Denník N

Pôrodníci a vedenie nemocnice kritizujú film o pôrodoch: Nezakladá sa na realite

Foto - Before I met you, Denník N - Tomáš Benedikovič
Foto – Before I met you, Denník N – Tomáš Benedikovič

Film Medzi nami o pôrodoch v bratislavských pôrodniciach prirovnávajú lekári k hororom Blair Witch a Hostel. Dokument sa podľa nich zameral len na negatívne veci a nie je objektívny.

Dva dni po premiére filmu Medzi nami o neutešených podmienkach v bratislavských pôrodniciach Univerzitná nemocnica v Bratislave vyhlásila, že dokument sa nezakladá na realite a je vysoko neobjektívny. Vyhlásil to riaditeľ nemocnice Juraj Kovács.

„Vnímame to ako podvod, podraz a cítime sa podvedení takouto prezentáciou filmu,“ povedal Igor Rusňák, ktorý je prednosta na klinike na bratislavských Kramároch. Tam sa odohráva veľká časť filmu, režisérka Zuzana Límova však trávila čas so štábom aj v pôrodniciach na Antolskej či v Ružinove.

Vedenie nemocnice a pôrodníckych kliník prirovnáva dokument k hraným filmom, ako je Blair Witch, Hostel či Melanchólia – teda hororom, respektíve pochmúrnemu apokalyptickému artovému filmu.

Riaditeľ nemocnice na tlačovej konferencii obhajoval lekárov a zdravotníkov. „Robia svoju prácu profesionálne a radi,“ povedal Kovács.

Šéf Univerzitnej nemocnice Juraj Kovács. foto N – Tomáš Benedikovič

Medicínsky riaditeľ Tomáš Heger označil film za očierňujúci. „Po zhliadnutí dokumentu som ostal zaskočený,“ povedal. Hegera znepokojuje, že mamičky môžu mať pocit, že situácia v nemocnici je taká, ako ju ukazuje film. Ročne sa v Univerzitnej nemocnici narodí 7-tisíc detí.

Jozef Záhumenský, ktorý je prednosta pôrodnice v Ružinove, zasa film považuje za najhorší spôsob, ako otvoriť diskusiu o pôrodníctve.

Autorský tím dokumentu v reakcii odmietol, že by ich film bol tendenčný. „Je odrazom reality, ako sme ju ako autorský tím zaznamenali.“

Lekár dostal výpoveď

Dôsledkom nakrútenia filmu je aj to, že lekár Martin Holán, ktorý v ňom vystupuje, už v nemocnici na Kramároch nepracuje. Lekár v dokumente hovorí, že žene dal facku.

„Bola úplne hysterická, vôbec nepočúvala, čo som jej hovoril, a vôbec netlačila. Ale zas odtiaľ, potiaľ. Keď sa vám má to dieťa podusiť v pôrodných cestách, tak tam sa už sranda končí. Tam som si povedal, že bude lepšie brachiálne dorozumievanie s tou rodičkou,“ povedal lekár na kameru.

„Čo to je brachiálne?“ pýta sa režisérka filmu Zuzana Límová.

„Ručné,“ odpovedá lekár.

„Teda fackou?“ pridáva sa lekárova sestrička.

„Fackou,“ prisvedčil s úsmevom lekár.

Lekár sa takto podľa vedenia nemocnice ani kliniky správať nemôže. Vedúci pôrodníckych kliník tvrdia, že nevedia o tom, že by niekto fackoval rodičky.

„Fackujúci lekár, to nemôže byť. Maximálne môžeme zvýšiť hlas,“ povedal Miroslav Borovský, ktorý je hlavný odborník na pôrodníctvo ministerstva zdravotníctva. Ale nepočul, že by sa niečo také dialo.

Prednosta Rusňák z Kramárov dal lekárovi výpoveď. Film videl už začiatkom roku, výpoveď prišla až teraz. „Nie som si vedomý, že by niekto niekoho fackoval. Nedostal som žiadnu sťažnosť,“ povedal. Prepustenie pôrodníka vysvetlil tým, že sa tieto informácie dostali do médií a „vyvolávalo to paniku, že na Kramároch fackujú ženy“. Výpoveď tak dostal pre poškodenie mena nemocnice.

Nemocnica kritizuje, že Límová, ktorá sa tri mesiace mohla voľne pohybovať so štábom v troch pôrodniciach, si vybrala len negatívne skúsenosti a výpovede. Borovský riadi pôrodnicu na Antolskej. „Hovorila so všetkými, aj so mnou, ale od nás sa tam dostala len chodba. A k tej nemám čo povedať,“ povedal Borovský o dokumente dlhom 67 minút.

Takto to nie je

Riaditeľ nemocnice Kovács uznáva, že treba zlepšiť komunikáciu zdravotníkov a rodiacich žien. Na druhej strane kritizoval, že film ukazuje nereálne situácie.

„Neexistuje, aby sa u nás v pôrodnici pohybovala rodička bez dozoru lekára, asistentky, ako z cvokhauzu,“ povedal razantne prednosta z Kramárov Rusňák. Režisérka Límová rodila práve na Kramároch, pripomenul. Podľa prednostu prišla za ním so scenárom, kde chcela ukázať najkrajšie momenty v živote ženy. „Bol plný optimizmu,“ povedal Rusňák.

Prednosta žiadal, aby Límová film upravila. Napríklad nechcel, aby bolo vo filme vidieť v odraze skrinky priamo pôrod a pohlavie rodičky, ktorá sa dá identifikovať.

„Videli ste film o doktorovi, ktorý facká rodičky, troch smutných, depresívne ladených matkách, ktoré vypovedajú, aké to bolo hrozné, neosobné a strašidelné,“ povedal Rusňák. Film je podľa neho o Límovej a jej skúsenosti.

„Mrzí ma, že nebol daný reálny obraz kliniky, na ktorú sme hrdí,“ dodal.

Kritika Rady Európy

Režisérka Límová film nakrútila, pretože chcela po svojej skúsenosti zachytiť atmosféru, v akej sa rodia deti v bratislavských pôrodniciach. „V našich pôrodniciach sa radosti materstva môžu ľahko premeniť v opak. Izolované od blízkych sa ženy potýkajú s prísnym režimom, osamelosťou a ťažko pochopiteľnými praktikami,“ hovorila ešte pred uvedením filmu.

Autorský tím dokumentu vedeniu Univerzitnej nemocnice po tlačovke kritickej k ich filmu pripomenul, že na porušovanie ľudských práv žien pri pôrodoch vlani upozornil aj Komisár Rady Európy pre ľudské práva, ktorý vo viacerých prípadoch osobitne menoval aj Slovensko.

„Našou ambíciou bolo vyvolať verejnú diskusiu, ktorá by viedla k pozitívnym systémovým zmenám. To, aby sa tieto zmeny aplikovali do praxe, je úlohou kompetentných. Nemocnica má svojich odborníkov, ktorí by mali odpovedať na otázky týkajúce sa pôrodníctva na základe dát, nie domnienok a listov od rodičiek. My sme svoj mediálny priestor využili a využívame, ako autorský tím sa môžeme vyjadrovať len k otázkam týkajúcim sa filmu, nie k odborným medicínskym otázkam.“

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru) pre TASR povedal, že väčšina zdravotnej starostlivosti a ľudského prístupu je v pôrodniciach dobrá. Zároveň zopakoval, že momenty, ktoré videl vo filme Medzi nami nie sú dôstojným správaním sa k rodičkám.

„Zároveň nemožno všetkých hádzať do jedného koša, pretože mnoho lekárov si svoju prácu robí dobre a majú veľmi dobrý prístup k pacientom spolu so sestrami, preto by som nechcel, aby sme rezignovali na slušnosť a ľudské správanie,“ povedal Drucker. Film od Límovej ako kritiku neznevažuje. Trvá na tom, že niektoré zverejnené momenty by sa nemali stávať.

Drucker je otcom dvoch detí a bol pri oboch pôrodoch. Jeho manželka rodila v UNB. „A mal som pozitívny ohlas z toho, aký prístup bol vo vzťahu k mojej manželke aj k ostatným ľuďom, ktorí boli pri pôrodoch.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pôrody

Slovensko

Teraz najčítanejšie