Denník N

Trestá za korupciu a je najsilnejší líder Číny od Mao Ce-tunga, Si Ťin-pching si aj tak ešte upevní moc

Devätnásty zjazd čínskej komunistickej strany. Foto – TASR/AP
Devätnásty zjazd čínskej komunistickej strany. Foto – TASR/AP

Čínsky prezident Si Ťin-pching na tohtoročnom zjazde komunistickej strany naznačí, ako si predstavuje ďalšiu päťročnicu ako globálny hráč.

V Pekingu sa v stredu začal dlhoočakávaný zjazd čínskej komunistickej strany. Význam straníckeho kongresu je obrovský nielen pre budúcnosť samotnej Číny, ale aj zvyšku sveta.

Čína je globálnym hráčom a patrí medzi najvýznamnejšie svetové veľmoci. Po príchode Donalda Trumpa do Bieleho domu sa navyše čoraz častejšie snaží prezentovať ako líder globalizovaného sveta.

Tentoraz je zjazd, ktorý sa namiesto volieb koná každých päť rokov, mimoriadne sledovaný aj preto, že sa čoraz hlasnejšie hovorí o tom, že čínsky prezident Si Ťin-pching si na ňom plánuje upevniť moc a disciplínu v strane.

Nástupca Veľkého kormidelníka?

Prezidenta už po piatich rokoch vo funkcii mnohí pozorovatelia považujú za najvýznamnejšieho čínskeho lídra od čias „Veľkého kormidelníka“ Mao Ce-tunga. V roku 2012 Si Ťin-pching nahradil na prezidentskom poste Chu Ťin-chaa. V strane v tom čase prebiehali mocenské boje, ničila ju korupcia a jej vedenie nebolo jednotné.

Si Ťin-pching sa preto počas svojej prvej päťročnice vo funkcii sústredil na to, aby sa zbavil korupcie medzi komunistickými funkcionármi a oslabil svojich možných konkurentov a ľudí, ktorí by mohli spochybňovať jeho politickú filozofiu.

Tento rok aj vďaka tomu pred delegátov predstúpil ako jeden z najsilnejších lídrov za niekoľko desaťročí. Si Ťin-pchingovi sa za päť rokov podarilo pokročiť v modernizácii a posilňovaní postavenia Číny vo svete, no krajina sa nepohla napríklad v oblasti ľudských práv.

Práve naopak, spoločnosť je stále kontrolovaná, médiá a internet cenzurované, mnohí disidenti sedia vo väzení. Si Ťin-pching tvrdo vládne strane aj celému štátu, moc sa centralizuje v jeho rukách.

Čínsky prezident v stredu naznačil, že na tom neplánuje nič meniť. Naopak, potvrdil, že Čína sa nebude uberať smerom západných liberálnych demokracií a nechce kopírovať politický systém iných štátov.

Čína ako svetový líder

Si Ťin-pching rečnil takmer tri a pol hodiny a predstavil svoju víziu, podľa ktorej by sa Čína do roku 2050 mala stať najdôležitejšou svetovou mocnosťou. Nazýva to čínskym snom, moderným socialistickým štátom, v ktorom budú fungovať súdy, biznis, životné prostredie sa nebude znečisťovať a stredná trieda sa bude rozširovať.

„Čínsky ľud bude šťastnejší a spokojnejší a čínsky národ bude mať pevnejšie a dôležitejšie miesto vo svete,“ povedal Si Ťin-pching o svojej vízii do roku 2050.

Prezident Číny zároveň odmietol „mentalitu z čias studenej vojny“ pri riešení globálnych kríz a znovu naznačil, že Čína chce byť lídrom pri riešení ceslosvetových problémov. Podľa Si Ťin-pchinga však nechce byť hegemónom a robiť to sama.

„Žiadny štát nemôže sám vyriešiť mnohé výzvy, ktorým ľudstvo čelí. A žiadny štát si nemôže dovoliť stiahnuť sa do izolácie,“ povedal čínsky prezident s jasným odkazom na ústup USA pod vedením Trumpa zo svetovej scény.

Si Ťin-pching vo svojom prejave zároveň vyhlásil, že od roku 2012 sa mu podarilo vyriešiť viacero dlhodobých a zložitých problémov. Na mysli mal najmä korupciu. Počas jeho vlády boli z korupcie obvinené tisíce úradníkov vrátane vysoko postavených funkcionárov komunistickej strany.

Tretia veľká éra

Kľúčovou otázkou zjazdu však je, či Si Ťin-pching urobí kroky, ktoré mu pomôžu, aby vo funkcii ostal aj po roku 2022. Britský denník Guardian píše, že súčasný čínsky prezident by tak mohol odštartovať tretiu veľkú éru v histórii krajiny.

Prvú symbolizuje najznámejší čínsky líder Mao Ce-tung, druhú veľký reformátor Teng Siao-pching, ktorý vládol Číne po smrti Veľkého kormidelníka a stál za tým, že Čína sa ekonomicky otvorila svetu. Do tejto spoločnosti by sa mohol zaradiť aj Si Ťin-pching. Dokázať by to mohol aj tým, že sa pridá k týmto dvom lídrom ako ideológ strany v dodatkoch k stanovám komunistickej strany.

Analytici upozorňujú aj na to, že jeho ambície môže naznačiť to, ako sa zachová k Wang Čchi-šanovi, jednému z najbližších spolupracovníkov. Politik, ktorý mu výrazne pomáhal v boji proti korupcii, má 69 rokov a podľa pravidiel strany by mal zo svojej funkcie pre svoj vek odísť. Niektorí odborníci si myslia, že Si Ťin-pching by mohol Wanga v stálom výbore politbyra ponechať a pripraviť si tak pozíciu na to, aby ho vek nevyradil z hry o päť rokov, keď bude mať 69 rokov on.

Ak by Wang v politbyre ostal, zároveň by to potvrdilo, že Si Ťin-pching má v strane naozaj obrovský vplyv a autoritu.

Magazín Time upozornil ešte na jeden dôležitý faktor, ktorý by mohol prezradiť, čo Si Ťin-pching plánuje. Raz za päť rokov sú do stáleho výboru politbyra zvolení aj dvaja relatívne mladí politici, s ktorými sa počíta ako budúcim prezidentom a premiérom. Ak by sa tento rok do výboru nedostala žiadna mladá tvár, bolo by to ďalším náznakom toho, že súčasný prezident uvažuje nad tretím obdobím.

Myslí si to aj David M. Lampton z Johns Hopkins School of Advanced International Studies. „19. zjazd komunistickej strany sa zrejme viac ako na prechod k druhému funkčnému obdobiu prezidenta bude podobať na korunováciu,“ povedal pre New York Times.

Ako prebieha zjazd čínskych komunistov?

Zjazd komunistickej strany sa koná každých 5 rokov, zúčastňujú sa na ňom delegáti z celej krajiny (tento rok 2287). Volia nový ústredný výbor strany, ktorý má okolo 200 členov. Výbor následne menuje najužšie vedenie – 25-členné politbyro a sedemčlenný stály výbor.

Prezident a generálny tajomník delegátom prednášajú správu o dianí za posledné roky a zároveň aj víziu na ďalšie päťročné obdobie. Delegáti môžu rozhodovať aj o schválení dodatkov stanov komunistickej strany.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie