Denník N

Nechceme odstrániť príčiny, tak skúsime zakázať Kotlebu

SNS sa chce extrémistov zbaviť tak, aby sa sama nemusela zmeniť k lepšiemu.

Kotleba je extrémista, ktorý by nemal byť v politike. Bez debaty. Existuje niekoľko ciest, ako sa pokúsiť dostať ho z nej. Niektoré sú legitímne, ale neúčinné. Iné o čosi účinnejšie, ale právne nepriechodné.

K prvým patrí podanie Generálnej prokuratúry s návrhom na zrušenie ĽSNS. Onedlho o ňom rozhodne Najvyšší súd. Ak sudcovia počúvnu prokurátorov, kotlebovcom zrušia už druhú stranu. A oni si vzápätí beztrestne založia tretiu. Už ju majú pripravenú v zálohe. No prokuratúre je v tomto prípade ťažko niečo vyčítať. Ak našla dôvody, pre ktoré dospela k názoru, že stranu zrušiť treba, musela konať, hoci sa tým nič reálne nedocieli.

Nápad SNS zakázať štatutárom zrušených strán zakladať nové, sa na prvý pohľad zdá účinnejší. O to viac, keby znamenal aj zákaz účasti vo voľbách pre konkrétnych ľudí. Lenže ako vysvetlili ústavní právnici Peter Kresák a Radoslav Procházka, takéto úvahy sú protiústavné. Takže si ich môžeme škrtnúť. Navyše ani s účinnosťou takéhoto návrhu by to nemuselo byť dokonalé. Nič by nebolo jednoduchšie ako založiť si stranu, ktorej štatutármi by boli bezvýznamné figúrky z radov oddaných dobrovoľníkov. Niečo ako politické biele kone. Na zákaz takejto strany by potom doplatili len oni a skutoční strojcovia jej extrémistickej politiky, by si mohli opäť založiť novú. Rovnako ako dnes.

Takže. Ak chcú v SNS (Smere, Moste atď.) naozaj niečo urobiť s fašistami, mali by zabudnúť na lámanie cez koleno pomocou zákonov. Kotleba tu nie je preto, že máme zlý zákon o politických stranách. Je tu, lebo politické strany neurobili svoju prácu dobre napriek tomu, že zákon im v tom nijako nebránil.

Časť Kotlebových voličov možno hnevá globalizácia a podobné huncútstva. Viac je však takých, ktorým prekážajú symboly, ako sú desaťmilióny pre Bžána, frčky pre Danka, regionálne rozdiely či neschopnosť pomôcť chudobným Rómom z osád a tým, ktorí s niektorými z nich majú ťažký život. Na časť z toho stačí nekradnúť a zvyšok nevyriešime tým, že vymyslíme špeciálny zákon na Kotlebu. Obíde ho buď on, alebo nejaký jeho nasledovník.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie