Denník N

Lekár vo filme o pôrodoch hovorí, ako dal rodičke facku. V nemocnici skončil

Zdroj: Before I met you
Zdroj: Before I met you

Vo filme Medzi nami lekár z pôrodnice hovorí, že hysterickej rodičke dal facku a že je to bežná prax.

Film Medzi nami ukazuje, ako vyzerajú pôrody na Slovensku. Asi najväčšie pohoršenie spôsobila scéna s lekárom Martinom  Holanom, ktorý pôsobil v pôrodnici Univerzitnej nemocnice v Bratislave na Kramároch.

Vo filme na kameru hovoril, ako dal rodičke facku. „Bola úplne hysterická, vôbec nepočúvala, čo som jej hovoril, a vôbec netlačila. Ale zas odtiaľ potiaľ. Keď sa vám má to dieťa podusiť v pôrodných cestách, tak tam sa už sranda končí. Tam som si povedal, že bude lepšie brachiálne dorozumievanie s tou rodičkou,“ povedal lekár na kameru.

„Čo to je brachiálne?“ pýta sa režisérka filmu Zuzana Límová.

„Ručné,“ odpovedá lekár.

„Teda fackou?“ pridáva sa lekárova sestrička.

„Fackou,“ prisvedčil s úsmevom lekár. „Bežne sa to používa,“ dodal.

Lekár už v univerzitnej nemocnici nepracuje. Na Facebooku to napísal jeden z jej lekárov a Denníku N to potvrdila aj hovorkyňa nemocnice Eva Kliská. „Je vo fáze rozviazania pracovného pomeru,“ povedala hovorkyňa. Viac k tomu povie na tlačovej konferencii riaditeľ nemocnice Juraj Kovács v stredu doobeda.

Límová: Nie je to riešenie

„Prepustenie jedného lekára nie je z môjho pohľadu systémovým riešením a už vôbec nie je krokom, ktorý sme chceli dosiahnuť naším dokumentom. Nebolo naším cieľom ním šokovať ani vstúpiť do povrchnej kontroverznej diskusie. Našou ambíciou bolo, ako sme už mnohokrát povedali, nastoliť celospoločenskú debatu, ktorá by mala viesť k pozitívnym zmenám v pôrodniciach,“ reaguje na prepustenie lekára režisérka Zuzana Límová.

Dokument Medzi nami mal premiéru v pondelok večer. Vedenie nemocnice aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker v pondelok poobede povedali, že film už videli.

„Situáciu v oblasti pôrodníctva v univerzitnej nemocnici tak, ako ju vykresľuje uvedený film, považuje minister za vážnu,“ povedala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Drucker požiadal vedenie nemocnice, aby situáciu bezodkladne preverilo a prijalo opatrenia.

Bývalé vedenie nemocnice chcelo premietanie filmu stopnúť, videli ho ešte pred pár mesiacmi. Videli ho aj niektorí pôrodníci a vedenie pôrodníc z univerzitnej nemocnice. K prepusteniu lekára však došlo až po oficiálnej premiére a mediálnom tlaku.

Na diskusii aj s lekármi

Film o pôrodoch natáčal medzinárodný tím, režírovala ho Zuzana Límová, ktorá v ňom aj vystupuje ako jedna z matiek opisujúca svoje negatívne skúsenosti s pôrodom na Slovensku.

„Je to najhoršie, čo som v živote zažila. Chodila som po nemocnici a hľadala som dieťa, lebo som si myslela, že sa zbláznim, ak mi ho nedajú. Pamätám si, ako som volala matke, že vyskočím z okna,“ hovorí jedna z matiek vo filme.

Po premiére filmu bola v Bratislave aj diskusia s jeho tvorcami. Prišli na ňu aj viacerí lekári a pôrodné asistentky. Lekár, ktorý vystupuje aj vo filme, povedal, že jeho práva boli porušené, lebo ho do filmu dali bez jeho súhlasu. Límová mu však povedala, že súhlas mali od pacientov a aj nemocnica dovolila natáčanie. Okrem toho mali podľa Límovej podpísaný súhlas aj od tohto konkrétneho lekára. Zároveň je nemocnica verejná inštitúcia, ktorá je financovaná z verejných zdrojov a má povinnosť informovať verejnosť o tom, čo sa tam deje, dodala. Lekári a sestry vedeli, že ich natáčajú a nik ich neposlal preč, dodala režisérka.

Lekár sa dostal do konfliktu aj s poslankyňou Simonou Petrík (Spolu), ktorá sa ho pýtala, či mal súhlas od pacientky, aby jej urobil konkrétny zákrok.

Film ukazuje, že sa z pôrodu vytratila ľudskosť. Dokument ukazuje niektoré situácie pri pôrode, rozhovory personálu, ich správanie k ženám. Zobrazuje, ako sa z pôrodu vytratila intimita a súkromie.

Zdravotníci stoja okolo ženy, ktorá rodí, a oni preberajú svoje problémy. Sestrička rozpráva, ako jej opravovali zuby a koľko to stálo. Popri tom počuť vzdychy ženy, ktorá rodí.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pôrody

Slovensko

Teraz najčítanejšie