Denník N

Rodičia platia na škôlku a ich peniaze idú developerovi, satelitu pri Bratislave hrozí štrajk učiteľov

Čierna Voda rastie. foto - tasr
Čierna Voda rastie. foto – tasr

Škôlka v Chorvátskom Grobe nemá na výplaty učiteľov, starosta dáva peniaze developerovi. Materská škola, družina a jedáleň môžu byť v novembri zatvorené.

Je to azda najznámejší satelit pri Bratislave. Chorvátsky Grob a najmä jeho časť Čierna Voda sa každým rokom výrazne rozrastajú, pribúdajú stále nové domy a dedina na to nestíha reagovať. Chýbajú školy, škôlky, služby.

Cestu lemujú domy a tabule s ponukou na bývanie. Na umelom sídlisku sú v podstate vybudované len domy a byty bez námestia alebo občianskej vybavenosti. Chorvátsky Grob narástol z dedinky s 1200 obyvateľmi na veľkú obec s vyše sedemtisíc ľuďmi (hoci oficálne ich je prihlásených omnoho menej) a nikto nie je schopný povedať, koľko tam naozaj žije obyvateľov. Predpovede hovoria, že o dvadsať rokov ich môže byť až vyše 60-tisíc.

Len v oblasti Čierna Voda žije zhruba 1600 školopovinných detí. V tejto časti nie je škôlka a svoju škôlku nemajú. Musia tak dochádzať do Chorvátskeho Grobu, kde je len jedna štátna škola a škôlka. A okrem toho ešte tri súkromné škôlky, ktoré si pre vysoké školné nemôžu všetci rodičia dovoliť. Riešia to aj tak, že deti nahlasujú do škôl v Bratislave.

Na porovnanie, neďaleká o niečo menšia Ivanka pri Dunaji má tri škôlky, ktoré zriaďuje obec, dve súkromné a jednu cirkevnú.

Peniaze od rodičov sa nevracajú

Do štátnej základnej školy so škôlkou v Chorvátskom Grobe chodí spolu 421 detí. Väčšina z rozrastajúcej sa Čiernej Vody.

Riaditeľka školy vysvetľuje, že škole chodia peniaze od štátu prostredníctvom podielovej dane určenej pre obec,  škôlku, jedáleň a družinu už musí platiť starosta z obecnej kasy.

Na škôlku prispievajú aj rodičia každý mesiac 60 eur, na školský klub 16 eur a na stravu denne 1,50 eura. Tieto peniaze však podľa zákona musí škola poslať na účet obce a tá naspäť pošle peniaze riaditeľovi.

Od začiatku roka 2017 poslala riaditeľka školy Daniela Leštinská 92-tisíc eur vyzbieraných od rodičov na účet obce. Z nich sa im naspäť vrátilo doteraz len zhruba 8,5-tisíca eur.

Starosta Chorvátskeho Grobu Radovan Benčík (nezávislý) zvyšných 83-tisíc eur posiela developerovi, ktorý stavia novú školu. Učitelia a ďalší zamestnanci školy v októbri nedostali výplaty.

Riaditeľka Leštinská už začiatkom roka upozorňovala starostu Benčíka, že z rozpočtu dáva málo peňazí na škôlku. Spor vyvrcholil do toho, že poslanci prijali nové nariadenie, podľa ktorého má obec posielať 48-tisíc eur mesačne na chod škôlky, jedálne a družiny. Starosta riaditeľke odkázal, že im musí stačiť 30-tisíc, pretože viac nemá.

„Poslanci schválili škôlke viac peňazí, ale neuviedli, odkiaľ mám tie peniaze zobrať. Rozdávať peniaze vie hocijaká opica z cirkusu, ale nájsť na to zdroje nie je také jednoduché,” povedal Benčík.

Stavajú novú školu a škôlku a meškajú

Problémy s nafukovaním štvrte Čierna Voda sa starosta Benčík rozhodol riešiť vybudovaním novej školy a škôlky.

V roku 2016 uzatvoril zmluvu s firmou Neuschwendtner za vyše dva milióny eur. Škola a škôlka mali byť hotové v apríli tohto roka. V škôlke sa však stále neučí. Benčík sľubuje otvoriť škôlku v januári budúceho roka.

Miestna poslankyňa Vladimíra Vydrová (nezávislá) vraví, že starosta mohol vymôcť od firmy peniaze za meškajúcu stavbu. Namiesto toho peniaze určené učiteľom starej školy posiela dodávateľom, ktorí stále pracujú na novej budove.

Benčík priznal, že peniaze od rodičov posiela súkromníkovi. Musí to podľa neho robiť preto, lebo poslanci miestneho zastupiteľstva neschválili úver, ktorý chcel na investíciu zobrať.

Vydrová však Benčíkovi vyčíta, že zmluvu na výstavbu školy podpísal bez toho, aby poslancom ukázal podklady a bez finančného krytia. „Starosta sa bezhlavo pustil do nevýhodnej investície. Navyše, zazmluvnil veci bez verejného obstarávania, o ktorých sme dopredu nevedeli. Dopadlo to tak, že obec nemá na to, aby stavala novú školu a zároveň prevádzkovala starú. Doplatili na to len učitelia,” hovorí Vydrová.

Učitelia hrozia štrajkom

Poslanci miestneho zastupiteľstva spolu s riaditeľkou Leštinskou vyzývajú starostu Benčíka, aby podľa platného nariadenia poslal do 20. októbra škôlke 48 260 eur. Ak tak neurobí a učitelia nedostanú mzdy, sú odbory pripravené štrajkovať.

Zástupkyňa školských odborov a vychovávateľka Zuzana Javorková hovorí, že riaditeľke poslali výzvu na doplatenie meškajúcich výplat. V najhoršom prípade sa obrátia na súd. Keďže škola má svoju právnu subjektivitu, zodpovednosť nesie riaditeľka, nie starosta obce.

„Zamestnanci škôlky majú právo na vyjednávanie. Mnohé z nich sú ženy samoživiteľky, aj ony musia splácať úvery a z niečoho žiť. Veríme, že sa riaditeľka so starostom dohodne,“ hovorí Javorková. V opačnom prípade hrozí, že v novembri nenastúpi do škôlky žiaden zamestnanec.

Benčík sľúbil, že 20. októbra pošle škole 40-tisíc eur, a to má podľa neho vystačiť na výplaty zamestnancov. Riaditeľka Leštinská o tom oficiálne s Benčíkom ešte nehovorila.

V Čiernej Vode mali na jar problémy aj s podzemnou vodou. Po topení snehov pôdu zaplavilo. Foto – TASR

Polícia rozhodla, že skutok sa nestal

Vydrová poslala v júli ministerstvu školstva a vnútra sťažnosť na starostu za porušenie zákona a nariadenia obce. Ministerstvo školstva sľúbilo kontrolu.

Polícia vypočula Vydrovú aj Benčíka a prípad uzavrela s tým, že skutok sa nestal. Benčík podľa vyšetrovania neporušil zákon. Vydrová sa v októbri obrátila na okresnú prokuratúru.

Ďalším problémom obce je aj hlavný kontrolór. V lete si síce miestne zastupiteľstvo zvolilo nového, ale Benčík mu zatiaľ nepodpísal pracovnú zmluvu, takže nemôže pracovať. Obci tak nemá kto spraviť audit ani nemôže posúdiť, ako narába s verejnými peniazmi. Preto by si obec nemohla zobrať ani úver 500-tisíc eur, ktorý je podľa Benčíka jediným riešením.

Starosta o celej kauze hovorí ako o cielenej antikampani. Poslancov varoval, že zvažuje obrátiť sa na políciu za ohováranie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie