Denník N

Drucker: Stav pôrodníctva v Univerzitnej nemocnici tak, ako to vykresľuje film, je vážny

Zdroj: Before I met you
Zdroj: Before I met you

Minister zdravotníctva aj šéf nemocnice už videli film Medzi nami o pôrodoch. Tomáš Drucker žiada kontrolu aj opatrenia.

V pondelok večer mal film Medzi nami premiéru na festivale Jeden svet. Ide o dokument Zuzany Límovej o tom, ako vyzerajú pôrody na Slovensku. Natáčala v troch pôrodniciach v Univerzitnej nemocnici v Bratislave.

Ukazuje matky, ktoré sa len ťažko vyrovnávajú so svojou traumou po pôrode, ale aj zdravotníkov, ktorí by chceli lepšie podmienky na svoju prácu.

„V našich pôrodniciach sa radosti materstva môžu ľahko premeniť v opak. Izolované od blízkych sa ženy potýkajú s prísnym režimom, osamelosťou a ťažko pochopiteľnými praktikami,“ hovorí Límová.

V pondelok už film videl minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru) aj šéf Univerzitnej nemocnice v Bratislave Juraj Kovács.

Minister: Situácia je vážna

„Situáciu v oblasti pôrodníctva v univerzitnej nemocnici tak, ako ju vykresľuje uvedený film, považuje minister za vážnu,“ povedala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Drucker požiadal vedenie nemocnice, aby situáciu bezodkladne preverilo a prijalo nápravné opatrenia.

Nemocnica sľubuje, že sa tento týždeň k filmu vyjadrí na tlačovej konferencii. Bývalé vedenie chcelo film dokonca zastaviť a ich vyhrážky podľa tvorcov premietanie na pár mesiacov oddialili.

Podľa Eliášovej by mali hovoriť aj o pripravovaných opatreniach v oblasti rozvoja a zvyšovania kvality pôrodníc.

Film Zuzany Límovej vyvolal veľkú diskusiu. Ukazuje, ako sa v najväčších pôrodniciach bežne správa personál k rodiacim ženám. Zrejme najväčšie pobúrenie vyvoláva lekár, ktorý hovorí, ako dal počas pôrodu facku žene, ktorá podľa neho bola hysterická.

Vedenie nemocnice na otázku Denníka N na lekára odpovedalo, že zriadi pracovnú skupinu, ktorá odborne zhodnotí obsah filmu.

„Vedeniu UNB veľmi záleží na tom, aby mali budúce mamičky a rodičky v jednotlivých nemocniciach zabezpečenú najkvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť, maximálny komfort a pohodlie,“ napísala minulý týždeň hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

Keď pôrod nie je najkrajší moment v živote

Film však ukazuje,  že sa z pôrodu vytratila ľudskosť. Dokument ukazuje niektoré situácie pri pôrode, rozhovory personálu, ich správanie sa k ženám. Zobrazuje, ako sa z pôrodu vytratila intimita a súkromie.

Zdravotníci stoja okolo ženy, ktorá rodí, a oni preberajú svoje problémy. Sestrička rozpráva, ako jej opravovali zuby a koľko to stálo. Popri tom počuť vzdychy ženy, ktorá rodí.

„Je to najhoršie, čo som v živote zažila. Chodila som po nemocnici a hľadala som dieťa, lebo som si myslela, že sa zbláznim, ak mi ho nedajú. Pamätám si, ako som volala matke, že vyskočím z okna,“ hovorí jedna z matiek. Ich mená v dokumente uvedené nie sú, podľa Límovej nie sú podstatné, pretože podobné príbehy zažili aj tisíce iných žien. Jej film vyvracia predstavu, že pôrod má byť najkrajší zážitok v živote ženy.

„Najviac ma prekvapilo, že som nemala žiadny dosah na to, čo sa deje s mojím telom. Nie je veľa okamihov v živote, keď človek zažije takú bezmocnosť,“ hovorí režisérka Límová. Do filmu si nevybrala extrémne dobré či extrémne zlé prípady. Nenájdete v ňom matky, ktoré mali rýchly, bezproblémový pôrod a odišli z nemocnice spokojné, ale ani ženy, ktoré mali po návrate z pôrodnice doživotné zdravotné následky.

Film ukazuje rutinné nástrihy hrádze, ktoré však nemusia byť potrebné. A robia sa nie z medicínskeho dôvodu, ale preto, že je to bežné.

Na časté používanie nástrihov upozorňujú aj štatistiky. Podľa odporúčaní WHO by ich nemalo byť viac ako 10 percent, v roku 2015 ich bolo u nás v priemere 57,4 percenta. Najmenej mali nemocnice menej ako 29 percent, teda nastrihli ženu pri menej ako každom treťom pôrode.

Ale máme aj nemocnice, ktoré podľa Sprievodcu pôrodnicami uviedli, že robia nástrih pri 85 percentách.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pôrody

Slovensko

Teraz najčítanejšie