Denník N

Ďalší eurofondový problém v školstve: začali stíhanie pre 12 miliónov na vzdelávanie nezamestnaných

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Ministerstvo školstva sa k prípadu nevyjadruje, pretože projekt je vraj stále otvorený.

Ešte začiatkom roka 2014 mali nezamestnaní ľudia na Slovensku možnosť zapojiť sa do projektu celoživotného vzdelávania. Robil to Národný ústav celoživotného vzdelávania riadený ministerstvom školstva.

Na prípad upozornila strana SaS – bola v kontakte s mužom, ktorý sa do projektu zaregistroval, ale ani po mesiacoch čakania sa mu nikto neozval. Na stránke projektu navyše chýbali informácie o aktuálnych udalostiach.

Vyškolili výrazne menej ľudí, ako mali

Projekt „Celoživotné vzdelávanie ako nástroj uplatniteľnosti“ podľa SaS výrazne meškal a do ukončenia projektu nestíhal vyškoliť plánovaných 27-tisíc uchádzačov. Asi pol roka pred ukončením podľa SaS vyškolili menej ako tritisíc ľudí.

Predseda SaS Richard Sulík tvrdí, že pri projekte vznikla ministerstvu školstva škoda 12 miliónov eur. Až 85 percent z nich mala Slovensku preplatiť Európska únia. Nie je jasné, či nám Brusel peniaze už poslal a ani kde skončili.

Sulík podal ešte v apríli 2015 podnet Európskemu úradu na boj proti podvodom (OLAF). Slovenská polícia začala podľa jeho informácií v máji 2017 trestné stíhanie.

Polícia na otázky v pondelok neodpovedala.

Ministerstvo len priznalo, že komisia robila audit

Ministerstvo školstva sa k prípadu nevyjadruje. Projekt bol vraj „predmetom auditu Európskej komisie, pričom tento projekt ostáva otvorený až do čias, kým EK nebudú poskytnuté výsledky vyšetrovania tretích strán“.

Ministerstvo sa odvoláva na nariadenie, podľa ktorého „orgány odmietnu prístup k dokumentu v prípade, keď by sa jeho zverejnením porušila ochrana účelu inšpekcií, vyšetrovania a kontroly“.  

Projekt robili v období január 2013 až december 2015, teda v čase druhej vlády Roberta Fica, keď vládol Smer sám.

„Nemám ani najmenšie ilúzie, že za pokračujúcej vlády Smeru bude vyšetrovanie viesť k postaveniu vinníkov pred súd, ale polícii držím palce,“ povedal Sulík.

Národný ústav celoživotného vzdelávania je priamo riadenou organizáciou ministerstva školstva. Jej cieľom je na Slovensku robiť napríklad medzinárodné programy Rady Európy týkajúce sa postgraduálneho vzdelávania, ale aj ďalšie vzdelávacie programy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie