Denník N

Droba: Zatiaľ by ma volila len štvrtina voličov SaS, viem sa rozprávať aj s ľuďmi Smeru

Juraj Droba. Foto N – Peter Kováč
Juraj Droba. Foto N – Peter Kováč

Kandidát pravicovej koalície na bratislavského župana Juraj Droba tvrdí, že ak presvedčí voličov SaS, aby prišli voliť, porazí Milana Ftáčnika.

Kandidát pravicových strán SaS, OĽaNO, SMK, Nova, OKS a Zmena zdola na bratislavského župana Juraj Droba v rozhovore hovorí aj:

  • o svojom vzťahu s Marianom Kočnerom;
  • či mu ublíži, keď ho odmietla podporiť KDH;
  • čo vraví na Sulíkove slová o jadre EÚ, utečencoch a prečo nekritizuje Rusko;
  • čo mu ukazujú prieskumy o jeho voličoch;
  • ako chce dotiahnuť veľké dopravné projekty, aj keď župan o všetkých nerozhoduje.

Na bilbordoch píšete, že ste spojili pravicu. Bude to pre tieto voľby v Bratislavskom kraji stačiť?

Trend je skôr proti politickým stranám v župnej a komunálnej politike, ale silná koalícia strán by mohla pomôcť k víťazstvu. Mať za sebou ľudí ako Gábor Grendel, Daniel Lipšic, Ondrej Dostál, Ján Budaj je pre mňa veľká vzpruha a prinesie mi to veľa hlasov.

Daniel Lipšic vystupuje vo vašej kampani?

Je bývalým predsedom strany Nova a samozrejme podporuje moju kandidatúru. Nie verejne, ale viem, že to robí.

Doteraz zverejnené prieskumy ukazujú silného Milana Ftáčnika a za ním viacerých stredne silných kandidátov. Vy podľa tých prieskumov možno neskončíte nielen druhý, ale možno ani tretí. Kde sa stala chyba?

Neobávam sa. V konečnom dôsledku to bude medzi Milanom Ftáčnikom a mnou. Pri 20-percentnej účasti sú prieskumy veľmi nepresné. Viem, že budem mať viac hlasov ako v prieskume, rovnako ako SaS mala v roku 2016 dvakrát toľko percent vo voľbách ako v prieskumoch. Otázka je, či sa nám podarí mobilizovať voličov a či to bude stačiť na porážku Ftáčnika.

Kandidovali ste už za mestského poslanca a dvakrát ste neuspeli. Bol to menší záber ako župa, prečo by to malo vyjsť teraz?

Dvakrát som skončil prvý pod čiarou. Poučil som sa, idem ďalej.

Z najsilnejšej štvorice kandidátov máte najmenej skúseností z komunálnej politiky. Prečo by ste mali byť lepší župan ako oni?

Je lepšie mať nadhľad. Väčšinu života som celkom úspešne pôsobil v komerčnej sfére. Naučil som sa pracovať s ľuďmi, s rozpočtom a riadením projektov. Ponúkam odborný tím strany SaS. Župan by mal byť dobrým dirigentom orchestra a na každú oblasť budem mať konkrétneho experta.

Pravicové strany zložili koalície na celom Slovensku a vy ako jediný z kandidátov nemáte podporu KDH. Ublíži vám to v Bratislave?

Určite nie. S predsedom KDH Hlinom mám 25 rokov trvajúci dobrý osobný vzťah. Vysvetlil mi dôvody, zároveň mi deklaroval, že KDH nepodporí žiadneho iného kandidáta, čím de facto podporuje mňa.

Jedným z dôvodov, prečo vás KDH nepodporuje, je zrejme aj vaša dlhodobá podpora dúhového pochodu. Boli ste aj na poslednom ročníku?

Vynechal som ho. Bol som vtedy so synom a v tíme sme sa tiež dohodli, že keďže župa nie je ani konzervatívna ani liberálna, tak sa v kampani budeme vyhýbať účasti na kontroverzných podujatiach. Dúhový pochod, akokoľvek je mierumilovný, je veľkou časťou Slovákov a Bratislavčanov vnímaný ako kontroverzný.

Župa nie je o liberalizme alebo konzervatizme, napriek tomu máte nálepku liberála.

A som na ňu hrdý.

Vo firme, ktorá bola za exkluzívnou vodkou vyvážanej do USA, ste boli s Eduardom Hegerom, dnešným poslancom OĽaNO, ktorý sa hlási ku konzervatívcom. Pomáha vám nejak s kampaňou a presviedča konzervatívnejšiu komunitu Bratislavského kraja?

Edo Heger je krstný otec môjho syna a jeden z mojich najbližších priateľov. Presne vie, aký je v skutočnosti Juraj Droba. Veľakrát sme si v živote vzájomne pomohli a mobilizuje svoje okolie, aby ho presvedčil, že môj liberalizmus by nemal prekážať a bol by som dobrý župan aj pre hlboko veriacich.

Predseda vašej strany Richard Sulík v posledných týždňoch na seba výrazne upriamuje pozornosť témou európskeho jadra, háda sa o tom s Robertom Ficom. Sulík hovorí, že by sme sa nemali hrnúť do jadra Únie. Ako sa na to pozeráte?

Pán Sulík často neprávom dostáva od médií psiu hlavu za svoje výroky. Keby si novinári dali námahu a prečítali, čo chce povedať, neobjavovalo by sa toľko hejtu z bratislavskej kaviarne na jeho adresu.

Máte rovnako ako Sulík strach aj z utečencov?

Nesúdim ľudí podľa farby pleti alebo vierovyznania, ale akí sú. Nemám z nich strach, ale som zásadne proti tomu, aby do Európy prichádzali státisíce nijako nepreverených utečencov bez riadneho azylového procesu.

Pán Sulík sa jasne vyhraňuje voči hlbšej integrácii a Angele Merkelovej, ale nepočuť od neho kritiku Ruska a sám to aj priznáva. Nie je to zvláštne?

Je. Členstvo v EÚ a NATO sú dve najlepšie veci, ktoré sa Slovensku stali.

Juraj Droba. Foto N – Peter Kováč.

Juraj Droba (46)

Zakladajúci člen SaS v roku 2013 odišiel zo strany so skupinou okolo Juraja Miškova, neskôr sa vrátil a dnes je poslancom strany. Je vyštudovaným učiteľom, pracoval v PR, v manažmente Eurotelu a bol aj pri úspechu exkluzívnej vodky Double Cross v USA. Dvakrát neúspešne kandidoval v komunálnych voľbách v Bratislave za poslanca. V župných voľbách ho podporujú SaS, OĽaNO, SMK, Nova, OKS a Zmena zdola.

Čo za tým vidíte, že Sulík nekritizuje Rusko a nevaruje pred ruskými hrozbami?

Richard má na geopolitiku skôr zjednodušený pohľad. Ak sa však bavíme o Rusku, Richard Sulík vždy jednoznačne povie, že štandardná západná demokracia je pre Slovensko jediná prijateľná cesta.

Zo strany SaS ste v roku 2013 odišli spolu so skupinou okolo Juraja Miškova a Jozefa Kollára. Bolo ťažké sa vrátiť?

Moje srdce zo SaS neodišlo nikdy. Bol som súčasťou partie Jozefa Kollára a keď ostatní zavelili, že v SaS nemá zmysel ostávať, tak som urobil skratové rozhodnutie a pridal som sa k ním. Veľmi skoro som to vyhodnotil ako chybné rozhodnutie. Potom sme si dali druhú šancu. S Richardom sme sa stretli na jeseň 2014, keď SaS mala preferencie okolo štyroch percent. Obaja sme vyložili karty na stôl a povedali si, že to má zmysel dať znova dokopy. Rok sme intenzívne makali a volebný výsledok SaS aj môj osobný boli veľmi dobrý.

V roku 2014 ešte predtým vás Republiková rada SaS odmietla vziať späť. Prijali vás až potom. Ako ste sa cítili, keď vás odmietli?

Nepodal som žiadnu prihlášku do SaS. Dostal som signál, že ma nechcú späť za člena, ale to rozhodnutie bolo vtedy zbytočné.

Zo skupiny odídencov z SaS sú dnes napokon až dvaja kandidáti na bratislavského župana – vy a Daniel Krajcer. Krajcer kritizuje ostatných kandidátov, len o vás sa vyjadruje s rešpektom. Kto z vás dvoch dopadne vo voľbách lepšie?

Počkajme na 5. 11.

Snáď chcete vyhrať.

Aj Daniel chce vyhrať.

Vy hovoríte, že máte za sebou pravicovú koalíciu.

Daniel má omnoho silnejšiu značku svojho mena. Ja mám nižšiu známosť značky Droba, ale mám za sebou silnú pravicovú koalíciu. Povedal som však, že chcem poraziť Ftáčnika a vyhrať tieto voľby.

Témou vašej kampane sa stal aj Marian Kočner. Rozumieme vášmu vysvetleniu, že vy ste od neho nekúpili apartmán na Donovaloch, kúpil ho váš kamarát a vy hovoríte, že ste na to požičali časť peňazí a nie úplne jasne ste to v minulosti komunikovali. To, čo nás naozaj zaujíma, je, aký je váš vzťah s Marianom Kočnerom.

Kúpa apartmánu sa odohrala v roku 2007, tri roky pred mojim vstupom do politiky. Stretol som sa s ním na Donovaloch raz, možno dvakrát. Nestretávam sa s ním, občas ho vidím v Bratislave. Naposledy možno pred piatimi rokmi na mestskom bále.

Ako blízko sa poznáte?

Vôbec sa blízko nepoznáme.

Tykáte si?

Áno. Ak ho poznáte, s ním sa nedá netykať si. On príde a začne vám tykať.

Keď Richard Sulík zakladal SaS, o svojich členoch sa radil aj s pánom Kočnerom. Boli ste pri tom? Pomáhali ste ich lustrovať?

Nie.

Kočner mal nejakú zvláštnu úlohu pri voľbe generálneho prokurátora, je blízkym známym Dobroslava Trnku. Zo zverejnenej komunikácie medzi Kočnerom a Sulíkom vyplýva, že od vás mal Sulík informáciu, že sa niekto pokúša kúpiť poslancov pri voľbe za 300-tisíc eur. Odkiaľ ste mali túto informáciu?

Započul som to z kuloárov v parlamente.

Takáto odpoveď nám nestačí.

Nemám lepšiu, naozaj. Bolo to niečo, čo som počul, tak som to posunul predsedovi.

Vedeli ste to od Kočnera?

Nie.

Počuli ste to medzi poslancami?

V parlamente, ani neviem od koho.

Ako vnímate dnes Mariana Kočnera a to, ako vystupuje v rôznych kauzách, napríklad Glance House alebo Čistý deň?

Už som o ňom povedal dosť. Poškodil SaS v roku 2012 a nemyslím si, že táto téma akokoľvek súvisí so župnou kampaňou.

Poznáte z tejto skupiny podnikateľov z Donoval ešte niekoho? Bašternáka, Počiatka?

Bašternáka som v živote nestretol. S Počiatkom sme mali niekoľko celkom príjemných rozhovorov vo fajčiarni parlamentu a stretol som ho niekoľkokrát aj na Donovaloch, kde som už ale asi päť rokov nebol.

V prospech Milana Ftáčnika sa vzdali už viacerí menej výrazní kandidáti. Vzdá sa niekto aj vo váš prospech?

S nikým som o tom nerokoval. Neočakávam to, ak by to spravil, poteší ma.

Prieskumy ukazujú, že veľké šance nemajú Ján Mrva a Jozef Uhler. Nezmenilo by to výrazne vaše šance?

Mojím cieľom je sústrediť sa najmä na voličov SaS, koaličných partnerov a koniec kampane.

Kúpili ste si podrobné dáta z prieskumu agentúry AKO. Čo z nich viete o svojich voličoch?

Zistili sme, že volič SaS kopíruje celoslovenský trend nízkej účasti. Ja sám mám ešte veľké rezervy u voličov SaS, mám tam teda veľký potenciál rásť.

To teda znamená, že zatiaľ ste ich veľmi neoslovili.

Hej. Znamená to, že sú laxní k voľbám.

Aký podiel voličov SaS teda oslovujete?

Oslovujeme 25 percent zo všetkých voličov SaS.

Čo vám z toho vychádza?

Musím zmobilizovať voličov SaS.

Viete, kto je druhá voľba vašich voličov, medzi kým sa rozhodujú, keď chcú dať hlas aj vám?

To je rozložené medzi všetkých protikandidátov. Môj potenciál u Frešových voličov je veľmi podobný ako u Kusého a Ftáčnikových voličov. To ma prekvapilo.

Čo si myslíte o návrhu developerov HB Reavis a J&T na štatút významnej investície, čo by znamenalo, že by pri veľkých projektoch na oboch brehoch Dunaja mali ľahšie a rýchlejšie povolenia?

Nemyslím si, že by to bolo šťastné. Deformuje to developerský trh. Navyše, stále sú u nás vo výhode veľké firmy oproti štátu. Som zástancom slobodného trhu, práve takéto zásahy trh deformujú.

Ako možný župan by ste mohli mať vplyv na dve zásadné dopravné riešenia, ktoré tam navrhujú. Čo hovoríte na novú električkovú trať okolo Eurovei a na lanovku z autobusovej stanice do Petržalky?

Nevidel som analýzu lanovky a jej prepravnú kapacitu. Každý prvok, ktorý ozvláštňuje destináciu, je pre mňa ako marketéra cestovného ruchu zaujímavý – ak to nepôsobí ako lacné kolotoče. Je utópia, aby lanovka pôsobila ako súčasť mestskej dopravy, ale ak bude vkusná, mohla by byť atrakciou.

Stojí to za to, vymeniť ju za štatút významnej investície?

Určite nie. Mala by to byť súkromná investícia, ktorá si zarobí sama na seba.

Čo by výrazne pomohlo bratislavskej doprave?

Hlavný problém je, že na ceste je veľa áut. Ľudia nemajú logickú alternatívu, rýchlejšiu alebo lacnejšiu. Cieľom je poskytnúť také dopravné služby, aby nemalo význam ísť autom. Na pozemkoch železníc by sme mali budovať záchytné parkoviská, kde by ľudia nechali auto, alebo pod prístreškom bicykel. A komfortne by sa do centra dostali vlakmi, prestúpili na MHD a grafikon spojov by na seba nadväzoval. Mne na srdci ležia aj cyklotrasy. A málokto hovorí o elektroskútroch, skútroch a motorkách, hľadal by som pre ne formy zvýhodnenia, prednosti v premávke, pretože neobsadzujú parkovacie miesta. Vo výsledku sa môže doprava v kraji zlepšiť.

V programe chcete podporiť aj predĺženie električkových trás až do Vajnor, Podunajských Biskupíc, Devínskej Novej Vsi a aj druhú etapu električky do Petržalky. Nie je to v kompetencii mesta?

Presne tak. Stavať to bude mesto. Podporujem to, nebudem zodpovedný za výstavbu. Z pozície župana tomu viem pomôcť.

Chcete stavať záchytné parkoviská na pozemkoch železníc. To je štátna firma. Ako presvedčíte vládu Smeru, aby pomohla županovi z SaS?

Stranícku nálepku budem musieť ako župan odložiť, županom by som bol pre všetkých voličov.

Pýtame sa, či o tom presvedčíte politikov Smeru.

Som optimista. Viem sa rozprávať aj s ľuďmi zo Smeru. Stretol som počas kampane aj viacerých starostov zo Smeru, sú zvolení opakovane a robia dobrú robotu pre dedinu alebo mestskú časť.

Čo robí Pavol Frešo tak zle, že by už nemal byť županom?

Jeho odkaz zjednoduším do slova cyklomost, osem rokov bol údržbár, ktorý nehľadel dôsledne na míňanie peňazí. Zlyhal vo viacerých kľúčových rozhodnutiach, ale hlavne už nemal energiu a tú župu už neriadil.

Teraz asi má energiu, keď zo všetkých kandidátov predstavil najväčší projekt dopravy zadarmo.

Musel ju v sebe nájsť, lebo toto je jeho posledná šanca v politike a verejnom živote. Prišiel s populistickým návrhom na úrovni Ficových vlakov zadarmo. Je to socializmus najhrubšieho zrna, ale potom ako navrhol Mitríka (za šéfa Národného kontrolného úradu, pozn. red.), som stratil akékoľvek ilúzie, že je pravičiar.

Frešo hovorí, že chce dopravou zdarma presvedčiť ľudí, aby si prehlásili trvalý pobyt. Ako chcete vy motivovať, aby mala župa viac peňazí?

Motivačnou kampaňou, veľmi dobrý spôsob je umiestňovanie detí do škôlky len pre rodičov s trvalým pobytom.

Sľubujete električky, obchvaty, cyklotrasy, kruháče. Kde na to zoberiete peniaze?

Viaceré z vecí v mojom programe sú v rozpočte už dnes. Ceny z obstarávaní by sa dali znížiť o 15 až 20 percent a predajom župného majetku. Župa vlastní niekoľko atraktívnych budov, kde nevidím dôvod, prečo by mali chátrať.

Ktoré?

Napríklad zavreté učilište v Záhorskej Bystrici, schátralá škôlka na Znievskej.

Nech už si o doprave zadarmo myslíme čokoľvek, Frešo jediný prišiel s veľkou témou. Všetci ostatní majú mnoho malých sľubov, v ktorých sa ťažko vyznať. Aké významné projekty vy ukončíte ako župan?

Bude stanica Filiálka, predĺžené niektoré električkové trasy, urobená aspoň projektová dokumentácia severného obchvatu Senca, budem intenzívne rokovať o dvoch diaľničných križovatkách v Malackách, budem spolupracovať s primátorom Pezinka aj so Slovenskou správou ciest na ďalšom pokračovaní prác na obchvate Pezinka. Budem mať sociálne služby a stredné školy s vyššími platmi zamestnancov. Budem vážne rozmýšľať nad výstavbou športoviska na konci Petržalky.

Na Filiálku a električky nemáte ako župan žiaden dosah.

Problém dopravy je, že osobné vzťahy primátora a župana sú na bode mrazu a župa s mestom nekomunikuje. Hneď po zvolení spojím magistrát, župu a železnice a dohodneme si na päť rokov akčný plán, čo vieme spolu spraviť v doprave. Nepatrí to pod župu, ale župan má koordinovať.

Tvrdíte, že keď vás zvolia za župana, odídete z parlamentu. Prečo?

Bolo by to nečestné voči voličom, neviem si predstaviť, ako by sa dali skĺbiť parlamentné povinnosti s vedením župy.

Prečo teda nezostanete v parlamente?

Je mi bližšie robiť župana, vždy som radšej do ruky dostal úlohu, rozpočet, ľudí, riadil to a potom prevzal zodpovednosť za výsledok. V opozičnom parlamente sa veľmi ťažko dajú vyprodukovať konkrétne výsledky.

Koho podporí Smer v župných voľbách? Objavujú sa mená Ftáčnik, Krajcer, Frešo.

Myslím, že Martin Glváč mal veľký problém vysvetliť svojim okresným predsedom Dana Krajcera.

Viete o tom, že by ho Glváč zvažoval?

Mám informácie, že prebehli nejaké rokovania, kde toto bola jedna z alternatív. Veď Smer je súčasťou koalície Smer, Most-Híd, Skok a Strany zelených na župných poslancov. Logicky mi z toho vyplýva, že asi budú mať aj svojho kandidáta na župana. Krajcer však bol pre Smer nevysvetliteľný. S podporou doteraz vždy smeráckeho Ftáčnika údajne vznikol nejaký problém.

Prekvapila by vás podpora Smeru pre Freša?

Ani nie.

Mnohí voliči vás vôbec nepoznajú. Aká je vaša minulosť?

Už v roku 1990 som ako 19-ročný mal licenciu na turistického sprievodcu, počas štúdií som sa živil sprevádzaním cudzincov po Bratislave a Slovensku.

Ako to bolo s firmou, ktorá začala vyvážať exkluzívnu vodku Double Cross do Ameriky?

V roku 1994 som sa zoznámil so zamestnancom konzulátu americkej ambasády. Skamarátili sme sa. V roku 2004 mi zavolal, že má skupinu investorov, ktorá má záujem vyrábať exkluzívnu vodku vo východnej Európe. Pomáhal som im vybrať vhodného dodávateľa a založiť firmu na Slovensku a v roku 2008 už išli prvé fľaše z výrobnej linky v Starej Ľubovni. Firma dodnes funguje a ročne zo Slovenska vyvezie tovar v hodnote viac ako 4 milióny eur.

Čo ešte významné ste robili?

V roku 1996 som založil PR agentúru Omnipublic, po dvoch rokoch sa vypracovala na jednotku na trhu, v roku 2002 som predal svoj podiel. Robili sme PR pre veľké korporácie, boli to zlaté časy, keď sa platili mesačné paušály. A potom som nastúpil do Eurotelu.

Čo bola vaša úloha v predstavenstve Telekomu?

Mal som na starosti divíziu vonkajších vzťahov, čo je v praxi kontakt so štátnou správou, interná a externá komunikácia, spoločenská zodpovednosť firiem a firemné podujatia. Rozbehol som spoluprácu nepočujúcich s firmou Eurotel. Telekom dnes robí grantové programy pre podnikanie nepočujúcich. Ešte aj osem rokov po odchode z firmy to pokračuje.

Vaša firma Droba & Partners od roku 2009 radila ministerstvu zdravotníctva pod vedením Richarda Rašiho zo Smeru, robila externé PR konzultácie. Čo ste robili?

Opravím vás. Firma Droba & Partners poskytovala služby firme SK Media a tá mala zákazku na ministerstve zdravotníctva. Neradili sme Rašimu, ja som dodával veci pre SK Mediu a tá najčastejšie komunikovala s komunikačným oddelením ministerstva. Stretnutia s ministrom boli ojedinelé.

Čo ste im teda radili?

Štandardné komunikačné služby, vypracovávall som mediálne analýzy. Zadanie pre SK Mediu bolo sfunkčniť komunikačné oddelenie.

Nie je dôvod sa hrať na skrývačku a vysvetľovať to. Normálne ste pomáhali komunikovať ministrovi Smeru, hoci cez inú firmu.

Pomáhal som komunikovať inštitúcii. Robili sa tam aj osvetové kampane, liekové kampane, preventívne kampane. Skončil som v momente, ako som súhlasil, že budem na kandidátke SaS.

V akom stave je zdravotníctvo po tom, ako ho má pod sebou už desať rokov Smer?

Vo veľmi zlom. Mám veľké očakávania od Tomáša Druckera, ktorý má povesť dobrého manažéra. Zdravotníctvo potrebuje Viktora Čističa, tak, ako ho potrebuje školstvo a justícia.

Čo by ste teraz poradili Druckerovi?

Nie som expert na zdravotníctvo, ale nech zastaví tie kohútiky, ktorými peniaze odtekajú kade-tade.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie