Denník N

Kurz nie je Macron, chýba mu akákoľvek vízia

Sebastian Kurz. Foto – TASR/AP
Sebastian Kurz. Foto – TASR/AP

Víťaz rakúskych volieb možno ubral extrémistom zopár hlasov, im sa to však vyplatí.

Víťaza rakúskych volieb Sebastiana Kurza často prirovnávajú k novému francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. Podobnosť tu je, nielen v tom, že uspeli i vďaka svojmu veku a týmto vekom podporenému dojmu, že do politiky prinášajú niečo nové. Podobajú sa aj v tom, že tým novým sú hlavne oni sami.

U Kurza ani u Macrona nešlo v prvom rade o program, ale o človeka. O osobný šarm, charizmu, o príbeh či skôr rozprávku, ktorá voličov zaujala. Obaja sú ďalším posunom k programovému vyprázdňovaniu politiky a jej premene na šou s celebritami.

Zároveň je však toto prirovnanie pre francúzskeho prezidenta trochu nespravodlivé. Macron síce v kampani tiež voličom nevešal na nos, ako chce svoje plány uskutočniť, nejaké pomerne konzistentné vízie však mal a nebál sa hovoriť aj o tom, čo vo Francúzsku nikdy nebude populárne, napríklad o potrebe ekonomických reforiem.

Kurz viac-menej len prevzal, trochu zmiernil a obliekol do kultivovanejšieho verbálneho hávu predstavy krajnej pravice o odmietaní migrantov a okresaní sociálnych dávok pre cudzincov pracujúcich v Rakúsku. Podobne, ako vnútorným pučom prevzal stranu od predchádzajúcej generácie jej lídrov.

Sám pritom vie, že svet je zložitejší, ako viedenský radný niečo robil i pre integráciu utečencov. V kampani však hovoril len to, čo mu malo pomôcť k víťazstvu. Zatiaľ predvádza len úlohu prefíkaného populistu, nie štátnika.

Kurzovi mnohí pripisujú k dobru aspoň to, že tým zachránil ľudovú stranu a zobral voličov extrémistom zo strany slobodných. Posledný argument však úplne nesedí, veď Slobodní tiež výrazne posilnili. Bez Kurza by síce asi získali ešte viac, dlhodobo sa im však terajšia strata zopár hlasov vyplatí. Pre ich ďalší rast je dôležitejšia legitimizácia, ktorú im Kurz dáva prevzatím radikálnej politiky a tým, že je ochotný vziať ich do vlády.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Sebastian Kurz

Komentáre

Teraz najčítanejšie