili. Po kritike, že sa šmýkajú, ich dala radnica upraviť a zdrsniť, ani to však nepomohlo.

Teraz tak Staré Mesto dalo ulicu rozkopať znovu. Ide o významné miesto priamo pod Bratislavským hradom, je hranicou medzi podhradím a zvyškom Starého Mesta. Oddeľuje ich veľká cesta, ktorú postavili v 70. rokoch minulého storočia pri výstavbe Mosta SNP a zbúrali pri tom veľkú časť podhradia.

Novú dlažbu za asi 30-tisíc eur zaplatí starosta Starého Mesta Radoslav Števčík. „Bude to môj dar Starému Mestu,“ hovorí starosta.

Video: Ako sa v zime ľudia na Židovskej šmýkali.
autorka: Martina Koník

Nová dlažba bude tiež z betónu

Pôvodná hladká dlažba bola po zvlhnutí taká klzká, že chodci museli opatrne našľapovať, aby nespadli. Veľké dlaždice navyše nedržali záťaž a praskali. Števčík hovorí, že sa pokúsili poškodené dlaždice vymeniť a zdrsniť ich povrch, no márne.

„Nové dlaždice opäť praskli a vyleptaním pohľadového betónu sa výrazne znížila estetická úroveň dlažby,“ povedal starosta.

Nová betónová dlažba bude zámková, farbou a tvarom má pripomínať historickú kamennú dlažbu, ktorá je na zvyšku ulice. Návrh dlažby a projekt pripravil ateliér 2ka, konzultantom bol architekt Igor Marko pôsobiaci aj v Londýne.

Radnica pokračuje aj v reklamácii starej dlažby za 72-tisíc eur. „Znalecký posudok označil za dôvod všetkých problémov nevhodne zvolený typ dlažby,“ hovorí Števčík.

Židovská ulica v rekonštrukcii. Foto – archív M. Z.

Starosta obviňuje svojho zástupcu

Števčík viní za zlú dlažbu svojho bývalého vicestarostu Ľubomíra Boháča (Nova), ktorý bol garantom projektu. „Bola voči nemu vyvodená politická zodpovednosť a už nie je mojím zástupcom,“ tvrdí.

Nie je to celkom tak. Boháč z funkcie odišiel pred rokom sám, tvrdil, že pre viaceré spory so Števčíkom.

„Od prvých dní nástupu do funkcie som bol vťahovaný do starostom vytvorených sporov ako kontajnery na Šafárikovom námestí, exteriérové terasy, otváracie hodiny a podobne,“ povedal vtedy miestny poslanec Boháč.

Ľubomír Boháč. Foto – TASR

Tvrdí, že aj napriek enormnej snahe o hľadanie dohody boli výsledky v dôsledku tvrdohlavého postoja starostu minimálne. Boháč dlažbu obhajoval certifikátom do exteriéru a protišmykovou úpravou s leptaným povrchom.

Števčík vtedy reagoval, že sa o Boháčovom rozhodnutí odísť z funkcie dozvedel až z médií.

Radnica si pohnevala podnikateľov

„Považujem za jeho osobné a ľudské zlyhanie, že mi to doteraz nedokázal povedať priamo do očí. Som prekvapený, že mne vyčíta projekty, ktoré boli v jeho plnej kompetencii a ktoré od nástupu do funkcie odborne aj politicky zastrešoval,“ hovoril po Boháčovom odchode starosta.

Rekonštrukcia Židovskej, pri ktorej menili najmä dlažbu, sa natiahla o niekoľko týždňov, aj za sklz vinil Števčík Boháča. Miestni podnikatelia zasa kritizovali radnicu, že ich obrala o najlepší biznis v roku počas letnej sezóny, pripravovali aj hromadnú žalobu. Ulica bola v niektorých fázach prác úplne rozkopaná a nedalo sa po nej ani prejsť.

Nepodarená rekonštrukcia Židovskej ulice. Foto – archív M. Z.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie