Denník N

Šéf Bory: Sagan je extra motivovaný, aby získal ďalší zelený dres na Tour de France

Peter Sagan v zelenom drese. Foto – TASR/AP
Peter Sagan v zelenom drese. Foto – TASR/AP

Mark Cavendish, jeden z najväčších Saganových súperov, tvrdí, že profil budúcoročnej Tour de France je brutálny. Do Paríža podľa neho príde málo čistokrvných šprintérov.

Peter Sagan mal tento rok na dosah vyrovnanie rekordu Erika Zabela, ktorý vyhral zelený dres šesťkrát po sebe. Po zrážke s Markom Cavendishom v závere štvrtej etapy ho však z Tour de France vylúčili. Zelený dres napokon získal Austrálčan Michael Matthews.

Ralph Denk v rozhovore pre cyclingnews.com povedal, že Sagan bude po tohtoročnej diskvalifikácii oveľa motivovanejší. „Je hladný a miluje výzvy,“ povedal Denk.

„Videli sme to v Bergene, kde sa stal prvým jazdcom v histórii, ktorý vyhral tri tituly majstra sveta po sebe. Návrat na Tour de France je výzvou, na ktorú sa veľmi teší. Po tom, čo sa stalo tento rok, je to preňho extra motivácia,“ povedal Denk.

Dlhoročný manažér tímu sa vyjadril, že Sagan sa bude pokúšať aj o zisk svojej druhej monumentálnej klasiky. Naznačil, že pre Boru budú zaujímavé aj MS v Innsbrucku.

„Hlavným cieľom je vyhrať zelený dres a vyhrať monument. Potom budú majstrovstvá sveta v Rakúsku, budú sa konať blízko nášho sídla,“ uviedol šéf tímu.

Cavendish: Málo špurtérov to zvládne do Paríža

Denk si myslí, že profil tohtoročnej Tour patrí k najťažším za posledné roky. „Je to veľmi náročná Tour. Prvých pár dní sa budeme musieť vyrovnať s bočným vetrom. Potom prídu kocky a veľmi náročné kopce. Nezabúdajme, že je tam aj tímová časovka. Sú to najťažšie preteky na svete,“ zhodnotil.

Jazdcov na 105. ročníku Tour preveria zaujímavé a pestré etapy. Organizátori do programu zaradili etapu, ktorá povedie napríklad po kockách, známych z prestížnej klasiky Paríž – Roubaix. Práve po pádoch na podobnom teréne musel v roku 2014 odstúpiť Chris Froome.

Okrem kociek si cyklisti vyskúšajú aj jazdu na prašných turistických cestách a iba 65-kilometrovú horskú etapu, z ktorej však budú až 37 kilometrov stúpať.

Profil budúcoročnej Tour vystrašil čistokrvných špurtérov. Mark Cavendish si myslí, že do Paríža sa ich mnoho nedostane. „Tour je absolútne brutálna. Tie etapy patria medzi najťažšie, aké som kedy videl. Som si istý, že veľa šprintérov v Paríži nebude,“ napísal na Twitteri.

Sagan s kvalitnými posilami

Náročný program na Tour de France by naopak mohol vyhovovať Petrovi Saganovi v ceste za jeho šiestym zeleným dresom. Už na tohtoročnej Tour na ťažkom teréne trpeli Arnaud Démare či Marcel Kittel, ktorí preteky nedokončili.

K úspešnej sezóne 2018 budú Saganovi pomáhať aj dve nové posily Bory. Od budúceho roka sa k tímu pripojí dvojica rešpektovaných domestikov Daniel Oss – Peter Kennaugh.

S 30-ročným Talianom Ossom už Sagan jazdil v drese Liquigasu. Výraznú pomoc od neho Sagan môže očakávať najmä počas prestížnych klasík.

„Ossa sme chceli vždy. Je to veľmi spoľahlivý jazdec, dokazuje to počas celej sezóny. Je zvyknutý jazdiť pre veľkých lídrov. V našom tíme bude hrať kľúčovú úlohu pre Sagana počas jarných klasík,“ povedal Ralph Denk podľa velonews.com.

Sezónu 2018 Peter Sagan odštartuje v prvej polovici januára na austrálskych pretekoch Tour Down Under. V Austrálii štartoval aj na začiatku tohto roka, v šiestich etapách skončil trikrát druhý za domácim Calebom Ewanom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie