Denník N

Dankovi úradníci rokujú o špičkovej verzii stíhačky F-16, ktorú zatiaľ kúpil len Bahrajn

Lietadlá F-16 pochádzajú ešte zo 70. rokov a v súčasnosti sú zrejme najrozšírenejšími stíhačkami na svete. Vyrába ich firma Lockheed Martin, ktorá ich priebežne inovuje. Vizualizácia – Lockheed
Lietadlá F-16 pochádzajú ešte zo 70. rokov a v súčasnosti sú zrejme najrozšírenejšími stíhačkami na svete. Vyrába ich firma Lockheed Martin, ktorá ich priebežne inovuje. Vizualizácia – Lockheed

Američania potvrdili, že sa nechystajú Slovensku ponúknuť lietadlá zo second-handu, ale najmodernejšiu verziu slávnej F-16, nad ktorou už sú len „neviditeľné“ stíhačky F-35 a F-22.

Americká ambasáda poskytla prvé konkrétne informácie o tom, ako by vyzeral ich návrh na prezbrojenie slovenského letectva. Spojené štáty zvažujú, že slovenskému ministerstvu obrany ponúknu najnovší model stíhačky F-16.

Išlo by o verziu s označením „V“ so špičkovým radarom i elektronikou. Počítače v nej vychádzajú z technológií, ktoré Američania inštalujú aj do supermoderných „neviditeľných“ stíhačiek F-35.

„Slovenskému ministerstvu sme ponúkli nacenenie a informácie o dostupnosti lietadiel F-16, a to konkrétne verzie V Block 70/72,“ povedal Denníku N hovorca americkej ambasády Griffin Rozell.

Táto verzia umožňuje pilotovi napríklad rýchlejšie zamerať viac cieľov naraz a na väčšiu vzdialenosť. Potom na ne môže útočiť buď vlastnými zbraňami, alebo na ne naviesť rakety z pozemných stanovíšť či z bojových plavidiel.

Ide o jednu z kľúčových schopností pre bojiská 21. storočia. Od stíhačiek sa už totiž nevyžaduje, aby len útočili na ciele, ale aby sa v reálnom čase čo najtesnejšie koordinovali s ďalšími jednotkami, ktoré sú vo vzduchu, na zemi i na mori.

Pre bohatšie krajiny

Až doteraz nebolo isté, či sa Američania nechystajú ponúknuť len staršie repasované verzie stíhačiek F-16, ktoré pred tým vyradila niektorá zo zahraničných armád. Ambasáda však teraz potvrdila, že v hre je výroba úplne nových strojov v poslednej verzii „V“.

Oficiálnu ponuku zatiaľ Slovákom nepredložili, podľa hovorcu by k nej však mohlo dôjsť už čoskoro. „Spolu so slovenským ministerstvom obrany pracujeme na tom, aby sme predložili už aj formálnu ponuku, ktorá bude v súlade so slovenskými požiadavkami,“ dodal Rozell.

Video: Simulátor kokpitu
Zdroj: Jane’s by IHS Markit 

Výrobu poslednej verzie stíhačiek F-16 si doteraz objednalo len malé ostrovné a na ropu bohaté kráľovstvo Bahrajn v Perzskom zálive, u nás známe hlavne organizovaním veľkej ceny Formuly 1.

Okrem toho sa pre ne rozhodla ešte trojica ázijských krajín: Južná Kórea, Taiwan a Singapur. V ich prípade však nemá ísť o nové lietadlá, ale o modernizáciu staršej verzie, ktorú už majú vo výzbroji. Server Armádní noviny vo štvrtok upozornil, že najnovšie sa pre takýto krok rozhodlo aj Grécko.

O cene Američania verejne nehovoria. Ak by však slovenský kontrakt mal byť podobný obchodu s Bahrajnom, za predpokladaných štrnásť kusov by ministerstvo zaplatilo aspoň dve miliardy eur.

K tomu je potrebné pripočítať ešte ďalšie desiatky až stovky miliónov eur, ktoré by počas ďalších rokov stála údržba a prevádzka lietadiel.

Iniciatíva Dankových ľudí

Do akej miery je takýto obchod myslený vážne, vedia na ministerstve obrany. Rokovania s Američanmi môžu byť stále len taktickou hrou SNS, ktorá ovláda ministerstvo obrany (o možných motívoch sme písali pred dvomi týždňami).

Podľa zdrojov Denníka N to bolo práve súčasné vedenie ministerstva, kto kontaktoval Američanov, aby predložili svoj návrh. Pôvodne totiž aj americká ambasáda považovala za takmer hotovú vec, že si Slovensko podľa vzoru Česka prenajme švédske stíhačky Gripen.

O tomto variante začal v roku 2015 rokovať bývalý minister obrany Martin Glváč (Smer), ktorý krátko pred vlaňajšími voľbami hovoril, že hlavná časť kontraktu so Švédmi je už dohodnutá.

Keď ale neskôr prišlo nové vedenie ministerstva, ktoré dosadil predseda SNS Andrej Danko, Američania od nás dostali žiadosť o nacenenie stíhačiek F-16, ktoré sú priamym konkurentom Gripenu.

Generálny tajomník služobného úradu Ján Hoľko (v strede) je verejnosti takmer neznámy, v dôležitých veciach však na ministerstve rozhoduje on, a nie minister Peter Gajdoš (vpravo) Foto – MOSR

Dankovi nominanti už v posledných týždňoch hovoria novinárom, že majú vážnu alternatívu voči Gripenu a teda nie je dôvod s nimi podpísať kontrakt.

„Vláda nám uložila, aby sme rokovali aj s ďalšími vládami, než je švédska, či už európskymi, alebo proatlantickými,“ povedal minulý týždeň generálny tajomník služobného úradu Ján Hoľko, ktorý má pri rokovaniach o stíhačkách hlavné slovo.

Ľudia z vedenia ministerstva dokonca v neformálnych rozhovoroch tvrdia, že americká ponuka sa v súčasnosti dokáže vyrovnať švédskej.

Lietadlo inej (cenovej) galaxie

O tom, či to tak skutočne je, sa dá pochybovať. Hoci cena švédskej ponuky nie je známa, pravdepodobne sa pohybuje v lacnejších dimenziách, než je cena poslednej verzie lietadiel F-16.

Napríklad Thajsko si v roku 2007 objednalo dvanásť švédskych gripenov za necelých 800 miliónov eur. Ide o verziu C a D, ktorú má aj susedné Česko (od minulého roku už je na trhu aj modernejšia a zároveň drahšia verzia E).

Česi majú gripeny prenajaté na dvanásť rokov, čo ich ročne stojí okolo 50 miliónov eur. Slovenské ministerstvo takouto cestou ísť neplánuje. Hoľko tvrdí, že Švédi už prenájom stíhačiek neponúkajú, a tak zostáva len možnosť nákupu, ktorý by bol podstatne drahší. Švédi to zatiaľ nijako nekomentovali.

Okrem ceny je dôležité brať do úvahy aj náklady na prevádzku lietadiel, ktoré sú pri gripenoch nižšie. Podľa viacerých dostupných porovnaní vychádza letová hodina stíhačky Gripen o tisíce eur lacnejšie než letová hodina lietadla F-16 (napríklad tu alebo tu).

Česi si gripeny prenajímajú od roku 2005, za lízing štrnástich strojov v súčasnosti ročne platia 50 miliónov eur. Foto – Army.cz

Poriadne lietadlo

Ak by sa však Slovensko rozhodlo pre americký návrh, získalo by pokročilejší stroj, než majú Česi.

Gripen je považovaný za stíhačku pre chudobnejšie krajiny, ktoré si potrebujú hlavne postrážiť svoj vzdušný priestor, ale nemajú ambície zapájať sa do vojnových dobrodružstiev. S najnovšou verziou F-16 by Slovensko mohlo byť ambicióznejšie aj na medzinárodnom poli.

„Podporujeme Slovensko, aby získalo modernú stíhačku, schopnú spolupracovať s lietadlami NATO, ktorá zvýši schopnosti krajiny prispievať do kolektívnej bezpečnosti,“ uvádza hovorca americkej ambasády Griffin Rozell.

Prípadný nákup lietadiel F-16 by podľa ambasády prebiehal rovnako, ako prebiehal v roku 2015 nákup amerických vrtuľníkov Black Hawk. Formálne by šlo o dohodu medzi americkou a slovenskou vládou.

Slovensko by zároveň mohlo využiť vládny program Foreign Military Sales, ktorý umožňuje spojeneckým štátom USA nakupovať americké zbrane za rovnakých podmienok ako americká armáda.

„Tento spôsob obstarávania umožňuje partnerskému štátu získať americkú vojenskú techniku transparentným spôsobom a s rovnakými výhodami a zárukami, aké získava aj ministerstvo obrany USA,“ dodáva Rozell.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie