Denník N

Umelé sladidlá môžu zvyšovať chuť do jedla

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Umelé sladidlá môžu zmeniť to, ako zvieratá (výskum robili na muchách a myšiach) vnímajú sladkosť jedla. Dochádza k rozporu medzi sladkou chuťou a množstvom obsiahnutej energie, čo ich nabáda zvýšiť príjem kalórií.

Umelé sladidlá boli v ostatných rokoch terčom vedeckého polemizovania, najmä preto, že príliš nepomáhajú s chudnutím. Ukazuje sa skôr, že môžu prispievať k priberaniu na váhe. Ako je to možné, keď obsahujú oveľa menej kalórií ako prirodzený cukor?

Dve nové štúdie vedcov z univerzity v Sydney uverejnené v prestížnom časopise Cell Metabolism (tutu) naznačujú, že muchy a myši priberali preto, lebo umelé sladidlá pôsobili na ich mozgy tak, že ich nastavili na hladovanie.

Neobvyklý nesúlad medzi sladkou chuťou a zníženým množstvom kalórií prepol telá múch a myší do kŕmiaceho režimu. Predpokladá sa, že podobne sa to deje u ľudí.

Pomýlené očakávania

Keď konzumujeme veľmi sladké jedlo, telo očakáva veľký energetický príjem kalórií z potravy. Keďže diétne nápoje so sladkou chuťou často neobsahujú žiadne kalórie (na čo nás ich predajcovia lákajú), rozpor medzi tým, čo telo očakáva, a čo v skutočnosti dostane, nás ponechá v akomsi hladovacom režime.

Na napravenie tohto rozporu medzi príjmom kalórií a sladkou chuťou nás mozog prinúti myslieť si, že nám chýbajú kalórie, a donúti nás k túžbe po ďalšom jedle.

Nielenže si myslíme, že sme hladní, ale štúdie odhalili, že umelé sladidlá ešte zvýšia chuť jedla.

Zvýšili im chuť do jedla o 30 percent

Vedci pod vedením profesora Grega Neelyho najprv kŕmili muchy stravou sladenou buď prirodzeným cukrom, alebo umelým sladidlom – sukralózou, ktorá sa pridáva do širokej škály nízkokalorických potravín.

Po dlhodobom príjme takejto potravy muchy skonzumovali o 30 percent viac kalórií v prípade, že ich jedlo bolo umelo sladené.

Potom dali vedci obom skupinám múch skutočný cukor a pozorovali rozdielne reakcie ich mozgu. Muchy uspôsobené na sukralózu reagovali väčšou aktivitou mozgu na podanie skutočného cukru. To naznačuje, že im cukor chutil ešte sladšie po tom, ako boli zvyknuté na umelé sladidlo.

Skúmaním tohto účinku vedci objavili, že v mozgových centrách pre odmenu sladká chuť integruje spolu s energetickým obsahom.

Foto – Fotolia

Chaos v mozgu a metabolizme

Ak je pomer sladkej chuti a energetickej hodnoty mimo rovnováhy dlhší čas, mozog sa prenastaví a zvýši celkové množstvo skonzumovaných kalórií.

Keď mozog vníma sladkú chuť bez kalórií, pričom obe sa vyskytujú spolu v prirodzenej potrave, prepne mu a preprogramuje sa do zvláštnej rovnováhy, alebo skôr nerovnováhy, na ktorú si zvykol.

Umelé sladidlá tak zasahujú do evolučne starobylej súhry inzulínu, chuťových receptorov a mozgových nervových dráh pre potešenie, ktoré nás za normálnych okolností poháňajú hľadať jedlo, keď máme nedostatok živín.

Táto nervová dráha, ktorú vedci objavili, je súčasťou evolučne konzervovanej odpovede na hladovanie, ktorá spôsobuje to, že výživné jedlo vám chutí ešte lepšie, keď hladujete.

Aj na myšiach

Autori pozorovali podobné procesy aj na myšiach, čo naznačuje, že dané princípy sú evolučne konzervované od hmyzu až po cicavce. Po siedmich dňoch konzumácie stravy doplnenej sukralózou zvýšili ovplyvnené myši príjem potravy o 50 percent.

Autori zistili, že za to sčasti môže neurotransmiter nazývaný neuropeptid Y, ktorý zvyšuje pocit hladu počas pôstu. Tiež je pravdepodobné, že ak to platí u myší, mohlo by to tak byť aj u človeka. Nie je to však zatiaľ priamy dôkaz, lebo ľudí v tomto kontexte nepozorovali.

Súčasné pozorovania však podporujú predstavu, že rôzne druhy spracovaných jedál a nápojov „bez cukru“ nemusia byť natoľko inertné, respektíve nereaktívne, ako sa v minulosti predpokladalo.

Umelé sladidlá môžu zmeniť to, ako zvieratá vnímajú sladkosť svojho jedla. Dochádza k rozporu medzi sladkou chuťou a množstvom obsiahnutej energie, čo ich nabáda ešte viac zvýšiť príjem kalórií. Zistenia opodstatňuje ďalší výskum, aby sme odhalili, ako viaceré umelé sladidlá vplývajú aj na ľudí.

Striedmosť v stravovaní

Pomáhajú teda nízkokalorické umelo sladené jedlá ľuďom udržiavať štíhlu líniu a zdravé zuby?

Ak si chcete vyskúšať experiment so sladidlami na sebe, dávajte si pozor – mohli by ste sa zahrávať so svojím mozgom, nehovoriac o ďalších systémoch vášho tela.

Lepšou alternatívou by mohlo byť vydať sa opačnou cestou, a teda radšej znížiť príjem sladidiel, alebo ich úplne vylúčiť.

Nanešťastie, tak ako aj pri iných látkach sa zdá, že záľuba v sladkostiach sa nedá jednoducho obísť. Striedmosť v stravovaní môže byť najlepším riešením, ako sa s problematikou sladkého vyrovnať.

Dostupné z: DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.cmet.2016.06.010 a DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.cmet.2017.07.002

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravie

Teraz najčítanejšie