Denník N

Prieskum: SNS sa od vládnej krízy ďalej oslabuje

Preferencie strán sa za posledné mesiace výrazne nemenia, klesá SNS Andreja Danka.

Vládnej SNS Andreja Danka sa ani v októbri nezastavil postupný prepad preferencií od letnej krízy vlády. Po voľbách sa strana držala dlhodobo výrazne nad desiatimi percentami, teraz klesá k hranici okolo ôsmich percent.

Na začiatku augusta Andrej Danko vyvolal krízu vypovedaním koaličnej zmluvy v čase vrcholiaceho eurofondového škandálu na jeho ministerstve školstva. Koaliční lídri po mesiaci sporov krízu upokojili, SNS aj tak ubližuje ďalej.


Kotleba stále okolo 10 percent

Smer sa podľa aktuálnych preferencií zisťovaných na začiatku októbra drží okolo 26 percent, druhou najsilnejšou stranou je stále SaS so stabilným číslom okolo 14 percent.

Okolo desiatich percent sa už niekoľko mesiacov drží ĽSNS Mariana Kotlebu.

Sme rodina Borisa Kollára mierne predstihla OĽaNO Igora Matoviča, ktorý sa v lete stiahol z politiky a ukazoval sa len minimálne. Napriek tomu, že hlavnou opozičnou kritičkou eurofondového škandálu bola Veronika Remišová z OĽaNO, na preferenciách hnutia sa to od júla výrazne neodrazilo.

Silnejúce KDH

Až potom nasleduje SNS. Neustále sa posilňuje KDH, ktoré má zo všetkých strán oproti minulému prieskumu v septembri najvyšší nárast, takmer o jeden bod.

Hnutie po voľbách, v ktorých prvýkrát od vzniku Slovenskej republiky vypadlo z parlamentu, vedie Alojz Hlina. Ten vytvoril po celom Slovensku župné koalície s ostatnými opozičnými stranami a v niektorých krajoch presadil aj vlastného kandidáta na župana.

Dlhodobo sa k hranici zvoliteľnosti blíži Most-Híd Bélu Bugára.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie