Denník N

Disident volí komunistu, liberáli kampaňujú s človekom, ktorého odvrhla SNS

Martin Jakubec a Božanka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Martin Jakubec a Božanka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Krajská kampaň v Bratislave patrí k menej nudným. Aj vďaka koalíciám, ktoré spojili napríklad Putinovu obdivovateľku s Františkom Šebejom.

Zdalo by sa, že suverénne najbizarnejším momentom bratislavskej župnej kampane bude to, čo  predvádza Martin Jakubec. Spevák šlágrov obľúbený medzi staršími ľuďmi v boji o hlasy sľubuje všetko.

Seniorom nové matrace, mladým wifi zadarmo, domácnostiam zaplatiť koncesionárske poplatky. A slogan súčasného župana Pavla Freša o bezplatnej doprave tromfuje tým, že on k nej ľuďom pridá ešte euro mesačne navyše.

Lenže kuriózne momenty do župnej kampane v hlavnom meste a jeho okolí prinášajú aj relevantnejší kandidáti, najmä tí, ktorí bojujú o miesta v krajskom zastupiteľstve.

Liberáli s hajlujúcim kandidátom

V bratislavskej mestskej časti Ružinov spojili sily v kampani štyria nezávislí kandidáti. Na prvý pohľad je to divoká zostava.

Voličov spolu presviedčajú Martin Chren (bývalý člen SaS, ktorý stranu opustil a dnes je politikom strany Skok), Monika Kozelová (ktorá za SaS kandidovala v parlamentných voľbách), Maroš Mačuha, niekdajší predseda Bratislavského okrašľovacieho spolku a moderátor IN TV prepojenej s postavami z dezinformačných médií, a Martin Patoprstý, vlani kandidát SNS. 

Martin Patoprstý, Monika Kozelová a Martin Chren kampaňujú do župných volieb. Zdroj – FB

Patoprstý sa stal známy tým, že ho SNS vyškrtla z parlamentnej kandidátky po tom, čo sa objavila jeho fotka z mladosti, kde s partiou hajluje vo vani. Patoprstý mal údajne blízko k futbalovým chuligánom bratislavského Slovana.

„Nejdem obhajovať žiadne fotky spred desiatich rokov, pretože viem, že aj keď Martin nikdy nikomu neublížil, na niektoré veci zo svojej sídliskovej mladosti sám nie je hrdý,“ vysvetľuje Martin Chren.

„No môžem povedať jedno – a hovorím to ako presvedčený antifašista, ktorý by nikdy nespolupracoval so žiadnymi extrémistami: Martin nie je žiaden nácek ani nič podobné.“

Chren vraví, že Patoprstého spoznal pred dvomi rokmi a podľa neho za ten čas urobil pre svoju štvrť viac než niektorí iní za desať. „Je ľahké človeka odsúdiť, no Martin si podľa môjho súdu, skúseností a aj názorov ľudí, ktorí ho poznajú, zaslúži druhú šancu, pretože nie je žiadnym extrémistom.“

Patoprstý hovorí, že s Chrenom a ďalšími nezávislými kandidátmi sa v rámci komunálnej politiky zblížili počas debaty o výstavbe nájomných bytov na Astronomickej ulici v Ružinove, proti ktorej spolu vystupovali. „Odvtedy sme si sadli a začali sme riešiť nejaké spoločné témy,“ povedal.

Kandidatúru za SNS aj škandál okolo známej fotky z vane považuje za uzatvorenú kapitolu svojho života. „To, čo dnes predvádzajú národniari, mi nie je blízke ani sympatické. Stále mám vlastenecké cítenie, ale v komunálnej politike na tom až tak nezáleží. Tam si musíme sadnúť s každými naprieč politickým spektrom a riešiť praktické veci.“

Nezávislí straníci a exstraníci

Zaujímavým momentom kampane je aj fakt, že známy bratislavský politik a bývalý štátny tajomník Chren kandiduje formálne ako nezávislý, aj keď jeho strana Skok ide do župných volieb v koalícii so Smerom, s Mostom či so Zelenými.

„Pri práci v prospech Ružinova sú značky strán takmer nepodstatné. Z viacerých straníckych koalícií v týchto voľbách mám dojem, že slúžia najmä ako účelový výťah pre ľudí, ktorých mená roky nebolo počuť, a teraz preto dúfajú, že budú zvolení len vďaka logu strany za menom,“ vysvetľuje Chren.

„Kandidovať ako nezávislý, len pod vlastným menom, preto dnes považujem za jediné férové rozhodnutie. Slušne som odmietol všetky ponuky kandidovať inak a zozbieral stovky podpisov, ktoré nezávislý kandidát potrebuje.“

Nezávislých je podľa letákov a bilbordov v bratislavskej kampani veľa. Viacerí z nich už majú so stranami skúsenosti, neraz bohaté. Ako nezávislí vystupujú často politici zničenej SDKÚ, od Michala Radosu v Petržalke (ktorý už stihol pôsobiť aj v Sieti) po Pavla Galamboša v Novom Meste.

Bilbord Petry Demkovej. Zdroj – FB Petry Demkovej

Obdivovateľka Putina kandiduje so Šebejom

Bez straníckej knižky kandiduje do bratislavského župného zastupiteľstva aj Petra Demková, poslanecká asistentka Martiny Šimkovičovej (nezaradená, zvolili ju za hnutie Sme rodina). Šimkovičová dnes často hlasuje za vládne návrhy a zároveň hovorí o svojej blízkosti k Marianovi Kotlebovi.

Demková vystupuje ako kandidátka širokej koalície Smeru, Zelených, Skoku, Mosta-Híd, SDKÚ a Starostov. Známa sa stala najmä svojimi názormi na Facebooku. Obdivuje Putina, kritizuje USA a sama rada spriada ničím nepodložené konšpirácie.

Keď napríklad na sídlo festivalu Pohoda niekto nasprejoval nápis Jude raus, prišla s tvrdením, že to urobil riaditeľ festivalu Michal Kaščák alebo „nejaký správny zväzáčik, čo vie, čo treba“.

Dôvodom takéhoto činu bolo podľa nej vyvolať dojem, že Slovensko je fašistické. „Treba mať bič na Slováka, aby si náhodou na chvíľu nemyslel, že niečím a niekým je… okrem toho na to, aby sa sypali grantíky na boj s fašizmom z EÚ a od Sorosa, predsa najprv poriadny fašizmus musí byť,“ napísala v diskusii na facebookovej stránke Denníka N.

Demková tvrdí, že v župnom zastupiteľstve sa chce venovať komunálnym témam. „Som úplne obyčajný človek, ktorý ráno a poobede cestuje v zápchach, dôverne poznám kolabujúcu dopravu v celom regióne, som matkou, ktorej záleží na dobrom vzdelaní pre svoje dieťa, mám blízko k ľuďom a vždy som ochraňovala slabších,“ opisuje.

„Vzhľadom na to, že roky plynú a pre ľudí sa neurobilo nič, čo by zlepšilo kvalitu ich života, rozhodla som sa kandidovať v rámci komunálnej politiky, ktorá nie je o Rusku alebo Amerike, ale o bežných problémoch ľudí a riešeniach, ktoré nám pomôžu zlepšiť a uľahčiť život.“

Poslankyňa Martina Šimkovičová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Demková sa ocitla na kandidátke koalície, za ktorú kandiduje aj poslanec Mosta-Híd František Šebej. „ To je príšerné, hrozný faul. Neviem, čo s tým mám robiť,“ povedal portálu Aktuality.sk, ktorý si jej kandidatúru všimol tiež.

Poslanecká asistentka, ktorá berie plat niečo vyše 2-tisíc eur mesačne, sa chce na župe venovať seniorom aj rodinám v núdzi. „Ako absolventka Evanjelickej bohosloveckej fakulty som vždy mala blízko k ľuďom, celý život sa stávam náhodným ‚psychoterapeutom‘ často cudzích ľudí.“

Čarnogurský volí komunistu

Jedným z najuletenejších momentov bratislavskej župnej kampane je podpora bývalého disidenta, organizátora Sviečkovej manifestácie a väzňa komunistického režimu Jána Čarnogurského pre kandidáta komunistov na predsedu VÚC, Jalala Suleimana.

„Budem ho voliť z osobných dôvodov,“ vysvetľuje Čarnogurský vo videu, kde ani raz nespomenie, že Suleiman kandiduje za komunistov a je podpredsedom Komunistickej strany Slovenska.

„Jalal Suleiman prišiel na Slovensko pred tromi desaťročiami zo Sýrie, je sýrskym kresťanom, vie, čo je to prenasledovanie kresťanov na Blízkom východe. Tu sa usadil, našiel si na Slovensku novú vlasť a obohacuje slovenskú kultúru o svoje vzdelanie. A zároveň sem prináša priame poznatky o tom, čo sa deje na Blízkom východe.“

Video: Čarnogurský volí komunistu

Treba povedať, že Čarnogurského verejná podpora komunistovi dnes už šokuje menej. Bývalý predseda KDH sa s priaznivcami krajnej ľavice stretáva často na svojich protestoch proti NATO, kde vlajky s kosákom a kladivom vidieť pomerne často.

Prebehlíci a veční kandidáti

Špeciálnou kapitolou bratislavských župných volieb sú kandidáti, ktorí sú v regionálnej politike už roky – a za ten čas vystriedali množstvo strán. Zo všetkých vyčnieva petržalský starosta Vladimír Bajan.

Bajan do krajského zastupiteľstva kandiduje s podporou koalície Smeru, Skoku, Mosta-Híd, Zelených, SDKÚ a Starostov. Za svoju politickú kariéru vystriedal pomaly toľko strán, koľko ich je v tejto širokej koalícii.

Za HZDS začiatkom 90. rokov oznamoval redakcii denníka Smena odvolanie šéfredaktora Karola Ježíka (na protest proti tomuto zásahu vládnej moci vznikol denník SME), neskôr z hnutia odišiel a zakladal Alternatívu politického realizmu, ktorá sa včlenila do Demokratickej únie.

Spolu s DÚ Bajan pristál najprv v Slovenskej demokratickej koalícii (neskôr SDKÚ), aby sa stal v roku 2005 županom, ktorého podporoval Smer.

Vladimír Bajan. Foto – TASR

Podobných príkladov sa dá nájsť v župnej politike veľa. Aj dnes nezávislý kandidát na krajského poslanca, spevák Marián Greksa, vystriedal dosť strán. V roku 2006 kandidoval za koalíciu Slobodného fóra, HZDS a SNS, neskôr sa stal členom SaS, z ktorej odišiel do združenia Liberálna dohoda, ktoré sa nakrátko spojilo s hnutím Nova.

Menenie straníckych tričiek prebieha v kraji niekedy tak rýchlo, že si to nevšimnú ani špičky jednotlivých strán. Malá kuriozita zo skladania pravicovej koalície v Bratislave: KDH s OĽaNO špeciálne dlho zápasili o jedno miesto v obvode Podunajské Biskupice. Obe strany ho v rámci pravicovej koalície chceli pre seba.

Nakoniec vysvitlo, že strany o toto miesto zápasia pre toho istého človeka, Mikuláša Krippela. Dlhoročný člen KDH sa rozhodol hnutie opustiť a prejsť do OĽaNO, len to ešte neoznámil krajskému šéfovi KDH Dušanovi Pekárovi, ktorý mu teda vybavoval post na spoločnej župnej kandidátke zbytočne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie