Denník N

Nástenka usvedčila aj Fica

Robert Fico s Igorom Štefanovom v marci 2010. Foto – TASR
Robert Fico s Igorom Štefanovom v marci 2010. Foto – TASR

Odsúdenie dvoch exministrov je veľká vec, ale nástenka je napriek tomu symbolom Ficovej nespravodlivosti.

Sedeli sme v redakcii a sledovali tlačovku ministra výstavby Mariana Janušeka. Ešte neboli live prenosy na Facebooku a v kancelárii mi hrala TA3.

Minister sa tváril, že tender za 120 miliónov eur je úplne v poriadku.

Mobily už boli, a tak sme kolegyni poslali jednoduchú správu, aby skúsila nájsť tú nástenku, na ktorej mal byť oznam o súťaži. Po chvíli hľadania ju objavila. Bola na chodbe za zavretými dverami.

Oznam tam nebol ani týždeň a dostať sa k nemu mohol len ten, kto vedel, že má hľadať. Teda ľudia vtedajšieho predsedu koaličnej SNS Jána Slotu.

Bez tejto historky by dnes veľmi pravdepodobne neodsúdili dvoch bývalých ministrov Janušeka a Igora Štefanova na dlhé roky väzenia. Veľmi pravdepodobne by celá kauza zapadla ako desiatky ďalších. Nástenka sa však stala symbolom. Dnes si už málokto spomína, o čo presne v kauze išlo, ale na nástenku sa nezabudlo ani po desiatich rokoch.

O tendri na ministerstve výstavby písali médiá už mesiac pred Janušekovou tlačovkou. Išlo o veľa peňazí, v tom čase to bola najväčšia kauza prvej Ficovej vlády a boli v nej ľudia, ktorí sa Jána Slotu dotýkali až príliš tesno. Bez toho, že by sa z nej stal „nástenkový tender“, by však bola pravdepodobne prekrytá ďalšou kauzou, lebo Slota, Mečiar a Fico vtedy robili kauzu za kauzou.

Dnešné rozhodnutie súdu je veľká vec. Nielen preto, že Janušek a Štefanov sú prví ministri, ktorí by mali ísť do väzenia. Vďaka nástenke dnes vieme celkom dobre opísať Ficov spôsob vládnutia. A aj to, prečo nie je rozsudok dôvodom na oslavu.

Robert Fico dlhé mesiace Janušeka so Štefanovom bránil. Útočil na novinárov a opozíciu, že si vymýšľajú, a obviňoval ich, že robia protivládnu politiku. Minimálne v momente, keď sme našli skrytú nástenku, mu muselo byť jasné, že to je škandál. Odvolal Janušeka, ale nahradil ho Štefanovom, ktorý mal tender na ministerstve priamo na starosti. Takto sa nespráva premiér, ale spolupáchateľ.

Janušeka so Štefanovom by nikdy neodsúdili, keby v roku 2010 Fica nevystriedala Iveta Radičová. Potom už bolo ťažké zastaviť vyšetrovanie, ktoré sa začalo ešte za Fica, a hlavne: Slota už nebol vo vláde, a nie je v nej dodnes a už ani nebude.

Nástenka sa tak znovu stáva symbolom, tentoraz Ficovej nespravodlivosti. Všetci ostatní sú potrestateľní, ale on a jeho ľudia nie.

Rozhodnutie súdu je veľmi dôležité. Hovorí, že krádež, ktorú ľudia videli už pred desiatimi rokmi, je krádežou aj podľa štátu. Všetci vedia, že Janušek a Štefanov neboli hlavnými vinníkmi a spravodlivosť sa zatiaľ dostala len na prvé poschodie. Aj to je však lepšie, ako keby nás súdy presviedčali, že to spáchali úradníci.

Premiér Fico sa nezmenil. Aj dnes hovorí, že Bašternák je výmysel médií a protištátnej opozície. Aj dnes bráni ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Nástenka je však dôkaz, že by mali byť opatrní. Jedného dňa znovu nebude premiérom on a vyšetrovatelia, prokuratúra a súdy budú môcť normálne pracovať.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie