Denník N

Polovica ich vojakov sú deti. Kto sú teroristi, ktorí cez víkend spáchali jeden z najväčších útokov v tomto storočí

Počet obetí útoku v Mogadiše presiahol 320. Foto – TASR/AP
Počet obetí útoku v Mogadiše presiahol 320. Foto – TASR/AP

Pri samovražednom útoku v Somálsku zahynulo vyše 300 ľudí, takmer isto vraždila organizácia aš-Šabáb.

Až stošesťdesiat tiel zhorelo do takej miery, že sa nedali identifikovať, a pochovala ich vláda. Ďalších najmenej 160 obetí pochovajú príbuzní.

Kým v sobotu hlásili po teroristickom útoku v somálskom hlavnom meste Mogadišo 20 obetí, v nedeľu číslo desaťnásobne narástlo. V pondelok už bolo jasné, že počet obetí výbuchu kamiónu, v ktorom boli stovky kilogramov výbušnín počas dopravnej zápchy, bol vyše 320 obetí, ďalších 300 ľudí sa zranilo.

Teroristický útok v Somálsku, po ktorom si málokto na Západe menil profilovky na Facebooku, sa tak zaradil medzi najkrvavejšie v tomto storočí. Skončil na pozícii číslo šesť. Medzi obeťami boli najmä bežní ľudia.

„Toto je somálsky 11. september. Muž, ktorého sme zadržali, sa priznal. Je hrdý na to, čo spravil, tvrdil, že je to pre džihád,“ povedal nemenovaný predstaviteľ somálskej vlády pre Guardian.

Zabudnutý front

K útoku sa nikto neprihlásil, no podľa somálskej vlády, aj analytikov, je takmer isté, že za ním stojí miestna teroristická skupina aš-Šabáb. O tejto skupine sa v západných médiách hovorí oveľa menej ako o Dáiši (takzvanom Islamskom štáte) či al-Kájde. „Somálsko bolo roky zabudnutým frontom v boji proti násilným extrémnym islamistom,“ napísal Guardian.

V mnohom sa pritom podobajú na Islamský štát či al-Kájdu. Na územiach, ktoré ovládajú, sa snažia vytvoriť spoločnosť podľa radikálneho výkladu islamu.

Najväčšie teroristické útoky v 21. storočí

  1. 2996, USA (11. 9. 2001)
  2. 796+, Irak (2007)
  3. 385, Beslan, Rusko (2004)
  4. 341, Irak (2016)
  5. 336+, Nigéria (2014)
  6. 320+, Somálsko (2017)

Napríklad na území ovládanom aš-Šabábom podľa správ z minulých rokov zakázali také bežné veci ako futbal, hudbu, podprsenky či holenie. Ženy musia chodiť na verejnosti zahalené a za krádež hrozí zlodejovi odťatie ruky.

Organizácia aš-Šabáb, čo v preklade z arabčiny znamená Mladí, vznikla v roku 2004 ako vojenské krídlo organizácie Zväz islamských súdov. O dva roky nato sa osamostatnili a získali v Somálsku na sile. V posledných rokoch po ofenzíve somálskej armády a vojakov Africkej únie (vyše 20-tisíc) stratili veľkú časť teritória. Tak napríklad v roku 2011 museli opustiť hlavné mesto Mogadišo, o rok neskôr dôležité prístavné mesto Kismaayo.

Momentálne majú od 7- do 9-tisíc vojakov a ovládajú niektoré územia najmä na juhu Somálska. Na lídra organizácie vypísali Američania odmenu šesť miliónov dolárov. Aš-Šabáb má prepojenie na al-Kájdu, no niektoré frakcie sa podľa New York Times hlásia aj k Dáišu.

Útoky v Keni a Ugande

Hlavný dôvod, prečo nie sú v takom záujme západných krajín, je ten, že nebojujú na území mimo Afriky. Aš-Šabáb však útočí v okolitých krajinách, čím odpovedá na prítomnosť ich armád v Somálsku.

V roku 2010 napríklad zaútočili v hlavnom meste Ugandy, v Kampale, keď počas sledovania finálového zápasu majstrovstiev sveta vo futbale zabili vyše 60 ľudí. V roku 2013 došlo k útoku na nákupné stredisko v kenskom Nairobi. Teroristi nútili zadržaných recitovať z Koránu. Kto to nevedel, toho popravili.

Ešte väčší útok však spáchali v roku 2015 v univerzitnom mestečku v Keni, kde zabili 147 ľudí.

Na útoky mimo Afriky však nemajú prostriedky a sústreďujú sa najmä na víťazstvo v gerilovej vojne proti centrálnej somálskej vláde, ktorá sa snaží upokojiť situáciu v krajine po 30 rokoch chaosu. Vo februári sa úradu ujal nový prezident.

Tento rok im vo väčšej miere začali pomáhať aj Spojené štáty. Prezident Donald Trump umožnil svojim generálom aktívnejší prístup. Podľa New York Times asi 200 až 300 členov amerických špeciálnych jednotiek spolupracuje so somálskymi vojakmi. Američania tiež čoraz viac podnikajú aj letecké útoky dronmi (tento rok 15).

Detskí vojaci

V máji tu prišli o prvého amerického vojaka, keď zahynul po konflikte s aš-Šabábom. Ide o prvú americkú obeť v Somálsku od roku 1993, keď militanti zostrelili dva americké vrtuľníky a telá vojakov niesli po meste. Incident preslávil aj film Black Hawk Down.

Podľa správy OSN z tohto roku tvoria polovicu vojakov deti (ľudia mladší ako 18 rokov). Niektoré majú aj deväť rokov, keď ich trénujú so zbraňou a posielajú na front. Okrem toho ich využívajú na prepravu výbušnín, pracujú ako špióni či nesú muníciu.

„Učitelia sú často nútení, aby zapisovali takých žiakov,“ píše sa v správe podľa AP.

Podľa analýzy naverbovali v Somálsku 6163 detí v rokoch 2010 – 2016. Väčšina z nich ide do radov aš-Šabábu, ale menej ako tisícka slúži aj v oficiálnej somálskej armáde.

Pri stretoch aš-Šabábu s oponentmi zahynulo vlani podľa Washington Post 4-tisíc ľudí, čím spolu s nigérijskou Boko Haram súperí o povesť najkrvavejšej teroristickej skupiny v Afrike. Na rozdiel od Boko Haram však počet útokov, keď zomierajú civilisti, je menší – asi 10 percent.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie