Denník N

Zdravotná klaunka: Keď vojdem do izby, nevidím chorobu, ale dieťa a jeho potenciál pre hravosť

Klauniáda zdravotných klaunov. Foto – Červený nos Clowndoctors
Klauniáda zdravotných klaunov. Foto – Červený nos Clowndoctors

Keď zdravotní klauni hrajú, vždy ide o improvizáciu. „Pri každej jednej postieľke, ku ktorej prídu, je to jedno veľké umelecké predstavenie,“ zhodnotila prácu zdravotných klaunov doktorka.

Martina bolo chudé a krehké deväťročné dievčatko bez vlasov, ktoré ležalo v posteli a slepo sa pozeralo do stropu.

Zdravotnému klaunovi Garymu Edwardsovi onkológ povedal, že pacientka je v posledných fázach choroby, zlyhávajú jej orgány a navštíviť ju bude asi zbytočné.

Edwards však vstúpil do izby a pískaním začal napodobovať pípanie malého vtáčika. Imaginárneho vtáčika vybral spod postele a Martiny sa opýtal, či by si ho chcela vypočuť. Usmiala sa a vyjadrila súhlas.

Obrat o 180 stupňov

Zdravotný klaun potom priložil dlane s „vtáčikom“ k Martininej uchu a naklonil sa k nej, aby lepšie počula pípanie. Malej pacientky sa opýtal, čo s ním má urobiť. Navrhol, aby ho vrátili späť pod posteľ, Martina súhlasila a zasmiala sa. Potom si Gary zobral ukulele a malej pacientke zahral na rozlúčku pieseň o vtáčikovi, ktorý býva pod jej posteľou.

O dva týždne neskôr, keď sa zdravotný klaun vrátil späť do nemocnice, stretol na chodbe toho istého onkológa, ktorý mu povedal: „Po vašej návšteve sa Martine zlepšil zdravotný stav – bol to obrat o 180 stupňov. Vrátil sa jej zrak a všetky ďalšie telesné funkcie a poslali sme ju domov.“

Zdravotný klaun Gary Edwards k tomu v knihe Malé zázraky: Príbehy zdravotných klaunov, odkiaľ tento príbeh pochádza, povedal: „Martina nezomrela. Je jednou z tých, ktorí sa z toho dostali. Poslali ju domov. Má šancu na dlhý a bohatý život. Do očí sa mi derú slzy. Viem, že lekári tomu hovoria spontánna remisia (prirodzený ústup symptómov, pozn. red.). Ale mne to skôr pripadá ako malý zázrak.“

Pätnásť rokov

Aj takéto príbehy píše život, či skôr zdravotní klauni. V roku 2003 spravil Gary Edwards na Slovensku vôbec prvú klauniádu, neskôr vyberal a školil prvých slovenských zdravotných klaunov.

V tomto období je to takmer 15 rokov, čo na Slovensku založili organizáciu Červený nos Clowndoctors. Združenie má v súčasnosti 58 profesionálnych klaunov, ktorí spravia mesačne okolo 200 návštev po nemocniciach na celom Slovensku.

„Keď vojdem na oddelenie, vždy viem, že ste tam, lebo sa ozýva smiech. Z izieb sa naozaj ozýva hurónsky smiech. V piatok som videla, ako brali dievčatko na operáciu, mala slzičky a spustené kútiky. Ale potom prišla sestrička Vygumovaná s obyčajným bublifukom a začala na ňu rozprávať. Hrali sa s bublifukom a tá malá sa začala usmievať,“ povedala Dagmar Divišová, vedúca sestra Kliniky detskej chirurgie Lekárskej fakulty UK a Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave, o zážitku malej pacientky so zdravotným klaunom.

Klaun vidí svet inak

Keď sa obrátime na sestričku Gvendolínu Vygumovanú s otázkou, vyzlečie si červený nos – ktorý je taký typický pre zdravotných klaunov po celom svete –, takže sa zmení na Gabrielu, ktorou je v „civile“.

„Každý klaun je jedinečný a jeho meno vychádza z vlastnej klaunskej polohy, ktorú si našiel. So svojou postavou toho máme veľa spoločného. Na tréningových workshopoch sme hrali také hry na asociácie a mne nikdy nič nenapadlo, bola som ako vygumovaná,“ smeje sa klaunka.

Gabriela vraví, že červený klaunský nos je tá najväčšia divadelná maska. „Chráni to osobné. Je pre mňa veľký rozdiel, ak prichádzam do nemocnice ako súkromná osoba na návštevu za niekým z rodiny alebo tam idem ako klaunka. Lebo klaun vidí svet inak: keď idem do izby, nevidím chorobu, ale dieťa a jeho potenciál pre hravosť. To je to, s čím pracujeme. Hľadáme ten správny podnet, ktorý dieťa zaujme a pobaví. Potom nemáme čas venovať sa chorobe.“

Gabriela Rajniaková alias sestrička Gvendolína Vygumovaná. Foto – archív Červený nos Clowndoctors

Terapeutický význam humoru

Psychologičky a psychoterapeutky Petry Klastovej Pappovej sme sa opýtali, akú rolu má podľa nej smiech a humor v terapii. „Smiech a humor sú v terapii dôležitým fenoménom a majú liečivý potenciál. Smiech prináša fyzické aj psychické uvoľnenie, zmierňuje pocity depresie, napätia, úzkosti a strachu. Humor a smiech v terapii zlepšujú pracovné spojenectvo klienta a terapeuta, dokážu odľahčiť situáciu a ponúknuť perspektívu v riešení danej situácie.

Smiech v terapii má potenciál zlepšiť klientovu (aj terapeutovu) náladu a pocit zo seba samého, zvyšuje dôveru a podporuje vzájomný dialóg.

Aj keď úlohou psychoterapeuta nie je klienta zabávať alebo rozosmievať, je veľkou výhodou, ak má terapeut zmysel pre humor, dokáže odľahčiť situáciu a zasmiať sa spolu s klientom.“

Prebudenie po bdelej kóme

Pavel Mihaľák, umelecký riaditeľ Červený nos Clowndoctors, vraví, že u nich „berú humor vážne“. Pre Denník N vysvetlil, že klaun prechádza náročným tréningom a trvá skoro rok, kým po prvý raz príde do nemocnice. „Byť zdravotným klaunom nie je len o tom, že ste umelec. Na zdravotného klauna kladieme aj vysoké osobnostné nároky, musí to byť človek veľmi citlivý, empatický a odolný voči stresu. Dôležité je, aby bol klaun hravý a aby vedel z takmer každej ťažkej situácie vyvodiť vtipnú situáciu a ak to nejde, aspoň milú, zmäkčujúcu a stres odbúravajúcu.“

Mihaľáka sme sa opýtali, ako sa da navodiť príjemná atmosféra a úsmev aj na nemocničných oddeleniach, ktoré nevyzerajú vždy prívetivo. „Možno sa u nás zabúda na psychiatrické oddelenia, sú v takom stave, v akom sú. Neútulné prostredie človeku nepridá, ale ak z vás pacient zacíti kus človečenstva, veľmi mu to pomôže.“

Umelecký riaditeľ združenia Mihaľák zaspomínal aj na prípad, keď robili klauniády pre dieťa, ktoré bolo dlhodobo v bdelej kóme. „Prvá vec, čo toto dieťa po prebudení povedalo, bolo, že chce vidieť klaunov, ktorí v jeho prítomnosti klaunovali. V takýchto prípadoch nemáte istotu, či vás dieťa vníma, počuje a či sa vnútorne smeje. Každopádne, tieto skúsenosti nám hovoria, že to má zmysel, lebo ak si dieťa pýtalo zdravotného klauna, je jasné, že nejaký vnem tam bol.“

Zdravotná klaunka s detským pacientom. Foto – Červený nos Clowndoctors

Neľahké stretnutie s realitou

Mihaľáka, ktorý je tiež zdravotným klaunom, sme sa opýtali, či mu v srdci utkvel príbeh dieťaťa, na ktorý často spomína. Odpovedal: „Bolo to na začiatku mojej kariéry na Oddelení detskej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. Bol tam jeden chlapec, mal asi 10 či 11 rokov. Navzájom sme sa na seba vždy veľmi tešili. Bol vždy pozitívny, či bol po ťažkom zákroku, alebo lumbálke.

Jedného dňa bol však veľmi smutný. Opýtal som sa ho, čo sa stalo. Povedal mi, že ide domov. Zajasal som, že hurááá. Lenže niekedy na onkológii a hematológii to znamená, že je definitíva. Chlapec už mal vek, aby to vedel. To sú stretnutia s realitou, ktoré sú ťažké a človek to musí spracovať.“

Mihaľák k tomu dodal: „Dodnes na chlapca spomínam a je to veľmi silné. Myslím, že každý zdravotný klaun má nejaký svoj príbeh, skôr je ich viacero a do konca života v nás budú rezonovať. Napriek tomu, že viete, že dieťa malo pred sebou len limitovaný čas, môžete si povedať, že ste urobili všetko pre to, aby ste mu zlepšili kvalitu života, keď ste boli spolu. To je veľmi dôležité.“

Improvizované predstavenia

Zdravotní klauni nám povedali, že keď hrajú, nič nie je zinscenované a vždy ide o improvizáciu. „Pri každej jednej postieľke, ku ktorej prídu, je to jedno veľké umelecké predstavenie,“ zhodnotila prácu zdravotných klaunov doktorka Daniela Sejnová z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava, ktorá na Slovensko v roku 2003 priviedla zdravotného klauna Garyho Edwardsa.

Pri zdravotnej klauniáde chodia na izbu dvaja klauni, ale pri programe N.O.S. (skratka pre Na operačnú sálu), ktorý spustili v roku 2013, chodia sólo. „Pocity pred operáciou sú veľmi intímne a týkajú sa dieťaťa, prípadne aj jeho rodiča. Strach je tam nakumulovaný a čím menej ľudí je do procesu zapojených, tým lepšie,“ povedal Mihaľák.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie